Reclamă

Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi

Nimeni nu-și dorește să treacă prin experiența unui avort atunci când încearcă să conceapă un copil. Chiar dacă totul pare nedrept, ar trebui observate primele semnele tipice. Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual aduce modificări atât la nivel fizic cât și psihic. În articolul de mai jos vedem care sunt acestea și cum se pot diminua.

Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual aduce modificări atât la nivel fizic cât și psihic / Shutterstock

Avortul în jurul săptămânii 6-7 de sarcină aduce cu sine o mulțime de efecte. Pierderea unei sarcini avansate este mult mai severă, asta pentru că uterul trebuie să elimine o cantitate mai mare de țesut și posibil placentă. În oricare dintre aceste situații, doctorul trebuie să cunoască detaliile și să ofere suportul necesar.

Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual

În urma unui avort, ciclul menstrual ar trebui să revină în aproximativ 2 luni, spun specialiștii. De asemenea, vor exista câteva modificări vizibile ce ar trebui luate în considerare pentru a nu apărea și alte probleme ulterioare. Sângerarea persistentă ar trebui să dureze câteva săptămâni după pierderea unei sarcini, însă dacă nu se diminuează pe parcurs doctorul ar trebui să fie consultat în acest sens.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

“Dacă există câteva zile cu sângerări persistente, apoi zile fără sângerări, apoi nicio sângerare, apoi din nou sângerări persistente, probabil există ceva probleme în uter. Mergi la doctor. Probabil va efectua o ecografie cu ultrasunete pentru a vedea cu exactitate ce se întâmplă, dacă există un cheag sau un țesut.”, spune Siobhan Dolan, doctor. Cu toate acestea, cei mai mulți specialiști preferă să lase corpul să-și revină de la sine, în mod natural. În cazuri mai grave poate fi vorba despre un chiuretaj pentru a elimina orice țesuturi rămase în corp.

Multe femei descriu avortul ca fiind un proces desfășurat pe o perioadă lungă de timp. Schimbările fizice și emoționale nu se pot observa instant. Melancolia ține luni de zile, însă fiecare femeie traversează această perioadă într-un mod cu totul diferit. Poate exista un disconfort tipic, iar menstruația să fie mai puțin dureroasă odată ce corpul și-a revenit la normal.

Pierderea unei sarcini și sângerarea

Una dintre primele modificări fizice la scurtă vreme după pierderea unei sarcini are legătură cu menstruația. Aceasta poate întârzia din cauza hormonilor de sarcină încă prezenți în sistem. De obicei, cu cât sarcina este mai avansată înainte de avort cu atât menstruația va fi mai diferită. Este mai dureroasă, mai persistentă sau cu un miros puternic.

Indiferent când a avut loc avortul este posibil ca menstruația să fie mai abundentă ca înainte. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că peretele uterin este mult mai gros, ceea ce cauzează și durata mai lungă a unui ciclu. Unele femeie experimentează prezența cheagurilor de sânge imediat după avort. Este normal și nu va continua pentru multă vreme. Durerea însoțită de simptomele regulate ale unei menstruații precum acnee, pofte alimentare, oboseală pot fi mai vizibile în prima parte a acestei perioade. Crampele severe pot fi diminuate atât cu ajutorul medicamentelor, dar și a leacurilor efectuate acasă. O sticlă cu apă caldă ajută întotdeauna.

În timp ce unele femei au parte de o menstruație abundentă imediat după avort, altele nici nu sesizează prezența acesteia. În ciuda situației, simptomele pot fi mai severe ca de obicei. Dacă lucrurile continuă în acest fel timp de aproximativ două luni, doctorul ar trebui să cunoască întreaga situație.

Reclamă
Reclamă

Primul ciclu menstrual după pierderea unei sarcini

În urma unui avort corpul tinde să elimine fluidele și țesuturile care nu mai sunt benefice. Multe dintre simptome pot fi dureroase, având o durată de câteva zile până la câteva săptămâni. Pierderea unei sarcini este diferită pentru fiecare femeie în parte și astfel se schimbă și menstruația. Există posibilitatea ca sarcina să nu fie depistată în momentul în care a fost deja pierdută.

Gonadotropina corionică umană este hormonul produs de placentă în timpul sarcinii. Aceasta poate fi măsurată de către medicul specialist odată ce sarcina a fost pierdută. Dacă totul este perfect din punct de vedere al sănătății, menstruația ar trebui să revină în aproximativ 4 – 6 săptămâni. Vezi observa totuși câteva diferențe, arată serrano-obgyn.com. Acestea vor continua până când corpul își va reveni la normal.

Fluctuațiile hormonale sunt de asemenea la fel de frecvente în cadrul primului ciclu menstrual care apare după un avort. Te poți simți mai stresată și uneori să observi asemănări cu depresia postpartum. Dacă simptomele persistă mai mult de o lună este cazul să ceri ajutorul unui specialist. Întâlnirile ar trebui să dureze până la 8 săptămâni. Momentul în care primul ciclu menstrual revine în urma unui avort depinde și de regularitatea cu care acesta are loc în mod normal.

Recuperarea după avort

Specialiștii susțin că este posibil să te afli la ovulație la aproximativ două săptămâni de la pierderea unei sarcini. Cu toate acestea, vor mai trece șase săptămâni până când corpul va reveni la normal în totalitate. Pentru a evita complicațiile și durerea, este indicat să renunți la sex timp de două săptămâni. Se pot folosi și medicamentele contraceptive.

Cu toate că doctorii nu pot determina de fiecare dată cauza unui avort, acesta are loc din cauză că fătul nu are o dezvoltare propice. Pot fi identificate probleme genetice, vârsta înaintată a viitoarei mămici, consumul de droguri sau alcool sau infecții ori probleme cu uterul, arată cei de la healthline.com. Cele mai multe dintre femeile care își doresc o nouă sarcină o pot duce până la termen.

Un avort poate fi dificil atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Este cu adevărat un eveniment traumatizant care poate crea sentimente contradictorii. În mod normal este indicat să participi la întâlniri de grup pentru suport în acest caz, să reduci stresul din viața ta și să încerci mai multe tehnici de meditație și relaxare. Vizitele în cabinetul unui psiholog sau psihiatru sunt de asemenea de mare ajutor.

Concepția după un avort

Prima menstruație care apare după pierderea unei sarcini sugerează că din punct de vedere fizic ești pregătită pentru a concepe din nou. Dacă în schimb nu te simți pregătită emoțional și psihic este important să folosești metode de contracepție. În funcție de modul în care a avut loc avortul este important să aștepți o perioadă de mai multe cicluri menstruale până să iei această decizie.

Este posibil să ai unul sau mai multe cicluri anovulatorii, ceea ce înseamnă că menstruația a avut loc însă ovarele nu au eliberat ovule așa cum se întâmplă în mod regulat. Pentru a vedea dacă te afli la ovulație este important să ții cont de fiecare ciclu menstrual și să observi semnele specifice.

Vizita în cabinetul doctorului

Este important ca vizita în cabinetul doctorului să se realizeze imediat ce ți-ai dat seama că este vorba despre un avort. Dacă este necesar vei fi supusă unei proceduri pentru a elimina orice țesut din uter care nu dispare de la sine. Chiuretajul va fi realizat sub anestezie totală și de obicei poți pleca din spital în aceeași zi.

Ar trebui să optezi pentru ajutorul unui specialist în cazul în care există una sau mai multe dintre aceste simptome. Pot reprezenta risc de infecție și te pot afecta într-o formă mult mai dificilă pe viitor. Vorbim despre durere abdominală sau în zona umerilor, sângerare abundentă ( cheaguri de sânge), febră sau frisoane, diaree sau durere, amețeală, senzație de leșin, miros urât, slăbiciune.

Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Ochi de copil afectat de conjunctivită
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Închide