Încă de la cele mai fragede vârste lectura contribuie semnificativ la dezvoltarea cerebrală, îmbunătățirea competențelor lingvistice, stimularea creativității și consolidarea legăturii dintre părinte și copil. Cărțile reprezintă o oportunitate excelentă de a dialoga, de a povesti, de a inova și de a ne conecta cu cei mici. Văzând toate aceste beneficii ale cititului, e important să înveți și tu cum îl motivezi pe copil să citească.
Cum îl motivezi pe copil să citească
Cei de la readingrockets.org oferă câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să motivezi copilul să citească. Sunt sfaturi simple, pe care le poți pune în aplicare încă de la nașterea copilului. De altfel, pedagogii și psihologii susțin că există șanse mai mari ca un copil de vârstă școlară că citească de plăcere, dacă a fost expus de mic la cărți și la lectură.
Alegi cărți adecvate vârstei și intereselor copilului.
Cel mai important pas în procesul ”cum îl motivezi pe copil să citească” este să-i oferi posibilitatea de a-și alege cărți atractive pentru vârsta și interesele lui.. Cărțile cu subiecte care îl pasionează sunt mult mai atrăgătoare. Așadar, lasă-i libertatea de a-și alege singur cărțile pe care urmează să le citească. Poate fi un start bun și încurajator.
Fii un model pentru el
Copiii tind să imite comportamentul adulților. Același lucru se întâmplă și în ceea ce privește cititul. Dacă te vede citind și bucurându-te de această activitate, este mai probabil să te urmeze. În plus, dacă te aude discutând despre subiectul unei cărți cu mare interes și bucurie, va fi tentat și el să descopere o astfel de activitate. Trebuie doar să ai răbdare. S-ar putea ca al tău copil să aibă nevoie de mai mult timp până să se convingă de plăcerea cititului.
Creează un colț de citit prietenos și confortabil
Un spațiu dedicat, luminos și plin de cărți interesante poate invita la lectură. Asigură-te că spațiul respectiv este un loc liniștit, departe de distracțiile digitale. Stați împreună acolo și citiți. Puteți bea un ceai sau o ciocolată caldă, astfel încât mediul să fie extrem de prietenos.
Stabilește un timp pentru citit în familie
Dedicați o parte a zilei pentru citit, când fiecare membru al familiei citește ceva pe placul său. Acest obicei poate deveni o tradiție extrem de prețioasă. Pedagogii recomandă un timp de lectură de minim 30 de minute pe zi.
Discutați despre cărțile citite
Împărtășirea impresiilor despre cărți poate stimula interesul copilului. Pune-i întrebări despre poveste, personaje și ce o-a plăcut cel mai mult. Nu uita că lectura trebuie să fie o activitate relaxantă și atractivă, nicidecum o situație tensionată și stresantă pentru copil. Dacă simți că are nevoi, poți să-l ajuți și să citiți împreună.
Mergi cu copilul la bibliotecă
Explorarea rafturilor și alegerea cărților poate fi o aventură. Multe biblioteci au și programe de citit pentru copii. Sau, poți merge împreună cu el în diverse librării care au amenajate spații speciale pentru citit. O idee excelentă este și aceea de a lua micul dejun într-o cafenea în care există un spațiu special pentru lectură.
Folosește tehnologia pentru a-l motiva pe copil să citească
Există multe aplicații și e-book-uri interactive care pot face lectura mai atractivă pentru copii. Așa că, profită de ele și oferă-i copilului și o astfel de variantă.
În această călătorie în care înveți cum îl motivezi pe copil să citească, e nevoie să te înarmezi cu multă răbdare și perseverență. Însă, plin aplicarea strategiile enumerate, poți transforma lectura într-o activitate plăcută și atractivă.