Reclamă

Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău

Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre.

O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Nu ezita să folosești și Calculatorul de sarcină pentru a afla data estimativă a nașterii / Shutterstock

Cu fiecare săptămână de sarcină care trece, ești mai aproape de momentul în care îți vei îmbrățișa bebelușul. Cu siguranță, te emoționează gândul că îl vei cunoaște și îl vei strânge la pieptul tău.

Sarcina este o călătorie care durează aproximativ 40 de săptămâni. În tot acest timp, corpul tău se adaptează la noile condiții, iar bebelușul trece prin toate stadiile de evoluție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină

Pentru a stabili data estimativă a nașterii bebelușului, medicii calculează 280 de zile (40 de săptămâni), pornind de la prima zi a ultimei menstruații. Totuși, ai în vedere că acest calcul este unul estimativ. Măsurătorile realizate cu ajutorul ecografului îl ajută pe medicul specialist să obțină informații punctuale cu privire la evoluția sarcinii. De aceea, este recomandat să ai în vedere controale regulate la ginecolog.

Conform Babycenter.com, doar 5% dintre copii vin pe lume conform datei estimate a nașterii. Sunt șanse mari să naști fie cu două săptămâni înainte de această dată, fie la câteva zile după. Ai în vedere că, bebelușul tău este considerat la termen între săptămânie 39 și 41.

Reclamă

Durata unei sarcini poate fi împărțită astfel:

  • Trimestrul 1: durează până în săptămâna 13 + 6 zile de amenoree;
  • Trimestrul 2: durează din săptămâna 14 până în săptămâna 27 + 6 zile de amenoree;
  • Trimestru 3: durează din săptămâna 28 până în săptămâna 40-42.

Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și nu ezita să folosești și Calculatorul de sarcină pentru a afla data estimativă a nașterii.

Reclamă

Primul trimestru de sarcină

Săptămâna 1 și 2: Prima lună de sarcină începe din săptămâna 2 de sarcină. Prima zi a ultimei menstruații este considerată prima zi de sarcină.

Săptămâna 3: Hormonul gonadotropina corionică umană (HCG) începe să își facă simțită prezența în sânge.

Săptămâna 4: În farmacii există teste ultrasensibile sau poți face un test de sânge pentru a vedea nivelul de HCG.

Săptămâna 5: Vei fi mult mai conștientă de simptomele timpurii ale sarcinii. Acestea includ oboseală, sâni dureroși, greață și nevoia de a urina mai des.

Săptămâna 6: Dacă vei face o ecografie, vei putea să asculți primele bătăi ale inimii bebelușului.

Săptămâna 7: Bebelușul tău începe să prindă contur. Ochii, nasul, gura și urechile par mai bine definite. La fel și muguri mâinilor și picioarelor.

Săptămâna 8: Bebelușul tău nu se va mai numi embrion. De acum înainte poartă denumirea de fetus. În această perioadă apar degete de la mâini și picioare.

Săptămâna 9: Toate părțile esențiale ale bebelușului au crescut, inclusiv coatele și genunchii. Dacă apar sângerări, secreții vaginale sau durerile de spate, ia legătura cu medicul.

Săptămâna 10: Poți să faci un test de sânge non-invaziv. Acesta te ajută să depistezi anomaliile cromozomiale, dar și sexul copilului.

Săptămâna 11: Bebelușul tău este preocupat să facă multă mișcare. Cel mai probabil tu nu vei simți mișcările până spre săptămâna 16.

Săptămâna 12: Scade semnificativ rata de avort spontan. Acum bebelușul este format complet.

Săptămâna 13: Sânii se pregătesc să producă colostru. Acest lichid bogat în nutrienți apare în primele zile după naștere.

Al doilea trimestru de sarcină

Săptămâna 14: Ai intrat în trimestrul 2. Este partea cea mai plăcută a sarcinii, pe care multe gravide o așteaptă.

Săptămâna 15: Dacă nu ai aflat sexul bebelușului, o vei putea face dacă vei merge la ecograf.

Săptămâna 16: Este momentul în care ai putea începe să simți primele mișcări ale bebelușului.

Săptămâna 17: Ai ajuns la finalul lunii a patra. Bebelușul începe să audă zgomote, inclusiv bătăile inimii tale.

Săptămâna 18: Ar trebui să îți faci o programare pentru că urmează morfologia de trimestru 2, o analiză detaliată a structurilor și funcțiilor fetale. 

Săptămâna 19: Vei merge să faci morfologia de trimestrul 2. E o analiza detaliată a tuturor structurilor și organelor bebelușului.

Săptămâna 20: Aproape ai ajuns la jumătatea perioadei de graviditate. În acest moment bebelușul își face simțită prezența făcând tot felul de mișcări. 

Săptămâna 21: Bebelușul e capabil să facă mișcări mai ample. Curând, vor fi atât de puternice, încât te vor surprinde. 

