Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană

Nașterea prin cezariană este folosită pentru a naște un copil prin incizii chirurgicale făcute în abdomen și uter. Planificarea unei operații de cezariană poate fi necesară dacă există anumite complicații în timpul sarcinii. Femeile care au mai avut o cezariană tot opta pentru o altă cezariană.

Publicat: 28 octombrie 2023, 06:42
O femeie care poartă un top gri și o pereche de colanți negri și își arată incizia de la operația de cezariană
Nașterea prin cezariană este folosită pentru a naște un copil prin incizii chirurgicale făcute în abdomen și uter / Shutterstock

Dacă ești însărcinată, să știi la ce să te aștepți în timpul și după nașterea prin cezariana te poate ajuta să te pregătești. Sunt mai multe situații când medicii care monitorizează o sarcină pot recomanda nașterea prin cezariană.

Tot ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană

Medicul ar putea recomanda nașterea prin cezariană în mai multe situații. Fiecare sarcină este unică și nu toate soluțiile funcționează pentru fiecare gravidă. Istoricul medical, starea de sănătate, starea emoțională, complicațiile în timpul nașterii, sunt doar câțiva dintre factorii care te pot conduce către o naștere prin cezariană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Travaliul nu progresează normal

Travaliul care nu progresează (distocie de travaliu) este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se optează pentru o cezariană. Problemele cu progresia travaliului includ prima etapă prelungită (dilatare prelungită sau deschidere a colului uterin) sau a doua etapă prelungită (timp prelungit de împingere după dilatarea completă a colului uterin).

Copilul este în suferință

Preocuparea cu privire la modificările bătăilor inimii unui bebeluș ar putea face ca cezariana să fie cea mai sigură opțiune.

Bebelușul sau bebelușii se află într-o poziție neobișnuită

O cezariană este cea mai sigură modalitate de a naște bebeluși ale căror picioare sau fese intra mai întâi în canalul de naștere (sala) sau bebeluși ai căror umeri vin mai întâi (transvers).

Porți în pântece mai mult de un copil

Ar putea fi necesară o cezariană pentru femeile care poartă gemeni, tripleți sau mai mulți copii. Acest lucru este valabil mai ales dacă travaliul începe prea devreme sau copiii nu sunt într-o poziție cu capul în jos.

Este o problemă cu placenta

Dacă placenta acoperă deschiderea colului uterin (placenta previa), se recomandă operația de cezariană.

Reclamă

Prolapsul cordonului ombilical

O cezariană ar putea fi recomandată dacă o buclă de cordon ombilical alunecă prin colul uterin în fața bebelușului.

Există o problemă de sănătate

O cezariana ar putea fi recomandată femeilor cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi o afecțiune a inimii sau a creierului.

Există un blocaj

Un fibrom mare care blochează canalul de naștere, o fractură pelvină sau un bebeluș care are o afecțiune care face capul bebelușului să fie neobișnuit de mare (hidrocefalie severă) ar putea fi motive pentru o cezariană.

Ai avut anterior o cezariană sau o altă intervenție chirurgicală pe uter

Deși este adesea posibil să ai o naștere vaginală după o cezariană, medicul ar putea recomanda tot o cezariană.

Unele femei cer cezariană cu primii copii

Cele mai multe femei doresc să evite travaliul sau posibilele complicații ale nașterii vaginale. Sau ar putea dori să planifice ziua și ora nașterii bebelușului. Cu toate acestea, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, aceasta ar putea să nu fie o opțiune bună pentru femeile care intenționează să aibă mai mulți copii. Cu cât o femeie are mai multe cezariene, cu atât este mai mare riscul de probleme cu viitoarele sarcini.

Riscuri ale operației de cezariană

Ca și alte tipuri de intervenții chirurgicale majore, cezariana prezintă riscuri.

Riscurile pentru bebeluși sunt:

 • Probleme de respirație. Bebelușii născuți prin cezariana programată sunt mai susceptibili de a dezvolta o problemă de respirație care îi face să respire prea repede timp de câteva zile după naștere (tahipnee tranzitorie).
 • Leziune chirurgicală. Deși sunt rare, în timpul intervenției chirurgicale pot apărea tăieturi accidentale pe pielea copilului.

Riscurile pentru mame sunt:

 • Infecţie. După o cezariană, ar putea exista riscul de a dezvolta o infecție a mucoasei uterului (endometrită), în tractul urinar sau la locul inciziei.
 • Pierderi de sânge. O cezariană poate provoca sângerări abundente în timpul și după naștere.
 • Reacții la anestezie. Sunt posibile reacții la orice tip de anestezie.
 • Cheaguri de sânge. O cezariană poate crește riscul de apariție a unui cheag de sânge în interiorul unei vene profunde, în special la nivelul picioarelor sau pelvisului (tromboză venoasă profundă). Dacă un cheag de sânge ajunge la plămâni și blochează fluxul de sânge (embolie pulmonară), acest lucru poate pune viața în pericol.
 • Leziune chirurgicală. Deși sunt rare, leziunile chirurgicale ale vezicii urinare sau intestinului pot să apară în timpul unei cezariene.
 • Riscuri crescute în timpul sarcinilor viitoare. A avea o cezariană crește riscul de complicații într-o sarcină viitoare și în alte intervenții chirurgicale. Cu cât sunt mai multe operații de cezariană, cu atât sunt mai mari riscurile de placenta previa și o afecțiune în care placenta devine atașată de peretele uterului (placenta accreta).

O cezariană crește, de asemenea, riscul de rupere a uterului de-a lungul liniei cicatricii (ruptură uterină) pentru femeile care încearcă o naștere vaginală într-o sarcină ulterioară.

Cum să te pregătești pentru o naștere prin cezariană

Pentru o cezariană planificată, medicul ar putea sugera să discuți cu un anestezist dacă există afecțiuni medicale care ar putea crește riscul de complicații în timpul administrării anesteziei.

Un medic ar putea recomanda, de asemenea, anumite teste de sânge înainte de o cezariană. Aceste teste oferă informații despre tipul de sânge și nivelul principalului component al globulelor roșii hemoglobina. Rezultatele testului pot fi de ajutor în cazul în care ai nevoie de o transfuzie de sânge în timpul operației de cezariană.

Chiar și pentru o naștere planificată, este important să te pregătești pentru neașteptat. Discută cu medicul despre posibilitatea unei operații de cezariană cu mult înainte de data la care este aproximată nașterea.

La ce te poți aștepta înainte de procedură

O cezariană se poate face în diferite moduri. Dar în majoritatea cazurilor o operație de cezariană implică acești pași:

Acasă. Medicul îți poate cere să faci un duș acasă cu un săpun antiseptic cu o seară înainte și în dimineața operației de cezariană. Nu înlătura părul pubian cu 24 de ore înainte de cezariană. Acest lucru poate crește riscul de infecție a locului. Dacă părul pubian trebuie îndepărtat, acesta va fi îndepărtat de către personalul chirurgical chiar înainte de operație.

La spital. Abdomenul tău va fi curățat. Un tub subțire (cateter) va fi probabil plasat în vezică pentru a colecta urina. O linie intravenoasă va fi plasată într-o venă în mână sau braț pentru a furniza lichid și medicamente, inclusiv antibiotice pentru a preveni infecția.

Anestezie. Majoritatea operațiilor de cezariană se fac sub anestezie regională, care amorțește doar partea inferioară a corpului. Acest lucru îți permite să fii trează în timpul procedurii. Opțiunile obișnuite includ un bloc spinal și un bloc epidural.

Unele operații de cezariană ar putea necesita anestezie generală.

La ce te poți aștepta în timpul procedurii

Un medic face incizii chirurgicale în abdomen și uter pentru a naște copilul.

Incizia abdominală. Medicul face o incizie în peretele abdominal. De obicei, se face orizontal, lângă linia părului pubian. Sau medicul poate face o incizie verticală de sub buric până chiar deasupra osului pubian.

Incizie uterină. Apoi se face incizia uterului, de obicei orizontal pe partea inferioară a uterului (incizie transversală joasă). Alte tipuri de incizii uterine pot fi utilizate în funcție de poziția copilului în uter și dacă există complicații, cum ar fi placenta previa sau nașterea prematură.

Nașterea. Copilul va fi scos prin locul inciziei. Medicul curăță gura și nasul bebelușului de lichide, apoi prinde și taie cordonul ombilical. Placenta este apoi îndepărtată din uter, iar inciziile sunt închise cu suturi.

Dacă ai anestezie regională, probabil că vei putea ține copilul în brațe la scurt timp după naștere.

La ce te poți aștepta după procedură

O cezariană necesita de obicei o spitalizare de 2 pana la 3 zile.

Odată ce anestezia începe să dispară, vei fi încurajată să bei lichide și să mergi. Acest lucru ajută la prevenirea constipației și a trombozei venoase profunde. Echipa medicală va monitoriza incizia pentru a vedea din timp posibilele semne de infecție. Cateterul vezical va fi probabil îndepărtat foarte curând după naștere.

Poți începe să alăptezi de îndată ce ai lapte.

Când poți pleca acasă după nașterea prin cezariană

În timpul procesului de recuperare după cezariană, disconfortul și oboseala sunt frecvente. Ai mai jos câteva sfaturi pentru a grăbi vindecarea.

Dormi cât de mult poți

Odihnește-te când este posibil. Încearcă să ții tot ce ai nevoie tu și copilul la îndemână. În primele câteva săptămâni, nu ridica greutăți.

Apelează la tratament pentru ameliorarea durerii

Utilizează medicamentele prescrise pentru ameliorarea durerii. Pentru a calma durerea prin incizie, medicul poate recomanda o pernă de încălzire și medicamente pentru durere care sunt sigure pentru femeile care alăptează și copiii lor.

Evită contactul sexual

Pentru a preveni infecția, așteaptă cel puțin șase săptămâni și nu pune nimic în vagin după cezariană.

Evită să conduci

Dacă iei tratament pentru ameliorarea durerii, ar putea dura câteva săptămâni până să poți apăsa comod frâna și să te răsucești la volan.

Verifică incizia periodic pentru a detecta semne de infecție

Acordă atenție oricăror simptome. Contactează medicul dacă:

 • Incizia este roșie, umflată sau apar scurgeri.
 • Ai febră..
 • Ai sângerare abundentă.
 • Ai dureri care se agravează.

Dacă ai schimbări bruște de dispoziție, ți-ai pierdut pofta de mâncare, te confrunți cu o oboseală copleșitoare la scurt timp după naștere, este posibil să ai depresie postpartum. Contactează medicul dacă crezi că ai putea fi deprimată, mai ales dacă simptomele nu dispar, ai probleme în a îngriji copilul sau a îndeplini sarcinile zilnice sau ai gânduri de a te răni pe tine sau pe copil.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă ca îngrijirea postpartum să fie continuă. Ia legătura cu medicul în termen de trei săptămâni de la naștere. În termen de 12 săptămâni de la naștere, consultă medicul pentru o evaluare postpartum.

În timpul acestei întâlniri, medicul va verifica probabil starea de spirit și bunăstarea emoțională, va discuta despre contracepție și timpul necesar până la o altă naștere, va revizui informații despre îngrijirea și hrănirea bebelușului, va discuta cu tine despre obiceiurile de somn și problemele legate de oboseală și va face un examen fizic, inclusiv un examen Papanicolau dacă se impune. Controlul poate include o verificare a abdomenului, vaginului, colului uterin și uterului pentru a se asigura că vindecarea este sigură.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Cuplu care încearcă să aibă relații intime după cezariană, cei doi stau în pat pe-o parte, ea are un sutien gri si este acoperită cu un cerașaf alb, și îi atinge mâna, în timp ce el stă pe-o parte, în spatele ei, și îi atinge brațul și se uită drăgăstos la ea, iar pe fundal se vede un buchet de flori roz
Relații intime după cezariană. Care sunt riscurile și ce să faci dacă sunt dureroase
Relații intime după cezariană. Care sunt riscurile și ce să faci dacă sunt dureroase
O femeie în sala de travaliu, pe masa de nașteri, cu medicii pe lângă ea
Epiziotomia: ce este și când este necesară
Epiziotomia: ce este și când este necesară
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Închide