Reclamă

Primul ajutor pediatric. Cum să acționezi când apar primele accidente

Cu cât cresc și sunt curioși să descopere lumea, bebelușii și toddlerii sunt predispuși la tot felul de accidente. De aceea, este bine să ai câteva cunoștințe de bază pentru a acorda primul ajutor pediatric. Este esențial să poți acționa imediat în cazul în care se întâmplă ceva.

Publicat: 25 septembrie 2023, 06:22
Medic îmbrăcat cu bluză albastră șoi pantaloni albi, care stă în genunchi, pe o saltea roșie și explică pe o păpușă cu se acordă primul ajutor pediatric
Primul ajutor pediatric te ajută să poți trata leziuni pe care le poate suferi un bebeluș sau un toddler și să acționezi rapid / Shutterstock

Practic, acesta este conceptul fundamental al primului ajutor pediatric. Noțiunile de bază ale primului ajutor pediatric te ajută să poți trata leziuni pe care le poate suferi un bebeluș sau un toddler și să acționezi rapid, până poate interveni un cadru medical.

Principalele accidente și cum să acorzi primul ajutor pediatric

Printre cele mai frecvente probleme pe care le poți întâlni în această etapă de viață, se numără sufocarea prin înghițirea de obiecte mici sau cu bucăți de alimente, dar și arsuri și intoxicații. Pentru a putea interveni, este important să-ți păstrezi calmul. Iată pașii care ar trebui urmați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Sufocarea

Sufocarea apare atunci când un obiect sau o bucată de mâncare se blochează în gât sau în trahee, blocând fluxul de aer. Sufocarea pune în pericol viața bebelușului pentru că nu permite oxigenului să mai ajungă la creier și trebuie acționat imediat. De aceea, este important să înveți să acorzi primul ajutor pediatric.

Semne și simptome: Printre semnele de sufocare se numără mâinile duse la gât, o stare de șoc și incapacitatea de a vorbi. De asemenea, apare tusea, iar pielea, buzele și unghiile își pot schimba culoarea. Se pot auzi sunete ciudate când bebelușul respiră sau chiar își poate pierde cunoștința.

Ce să faci: Inspectează cu rapiditate gura bebelușului și dacă există ceva evident, extrage-l ușor. Altfel, poți înrăutăți lucrurile, împingând obiectul mai jos sau provocând umflături sau zgârieturi.

Așază bebelușul peste antebrațul tău, care este sprijinit pe picior, cu capul mai jos decât restul corpului. Aplică cu podul palmei cinci lovituri rapide între omoplați, recomandă healthline.com.

Dacă nu funcționează, întoarce bebelușul pe spate, tot cu capul mai jos decât restul corpului și, cu degetele arătător și mijlociu, găsește sternul bebelușului și apasă de cinci ori cu suficientă presiune pentru a apăsă pieptul în jos.

Reclamă

Dacă se sufocă în continuare, repetă operațiunile de sus și, în cazul în care își pierde cunoștința, sună de urgență la 112.

Primul ajutor pediatric pentru loviturile la cap

Loviturile la cap pot fi destul de des întâlnite în rândul bebelușilor și pot să survină prin rostogolire și cădere din pat sau, după ce învață să meargă, prin cădere și contact cu diferite obiecte.

Semne și simptome: Printre principalele semne se numără plânsul, hematomul și sângerarea. Atunci când bebelușul are un comportament normal, este alert și nu și-a pierdut cunoștința, trebuie supravegheat în următoarele 24 ore pentru a-i monitoriza starea.

Dacă bebelușul își pierde cunoștința (chiar și pentru scurt timp), apar dureri puternice de cap, vărsături, confuzie, stare de somnolență sau dificultăți la mers, sună de urgență la 112.

Ce să faci: Verifică bebelușul copilul. Dacă sângerează, o poți opri cu presiune directă, folosind un pansament steril. Pentru a atenua durerea și a reduce umflarea, aplică puțină gheață înfășurată într-un prosop pe zona lezată. Ține-o timp de 10 minute.

Nu da ibuprofen unui copil cu un traumatism cranian, pentru că, poate crește hemoragia. Asta se întâmplă atunci când există risc de leziune cerebrală.

Arsurile

Chiar și cele mai minore arsuri pot fi foarte dureroase și se pot infecta ușor dacă nu sunt tratate corect. Trebuie să știi că o arsură minoră se poate vindeca în câteva zile. În schimb, o arsură medie sau severă poate avea nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru a se vindeca complet.

Semne și simptome: Există arsuri minore, în care pielea se înroșește, dar nu face bășici și e puțin dureroasă, spune healthychildren.org. O arsura medie presupune ca stratul exterior al pielii să fie ars, iar o parte din dermă este deteriorată. În acest caz, arsura va fi foarte dureroasă și, cel mai probabil,  vor apărea vezicule. Arsurile severe presupun că epiderma și dermul, cele două straturi superioare ale pielii, sunt ireversibil afectate. Pe zonele afectate, pielea poate fi albă sau neagră.

Ce să faci: „Țineți zona sub un robinet rece timp de 10-15 minute, pentru a răci pielea, a calma durerea și a opri inflamația“, spune Seth Podolsky, medic de medicină de urgență la Cleveland Clinic, pentru patrents.com. În cazul în care se formează o bășică, las-o așa cum este. Ea acționează ca o barieră care ajută la prevenirea infecțiilor. Abia după ce bășica se sparge de la sine, aplică un unguent cu antibiotic și un bandaj curat.

Dacă este vorba despre o arsură severă, pe față, urechi, mâini, organe genitale sau picioare și este pe o suprafață mare sau dacă e provocată de o substanță chimică, mergi de urgență la spital pentru a primi îngrijire specializată.

Otrăvirea cu substanțe toxice

Copiii sunt curioși prin natura lor, mai ales că le place să exploreze. Dacă lași substanțe toxice la îndemâna lor, aceștia, din joacă, le pot testa și sfârșesc prin a se otrăvi. Asta înseamnă că trebuie să le ofweri urgent primul ajutor pediatric.

Semne și simptome: Acestea diferă în funcție de substanța băută. De obicei, acestea includ arsuri la nivelul gurii, dificultăți de respirație, dureri de stomac, somnolență, vărsături, schimbrea bruscă a comportamentului și salivare abundentă.

Ce să faci: Sună imediat la 112 și solicită imediat asistență medicală de urgență. Nu încerca să-ți faci copilul să vomite și nu îi da nimic să bea. Lichidul pe care i-l dai poate descompune substanța ingerată și poate duce la absorbția mai rapidă a acesteia în organism.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide