Academia Americană pentru Alimente și Medicamente susține că proteinele sunt indispensabile din dieta copiilor, în special, datorită rolului pe care îl au în formarea celulelor și țesuturilor, precum și în dezvoltarea cerebrală a celor mici. Cu toate acestea, ca părinte, e important să știi care este cantitatea potrivită de proteine de care are nevoie un copil. Pentru că, atât deficitul de proteine, cât și excesul pot provoca unele dereglări în organismul copilului.
De câte proteine are nevoie un copil: necesarul în funcție de vârstă
Cantitatea de proteine de care un copil are nevoie variază în funcție de vârstă, greutate, dar și de nivelul de activitate fizică. De aceea, specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie au realizat un ghid cu necesarul de proteine în funcție de vârstă.
Copii între 1-3 ani: aproximativ 13 grame de proteine pe zi.
Copii între 4-8 ani: aproximativ 19 grame de proteine pe zi.
Băieți între 9-13 ani: aproximativ 34 grame de proteine pe zi.
Fete între 9-13 ani: aproximativ 34 grame de proteine pe zi.
Adolescenți între 14-18 ani: Băieții au nevoie de aproximativ 52 grame, în timp ce fetele au nevoie de aproximativ 46 grame de proteine pe zi.
Academia Americană de Pediatrie mai susține că, dacă cel mic consumă zilnic aproximativ 300 ml de lapte de vacă integral, probabil că atinge necesarul de proteine de care are nevoie. Tot specialiștii recomandă ca până la vârsta de 2 ani copilul să consume lapte de vacă integral, iar până la șase luni să fie alăptat exclusiv la sân. Cu toate acestea, aceeași specialiști recomandă trecerea de la laptele matern la alimente solide ca principală sursă de nutriție a copilului în etapa de copilărie mică.
De câte proteine are nevoie un copil: surse de proteine
Proteinele pot fi obținute dintr-o varietate de alimente, inclusiv din următoarele produse:
– carne de pui, curcan, vită și pește.
-ouă
-produse lactate precum lapte, iaurt și brânza.
-leguminoase precum fasole, linte sau năut.
–nuci și semințe. Migdalele, nucile, semințele de chia și de in sunt surse bogate de proteine.
Pediatrii recomandă ca dieta copilului să includă o varietate de surse de proteine pentru a acoperi toți aminoacizii esențiali. De asemenea, mărimea porțiilor ar trebui ajustată în funcție de vârsta și nivelul de activitate al copilului. Tot medicii recomandă ca micul dejun să fie bogat în proteine pentru a menține energia pe parcursul zilei.
Semne că are deficit de proteine
Un deficit de proteine la copii poate avea consecințe serioase asupra creșterii, dezvoltării și funcționării generale a organismului. Iar printre cele mai frecvente semne care pot sugera un deficit de proteine în alimentația copilului se numără următoarele:
-deficitul de creștere în înălțime și în greutate. Statura și greutatea copilului sunt mult mai mici în comparație cu standardele stabilite pentru vârsta și sexul său.
-slăbiciunea musculară. Dacă micuțul pare mai slab decât alți copii de aceeași vârstă sau dacă pierde masă musculară, aceasta ar putea fi un semn de deficit de proteine.
-probleme de piele, păr și unghii. Pielea poate deveni uscată, părul fragil și lipsit de strălucire, iar unghiile pot fi fragile sau se pot exfolia.
-oboseală și lipsa de energie. Lipsa proteinelor poate reduce nivelul de energie al copilului, făcându-l să se simtă constant obosit sau fără vlagă.
-sistem imunitar slăbit. Un copil cu deficit de proteine poate fi mai susceptibil la infecții și boli, deoarece organismul său nu poate produce suficienți anticorpi.
-dificultăți de concentrare și întârzieri cognitive. Lipsa proteinelor poate afecta capacitatea copilului de a se concentra și poate duce la întârzieri în dezvoltarea cognitivă.
În concluzie, o dietă sănătoasă și echilibrată poate să-i asigure copilului necesarul de proteine pentru vârsta lui.