Săptămâna 22: Nu numai burtica începe să crească, ci și dimesiunea piciorului tău. E posibil să nu mai revii la numărul de pantofi anterior.

Săptămâna 23: Pe lângă o poftă de mâncare mai accentuată, ai putea să te confrunți și cu momente în care efectiv uiți foarte repede lucruri mărunte.

Săptămâna 24: Te poți confrunta cu dureri de coaste, de spate sau de sâni. Sunt absolut normale.

Săptămâna 25: Bebelușul va încerca să deschidă pleoapele, chiar dacă nu poate vedea prea multe. Oricum, își petrece marea partea a timpului dormind.

Săptămâna 26: Bebelușul are dimensiunea unei cepe verzi, mai exact, aproximativ 35 cm. 

Săptămâna 27: O să fii surprinsă să observi mici mișcări repetitive, care se traduc prin sughițuri ale bebelușului.

Reclamă

Al treilea trimestru de sarcină

Săptămâna 28: Bine ai venit în trimestrul 3 de sarcină. Se pare că nu mai este foarte mult timp și îți vei putea ține în brațe bebelușul.

Săptămâna 29: Te poate surprinde cu contracții Braxton Hicks, sâni care încep să secrete colostru, dar și dureri pelvine.

Săptămâna 30: Unele dintre simptome, de care nu erai prea încântată în trimestrul 1, au revenit. Printre acestea se numără urinatul frecvent.

Săptămâna 31: E posibil să te simți mai obosită, mai ales că trebuie să faci mai multe plimbări până la baie. 

Săptămâna 32: Bebelușul are deja dezvoltate cele mai importante organe, excepție făcând plămânii, care au nevoie de încă puțin timp ca să se maturizeze.

Săptămâna 33: E posibil ca somnul să devină o provocare. Poți resimți durere de la greutatea în plus sau de la întinderea ligamentelor.

Săptămâna 34: Uterul tău continuă să crească pentru a face și mai mult spațiu și vine la pachet cu o serie de dureri

Săptămâna 35: Bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos și chiar dacă creierul încă se dezvoltă, craniul rămâne moale. 

Săptămâna 36: Bebelușul deja a coborât cu capul spre pelvis și este în poziție de naștere, ceea ce ar putea să-ți producă durere pelvină și un mers legănat.

Săptămâna 37: Vei ști că a sosit momentul nașterii atunci când contracțiile devin tot mai puternice, durează mai mult și sunt regulate.

Săptămâna 38: Poți pregăti bagajul pentru maternitate și pune la punct ultimele detalii pentru camera bebelușului.

Săptămâna 39: Începe numărătoarea inversă. Din acest moment bebelușul este considerat la termen. 

Săptămâna 40: Bebelușul are toarte organele și reflexele complet dezvoltat

Conform informațiilor furnizate de BabyCenter.com, vezi mai jos cum sunt structurate cele trei trimestre de sarcină și câte luni înseamnă săptămânile de sarcină.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș în curs de dezvoltare, cu cordon ombilical și placentă, cu capul în jos și palmele lângă un obraz și picioarele încrucișate, cu genunchii flexați, în săptămâna 41 de sarcină
Săptămâna 41 de sarcină. Principalele caracteristici
Săptămâna 41 de sarcină. Principalele caracteristici
Bebeluș în curs de dezvoltare, cu cordon ombilical și placentă, cu capul în jos și palmele lângă un obraz și picioarele încrucișate, cu genunchii flexați, în săptămâna 41 de sarcină
Săptămâna 40 de sarcină. Principalele caracteristici
Săptămâna 40 de sarcină. Principalele caracteristici
Bebeluș în curs de dezvoltare, cu cordon ombilical și placentă, cu coatele îndoite și picioarele încrucișate, în săptămâna 39 de sarcină
Săptămâna 39 de sarcină. Principalele caracteristici
Săptămâna 39 de sarcină. Principalele caracteristici
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mămică blondă, îmbrăcată cu o bluză albă, care zgâlțâie și ceartă un bebeluș îmbrăcat cu body alb, în timp ce stă pe un fotoliu galben, sindromul copilului zgâlțâit
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
Se știe că bebelușii pot plânge destul de mult, mai ales că este modalitatea lor de a transmite diferite informații. Prin plâns, bebelușii ne pot spune că le este foame, somn sau au nevoie să le fie schimbate scutecele. Uneori, în......
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Băiețelul împinge castronul cu mâncare
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
Mâncatul pretențios la copii poate fi o provocare pentru mulți părinți, iar introducerea unor obiceiuri alimentare sănătoase și diverse poate fi esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului tău. Iată 10 strategii......
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
7 decembrie, 13:08
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Mama și fiica urlă una la cealaltă
7 decembrie, 07:25
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
6 decembrie, 08:12
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Mama își alăptează bebelușul
5 decembrie, 07:16
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Închide