Reclamă

Exercițiile Kegel. Ce sunt și cum să le faci corect

Exercițiile Kegel au fost dezvoltate la sfârșitul anilor ’40 de către medicul ginecolog american Arnold H. Kegel. Acesta le-a inventat ca o alternativă nechirurgicală de a preveni incontineța urinară, cu care multe femei se confruntă după naștere sau odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele acestora nu se văd la exterior, dar sunt de mare ajutor pentru întărirea mușchilor pelvieni.

Publicat: 23 iunie 2023, 07:15
Corp de femeie, în pantaloni scurți gri și tricou alb, care își ține mâinile împreunate în fața pelvisului, ilustrând exercițiile Kegel
Exercițiile Kegel contribuie la întărirea planșeului pelvian, format din mușchi și ligamente care se întind de-a lungul oaselor pelviene / Shutterstock

Exercițiile Kegel nu te vor ajuta să arătați mai bine, dar fac ceva la fel de important, întăresc mușchii care susțin vezica urinară. În plus, mușchii puternici ai planșeului pelvian pot contribui mult la evitarea incontinenței urinare, cu care multe femei se confruntă.

Ce sunt exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel contribuie la întărirea planșeului pelvian, care conține mușchii și ligamentele ce se întind de-a lungul oaselor pelviene. Aceasta are rolul de a susține organele pelviene, care includ vezica urinară, intestinul și uterul, spune babycentre.co.uk. De asemenea, planșeul pelvian controlează deschiderile vezicii urinare și ale intestinului, dar și mușchii care susțin peretele vaginal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un exercițiu Kegel tipic presupune o strângere și o ridicare a mușchilor planșeului pelvin, ca și cum ai încerca să urinzi și, apoi, te oprești brusc. Unele femei consideră că exercițiile Kegel sunt greu de făcut, deoarece mișcarea este subtilă. După naștere, e posibil să-ți dai seama mai greu dacă faci exercițiile Kegel corect, dar acest lucru se va ameliora cu timpul și prin exercițiu.  

Reclamă

Importanța exercițiilor Kegel

Problemele legate de planșeul pelvian sunt foarte frecvente, în special în timpul sarcinii și imediat după naștere. Nașterea naturală crește riscul de a avea probleme ale planșeului pelvian. Dar asta nu înseamnă că nașterea prin cezariană nu face ca mușchii planșeului pelvian să fie întinși și slăbiți.

Indiferent de numărul de copii pe care îi ai sau de tipurile de nașteri pe care le experimentezi, este important să faci aceste exerciții pentru a întări planșeul pelvian. Când acesta este slăbit, este posibil să te confrunți cu scurgeri de urină (incontineță urinară) atunci când râzi, tușești sau strănuți.

În cazuri rare, te poți confrunta cu scurgeri de fecale (incontineță fecală). Date fiind aceste neplăceri, și relațiile intime ar putea să ți se pară neplăcute, mai ales că vei avea mai puțin control asupra vaginului.

Cum se fac exercițiile Kegel

Din păcate, este mai greu să fii conștientă de mușchii din planșeul pelvian, pentru că nu-i poți vedea, dar dacă îi exersezi, lucrurile se schimbă.

Reclamă

Poți să-ți lași imaginația să intervină pentru a reuși să le faci. Însă, cheia pentru a face un Kegel bun este să nu-ți ții respirația (verifică dacă burta se ridică și coboară în timp ce faceți exercițiile) și nici să-ți strângi mușchii feselor sau ai coapselor. Acest lucru poate fi destul de complicat, dar cu puțină practică, te poți perfecționa.

Este foarte important să-ți relaxezi planșeul pelvian, după fiecare strângere și ridicare. Iată cum ar trebui să procedezi:

  • Contractă mușchii planșeului pelvian, timp de 3-5 secunde.
  • Relaxează-i, timp de 3-5 secunde.
  • Repetă ciclul contracție/relaxare de 10 ori.

Crește treptat durata contracțiilor și relaxărilor, până ajungi la 10 secunde. Ideal ar fi să faci aproximativ 30-40 de exerciții Kegel în fiecare zi. Nu este neapărat nevoie să le faci pe toate o dată. Le poți împărți în mai multe etape, iar ca să diversifici, poți alterna exercițiile de 2-3 secunde cu cele mai lungi, de 10 secunde.

Deoarece acestea sunt practic exerciții invizibile, le poți face oriunde (când aștepți la semafor, când mergi cu liftul sau când stai la coadă la cumpărături).

Ce se întâmplă dacă te doare când faci exerciții Kegel

În cazul în care simți durere atunci când faci exercițiile Kegel, vorbește cu medicul. Durerea pelviană ar putea fi un simptom al unui planșeu pelvian tensionat și exercițiile înrăutățesc simptomele.

O altă cauză a durerii pelviene este prolapsul vaginal, dar acest lucru se poate întâmpla pe măsură ce îmbătrânești. Practic, organele pelviene încep să alunece spre partea de jos, pentru că pierd sprijinul ligamentelor și mușchilor care alcătuiesc planșeul pelvian. Printre simptome se numără senzația de umflătură în vagin sau o durere generală, care se accentuează la sfârșitul zilei. De asemenea, poți experimenta dureri în timpul relațiilor intime.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide