Reclamă

Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște

Majoritatea femeilor nu au probleme pe timpul sarcinii, dar nu toate sunt la fel de norocoase. Chiar dacă îți faci investigațiile necesare, uneori, în timpul sarcinii, pot apărea diferite complicații care pot pune în pericol viața bebelușului, a ta sau a amândurora. Principalele complicații ale sarcinii pot apărea din cauza problemelor de sănătate pe care mama le-a avut anterior. De asemenea, există și afecțiuni noi, pe care mama le poate dobândi pe parcursul acestei minunate călătorii.

Publicat: 29 octombrie 2023, 08:41
Femeie însărcinată îmbrăcată cu o bluză bleumarin și pantaloni bej stă pe o canapea albă din living și ține o mână pe burtă și una la spate
Este important să fii atentă la simptomele pe care le ai și să le discuți de fiecare dată cu medicul, pentru că ar putea fi vorba despre complicații ale sarcinii / Shutterstock

Îngrijirea medicală înainte, în timpul și după sarcină, dar și un stil de viață sănătos pot reduce riscul de a avea complicații în timpul sarcinii.

Lista cu principalele complicații ale sarcinii

Este important să fii atentă la simptomele pe care le ai și să le discuți de fiecare dată cu medicul. Atunci când descoperi din timp orice problemă, exista șansa ca aceasta să fie tratată, fără a prezenta un pericol. În cele ce urmează, poți descoperi care sunt principalele complicații ale sarcinii și care sunt semnele și simptomele după care le poți recunoaște.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Avortul spontan

Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni, dar, cel mai frecvent, se întâmplă în primele 12 săptămâni. Potrivit Asociației Americane de Sarcină, până la 20 la sută dintre sarcinile femeilor sănătoase se vor încheia cu un avort spontan, declară healthline.com. Uneori, se poate întâmpla fără ca femeia să știe că este însărcinată și, de cele mai multe ori, avortul nu poate fi prevenit.

Printre simptome avortului spontan se numără petele sau sângerările vaginale, durerile și crampele abdominale sau în partea inferioară a spatelui. De asemenea, se poate mai poate observa eliminarea de lichid sau țesut.

Dacă avortul se produce după săptămâna 20 de sarcină, înseamnă nașterea unui copil mort. Deși nu se stiu exact cauzele, acestea pot include probleme cu placenta, probleme cronice de sănătate ale mamei sau anumite infecții.

Preeclampsia

Preeclampsia poate apărea după săptămâna 20 de sarcină și provoacă hipertensiune arterială și posibile probleme la rinichi. Pentru a preveni evoluția bolii, se recomandă inducerea nașterii, mai ales dacă sunteți în săptămâna 37-40 de sarcină.

În cazul în care este prea devreme ca să naști, vei fi atent monitorizată. În plus, este posibil să ți se prescrie medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru a ajuta bebelușul să se maturizeze. În funcție de gravitatea situației, este posibil să fii chiar spitalizată pentru monitorizare și îngrijire.

Reclamă

Uneori, preeclampsia este asimptomatică, dar există câteva semne de care ar trebui să ții cont. Te poți confrunta cu amețeală, durere de cap, în zona cefei, greață, vărsături, durere în capul pieptului sau sub coaste, în partea dreaptă. Dacă ți se umflă brusc fața, mâinile și picioarelor, ia imediat legătura cu medicul.

Placenta previa

Placenta este un organ care se dezvoltă în interiorul uterului în timpul sarcinii. Ea furnizează oxigen și nutrienți bebelușului și ajută la elimina deșeurilor. Placenta se conectează la bebeluș prin cordonul ombilical și se află în partea superioară sau laterală a peretului interior al uterului, afirmă mayoclinic.org.

Placenta previa este o problemă care apare în timpul sarcinii, când placenta se poziționează în partea inferioară și acoperă complet sau parțial deschiderea către colul uterin.

Principalul semn al placentei previa este sângerarea, care apare după săptămâna 20 de sarcină. De asemenea, sângerarea poate fi însoțită de contracții dureroase, care preced travaliul. Ea poate fi declanșată și de sex sau în timpul unui examen medical. Dacă ai fost diagnosticată cu placenta previa, se recomandă cezariana.

Desprinderea de placentă (placenta abruptio)

Este o complicație mai puțin frecventă, care poate apărea în trimestrul 3 de sarcină, cu câteva săptămâni înainte de naștere. Desprinderea de placentă presupune desprinderea placentei de uter, partială sau totală. Acest lucru poate diminua sau bloca alimentarea bebelușului cu oxigen și nutrienți și poate provoca sângerări abundente mamei.

Pe lângă sângerare vaginală, ai putea simți dureri abdominale și de spate, sensibilitate sau rigiditate uterină și contracții.

Adesea, desprinderea de placentă se întâmplă brusc. Dacă este lăsată netratată, aceasta pune în pericol atât mama, cât și copilul.

Diabetul gestațional

Acesta apare atunci când organismul nu poate procesa eficient zaharurile. Asta duce la niveluri de zahăr în sânge mai mari decât în mod normal. Diabetul gestațional apare, de obicei, în a doua jumătate a sarcinii și poate fi depistat de un test de tolderanță la glucoză orală. Testul se face între săptămânile 24 și 28 de sarcină sau mai devreme, dacă există un risc ridicat.

Testul presupune să bei un pahar de apă în care s-au dizolvat 75 gr de glucoză. Pentru a avea o imagine corecta asupra stării tale de sănătate, ți se va recolta glicemia înainte de administrarea glucozei. Apoi, la o oră și la două ore, după ce ai băut soluția. Pentru că nu ai voie să mănânci cu 8 ore înainte, este bine să faci testul dimineața, la prima oră.

Atunci când ai diabet gestațional, te poți confunta cu foame sau sete exagerată, cu nevoia de a urina frecvent, oboseală și vedere încețoșată. Din fericire, după ce naști, această problemă dispare.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care scrie într-un jurnal
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză gri și jeanși, care stă ușor aplecată în față și își ține burta cu mâinile, sugerând dezlipirea de placentă, iar în stape are o canapea din piele, maro
Dezlipirea de placentă. Care sunt semnele și simptomele
Dezlipirea de placentă. Care sunt semnele și simptomele
Medic, îmbrăcat în galat albastru, cu mâneci scurte, care are un stetoscop de gât ți ține în mâna acoperită cu mănușă chirurgicală bleu, o plăcuță pe care scrie placenta previa cu litere de tipar
Placenta previa. Ce este și care sunt posibilele complicații
Placenta previa. Ce este și care sunt posibilele complicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide