Reclamă

Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște

Majoritatea femeilor nu au probleme pe timpul sarcinii, dar nu toate sunt la fel de norocoase. Chiar dacă îți faci investigațiile necesare, uneori, în timpul sarcinii, pot apărea diferite complicații care pot pune în pericol viața bebelușului, a ta sau a amândurora. Principalele complicații ale sarcinii pot apărea din cauza problemelor de sănătate pe care mama le-a avut anterior. De asemenea, există și afecțiuni noi, pe care mama le poate dobândi pe parcursul acestei minunate călătorii.

Publicat: 29 octombrie 2023, 08:41
Femeie însărcinată îmbrăcată cu o bluză bleumarin și pantaloni bej stă pe o canapea albă din living și ține o mână pe burtă și una la spate
Este important să fii atentă la simptomele pe care le ai și să le discuți de fiecare dată cu medicul, pentru că ar putea fi vorba despre complicații ale sarcinii / Shutterstock

Îngrijirea medicală înainte, în timpul și după sarcină, dar și un stil de viață sănătos pot reduce riscul de a avea complicații în timpul sarcinii.

Lista cu principalele complicații ale sarcinii

Este important să fii atentă la simptomele pe care le ai și să le discuți de fiecare dată cu medicul. Atunci când descoperi din timp orice problemă, exista șansa ca aceasta să fie tratată, fără a prezenta un pericol. În cele ce urmează, poți descoperi care sunt principalele complicații ale sarcinii și care sunt semnele și simptomele după care le poți recunoaște.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Avortul spontan

Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni, dar, cel mai frecvent, se întâmplă în primele 12 săptămâni. Potrivit Asociației Americane de Sarcină, până la 20 la sută dintre sarcinile femeilor sănătoase se vor încheia cu un avort spontan, declară healthline.com. Uneori, se poate întâmpla fără ca femeia să știe că este însărcinată și, de cele mai multe ori, avortul nu poate fi prevenit.

Printre simptome avortului spontan se numără petele sau sângerările vaginale, durerile și crampele abdominale sau în partea inferioară a spatelui. De asemenea, se poate mai poate observa eliminarea de lichid sau țesut.

Dacă avortul se produce după săptămâna 20 de sarcină, înseamnă nașterea unui copil mort. Deși nu se stiu exact cauzele, acestea pot include probleme cu placenta, probleme cronice de sănătate ale mamei sau anumite infecții.

Preeclampsia

Preeclampsia poate apărea după săptămâna 20 de sarcină și provoacă hipertensiune arterială și posibile probleme la rinichi. Pentru a preveni evoluția bolii, se recomandă inducerea nașterii, mai ales dacă sunteți în săptămâna 37-40 de sarcină.

În cazul în care este prea devreme ca să naști, vei fi atent monitorizată. În plus, este posibil să ți se prescrie medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru a ajuta bebelușul să se maturizeze. În funcție de gravitatea situației, este posibil să fii chiar spitalizată pentru monitorizare și îngrijire.

Reclamă

Uneori, preeclampsia este asimptomatică, dar există câteva semne de care ar trebui să ții cont. Te poți confrunta cu amețeală, durere de cap, în zona cefei, greață, vărsături, durere în capul pieptului sau sub coaste, în partea dreaptă. Dacă ți se umflă brusc fața, mâinile și picioarelor, ia imediat legătura cu medicul.

Placenta previa

Placenta este un organ care se dezvoltă în interiorul uterului în timpul sarcinii. Ea furnizează oxigen și nutrienți bebelușului și ajută la elimina deșeurilor. Placenta se conectează la bebeluș prin cordonul ombilical și se află în partea superioară sau laterală a peretului interior al uterului, afirmă mayoclinic.org.

Placenta previa este o problemă care apare în timpul sarcinii, când placenta se poziționează în partea inferioară și acoperă complet sau parțial deschiderea către colul uterin.

Principalul semn al placentei previa este sângerarea, care apare după săptămâna 20 de sarcină. De asemenea, sângerarea poate fi însoțită de contracții dureroase, care preced travaliul. Ea poate fi declanșată și de sex sau în timpul unui examen medical. Dacă ai fost diagnosticată cu placenta previa, se recomandă cezariana.

Desprinderea de placentă (placenta abruptio)

Este o complicație mai puțin frecventă, care poate apărea în trimestrul 3 de sarcină, cu câteva săptămâni înainte de naștere. Desprinderea de placentă presupune desprinderea placentei de uter, partială sau totală. Acest lucru poate diminua sau bloca alimentarea bebelușului cu oxigen și nutrienți și poate provoca sângerări abundente mamei.

Pe lângă sângerare vaginală, ai putea simți dureri abdominale și de spate, sensibilitate sau rigiditate uterină și contracții.

Adesea, desprinderea de placentă se întâmplă brusc. Dacă este lăsată netratată, aceasta pune în pericol atât mama, cât și copilul.

Diabetul gestațional

Acesta apare atunci când organismul nu poate procesa eficient zaharurile. Asta duce la niveluri de zahăr în sânge mai mari decât în mod normal. Diabetul gestațional apare, de obicei, în a doua jumătate a sarcinii și poate fi depistat de un test de tolderanță la glucoză orală. Testul se face între săptămânile 24 și 28 de sarcină sau mai devreme, dacă există un risc ridicat.

Testul presupune să bei un pahar de apă în care s-au dizolvat 75 gr de glucoză. Pentru a avea o imagine corecta asupra stării tale de sănătate, ți se va recolta glicemia înainte de administrarea glucozei. Apoi, la o oră și la două ore, după ce ai băut soluția. Pentru că nu ai voie să mănânci cu 8 ore înainte, este bine să faci testul dimineața, la prima oră.

Atunci când ai diabet gestațional, te poți confunta cu foame sau sete exagerată, cu nevoia de a urina frecvent, oboseală și vedere încețoșată. Din fericire, după ce naști, această problemă dispare.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
O femeie cu durere pe cap, pe jos, lângă pat
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Femeie stă adormită cu o cană în mână
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide