Reclamă

Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi

Nimeni nu-și dorește să treacă prin experiența unui avort atunci când încearcă să conceapă un copil. Chiar dacă totul pare nedrept, ar trebui observate primele semnele tipice. Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual aduce modificări atât la nivel fizic cât și psihic. În articolul de mai jos vedem care sunt acestea și cum se pot diminua.

Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual aduce modificări atât la nivel fizic cât și psihic / Shutterstock

Avortul în jurul săptămânii 6-7 de sarcină aduce cu sine o mulțime de efecte. Pierderea unei sarcini avansate este mult mai severă, asta pentru că uterul trebuie să elimine o cantitate mai mare de țesut și posibil placentă. În oricare dintre aceste situații, doctorul trebuie să cunoască detaliile și să ofere suportul necesar.

Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual

În urma unui avort, ciclul menstrual ar trebui să revină în aproximativ 2 luni, spun specialiștii. De asemenea, vor exista câteva modificări vizibile ce ar trebui luate în considerare pentru a nu apărea și alte probleme ulterioare. Sângerarea persistentă ar trebui să dureze câteva săptămâni după pierderea unei sarcini, însă dacă nu se diminuează pe parcurs doctorul ar trebui să fie consultat în acest sens.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

“Dacă există câteva zile cu sângerări persistente, apoi zile fără sângerări, apoi nicio sângerare, apoi din nou sângerări persistente, probabil există ceva probleme în uter. Mergi la doctor. Probabil va efectua o ecografie cu ultrasunete pentru a vedea cu exactitate ce se întâmplă, dacă există un cheag sau un țesut.”, spune Siobhan Dolan, doctor. Cu toate acestea, cei mai mulți specialiști preferă să lase corpul să-și revină de la sine, în mod natural. În cazuri mai grave poate fi vorba despre un chiuretaj pentru a elimina orice țesuturi rămase în corp.

Multe femei descriu avortul ca fiind un proces desfășurat pe o perioadă lungă de timp. Schimbările fizice și emoționale nu se pot observa instant. Melancolia ține luni de zile, însă fiecare femeie traversează această perioadă într-un mod cu totul diferit. Poate exista un disconfort tipic, iar menstruația să fie mai puțin dureroasă odată ce corpul și-a revenit la normal.

Pierderea unei sarcini și sângerarea

Una dintre primele modificări fizice la scurtă vreme după pierderea unei sarcini are legătură cu menstruația. Aceasta poate întârzia din cauza hormonilor de sarcină încă prezenți în sistem. De obicei, cu cât sarcina este mai avansată înainte de avort cu atât menstruația va fi mai diferită. Este mai dureroasă, mai persistentă sau cu un miros puternic.

Indiferent când a avut loc avortul este posibil ca menstruația să fie mai abundentă ca înainte. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că peretele uterin este mult mai gros, ceea ce cauzează și durata mai lungă a unui ciclu. Unele femeie experimentează prezența cheagurilor de sânge imediat după avort. Este normal și nu va continua pentru multă vreme. Durerea însoțită de simptomele regulate ale unei menstruații precum acnee, pofte alimentare, oboseală pot fi mai vizibile în prima parte a acestei perioade. Crampele severe pot fi diminuate atât cu ajutorul medicamentelor, dar și a leacurilor efectuate acasă. O sticlă cu apă caldă ajută întotdeauna.

În timp ce unele femei au parte de o menstruație abundentă imediat după avort, altele nici nu sesizează prezența acesteia. În ciuda situației, simptomele pot fi mai severe ca de obicei. Dacă lucrurile continuă în acest fel timp de aproximativ două luni, doctorul ar trebui să cunoască întreaga situație.

Reclamă
Reclamă

Primul ciclu menstrual după pierderea unei sarcini

În urma unui avort corpul tinde să elimine fluidele și țesuturile care nu mai sunt benefice. Multe dintre simptome pot fi dureroase, având o durată de câteva zile până la câteva săptămâni. Pierderea unei sarcini este diferită pentru fiecare femeie în parte și astfel se schimbă și menstruația. Există posibilitatea ca sarcina să nu fie depistată în momentul în care a fost deja pierdută.

