Majoritatea companiilor aeriene permit zborul cu un copil mic începând cu vârsta de două săptămâni. Există și unele companii care pot solicita un certificat medical care să ateste că bebelușul este apt pentru zbor.
În primele luni, bebelușii sunt deosebit de sensibili la schimbările de presiune și la zgomot, astfel că este important să iei măsuri preventive cum ar fi alimentarea sau suptul la biberon în timpul decolării și aterizării pentru a ajuta la echilibrarea presiunii în urechile micuțului.
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic nu trebuie să fie un coșmar pentru nimeni. Nici pentru tine, ca mamă, nici pentru partener, nici pentru restul pasagerilor. Iar călătoria va fi o experiență plăcută pentru toată lumea, dacă înainte de a te urca în avion, iei în considerare câteva aspecte.
Planifică zborul cu atenție
Primul pas în planificarea călătoriei este să aloci suficient timp pentru a cerceta și a alege cele mai bune opțiuni de zbor. Ia în considerare perioadele de peste zi când copilul este cel mai relaxat și încearcă să alegi zborul pe aceste intervale. De asemenea, ideal ar fi să verifici previziunile meteorologice și să eviți, pe cât posibil, perioadele aglomerate ale anului.
Optează pentru zboruri directe dacă este posibil
Zborurile directe sunt mai puțin obositoare pentru copii și reduc stresul schimbărilor de avion și a așteptărilor lungi în aeroporturi. Chiar dacă acestea pot fi uneori mai costisitoare, beneficiile confortului și ale unui itinerar simplificat justifică adesea diferența de preț.
Selectează locurile cu grijă
Alegerea locurilor potrivite în avion poate face diferența dintre un zbor plăcut și unul dificil. Dacă este posibil, alege locuri cu spațiu suplimentar pentru picioare sau locuri în apropierea ieșirilor de urgență pentru mai mult spațiu. De asemenea, locurile de la fereastră pot fi distractive pentru copii, dându-le-le ocazia să privească peisajul.
Asigură-te că ajungi mai devreme la aeroport
Dacă ajungi mai devreme la aeroport, scapi de stresul de alerga pentru a face toate procedurile necesare. Iar când călătorești cu un copil mic, cu siguranță nu vrei să se întâmple acest lucru. De multe ori, aceștia devin agitați și irascibili, fix în momentele cele mai stresante și mai problematice. Așa că, mai bine pleci de acasă cu o jumătate de oră înainte de deschiderea check-inului.
Pregătește-te din timp pentru controlul de securitate
Controlul de securitate poate fi un moment stresant, mai ales dacă ai multe bagaje și un copil mic. Pregătește din timp toate documentele necesare și asigură-te că ai la îndemână la îndemână lichidele și medicamentele, dacă este cazul. De asemenea, informează-te despre regulile specifice pentru trecerea cu articole de copii prin punctele de control.
Pune în bagajul de mână jucării și snack-uri pentru copil
Zborul cu un copil mic va fi mai ușor și mai relaxant dacă în bagajul de mână ai multe jucării și snack-uri. Pune-i jucăriile preferate și snack-urile care știi că-i plac. Unii părinți preferă să cumpere câteva jucării noi pe care să i le dea copilului fie în aeroport, fie în avion. Astfel le distrag atenția și îi determină să stea cuminți pentru o bună perioadă de timp.