Gonadotropina corionică umană este hormonul produs de placentă în timpul sarcinii. Aceasta poate fi măsurată de către medicul specialist odată ce sarcina a fost pierdută. Dacă totul este perfect din punct de vedere al sănătății, menstruația ar trebui să revină în aproximativ 4 – 6 săptămâni. Vezi observa totuși câteva diferențe, arată serrano-obgyn.com. Acestea vor continua până când corpul își va reveni la normal.

Fluctuațiile hormonale sunt de asemenea la fel de frecvente în cadrul primului ciclu menstrual care apare după un avort. Te poți simți mai stresată și uneori să observi asemănări cu depresia postpartum. Dacă simptomele persistă mai mult de o lună este cazul să ceri ajutorul unui specialist. Întâlnirile ar trebui să dureze până la 8 săptămâni. Momentul în care primul ciclu menstrual revine în urma unui avort depinde și de regularitatea cu care acesta are loc în mod normal.

Recuperarea după avort

Specialiștii susțin că este posibil să te afli la ovulație la aproximativ două săptămâni de la pierderea unei sarcini. Cu toate acestea, vor mai trece șase săptămâni până când corpul va reveni la normal în totalitate. Pentru a evita complicațiile și durerea, este indicat să renunți la sex timp de două săptămâni. Se pot folosi și medicamentele contraceptive.

Cu toate că doctorii nu pot determina de fiecare dată cauza unui avort, acesta are loc din cauză că fătul nu are o dezvoltare propice. Pot fi identificate probleme genetice, vârsta înaintată a viitoarei mămici, consumul de droguri sau alcool sau infecții ori probleme cu uterul, arată cei de la healthline.com. Cele mai multe dintre femeile care își doresc o nouă sarcină o pot duce până la termen.

Un avort poate fi dificil atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Este cu adevărat un eveniment traumatizant care poate crea sentimente contradictorii. În mod normal este indicat să participi la întâlniri de grup pentru suport în acest caz, să reduci stresul din viața ta și să încerci mai multe tehnici de meditație și relaxare. Vizitele în cabinetul unui psiholog sau psihiatru sunt de asemenea de mare ajutor.

Concepția după un avort

Prima menstruație care apare după pierderea unei sarcini sugerează că din punct de vedere fizic ești pregătită pentru a concepe din nou. Dacă în schimb nu te simți pregătită emoțional și psihic este important să folosești metode de contracepție. În funcție de modul în care a avut loc avortul este important să aștepți o perioadă de mai multe cicluri menstruale până să iei această decizie.

Este posibil să ai unul sau mai multe cicluri anovulatorii, ceea ce înseamnă că menstruația a avut loc însă ovarele nu au eliberat ovule așa cum se întâmplă în mod regulat. Pentru a vedea dacă te afli la ovulație este important să ții cont de fiecare ciclu menstrual și să observi semnele specifice.

Vizita în cabinetul doctorului

Este important ca vizita în cabinetul doctorului să se realizeze imediat ce ți-ai dat seama că este vorba despre un avort. Dacă este necesar vei fi supusă unei proceduri pentru a elimina orice țesut din uter care nu dispare de la sine. Chiuretajul va fi realizat sub anestezie totală și de obicei poți pleca din spital în aceeași zi.

Ar trebui să optezi pentru ajutorul unui specialist în cazul în care există una sau mai multe dintre aceste simptome. Pot reprezenta risc de infecție și te pot afecta într-o formă mult mai dificilă pe viitor. Vorbim despre durere abdominală sau în zona umerilor, sângerare abundentă ( cheaguri de sânge), febră sau frisoane, diaree sau durere, amețeală, senzație de leșin, miros urât, slăbiciune.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Cele mai noi
Fetița se joacă cu bunicii ei
05:28
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Bebeluș face aerosoli
05:27
Crupul laringian la bebeluși și copii
Crupul laringian la bebeluși și copii
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Închide