Reclamă

10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil 

De multe ori, apariția celui de-al doilea copil aduce bucurie familiilor, dar, este posibil să aducă și dezechilibru și probleme în cuplu. De multe ori, aceste probleme se regăsesc de mai mult timp în cuplu și, cumva, acum explodează. Acestea apar în principal din cauza stresului, distanței și epuizării. În plus, ar mai putea fi vorba și despre resentimentele legate de împărțirea muncii în îngrijirea copiilor și a treburilor casnice. Descoperă și tu care sunt cele 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil.

Tată ieșit în parc cu bebelușul, care își ține mâna pe față, ilustrând 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil 
Una dintre cele 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil este aceea că voi doi nu vă mai simțiți ca un cuplu / Shutterstock

Cercetările arată că mamele cu mai mulți copii sunt mai puțin fericite decât mamele cu copii unici. De asemenea, problemele în căsnicie după al doilea copil sunt destul de frecvente. Se întâmplă acest lucru mai ales dacă bebelușul apare la o distanță mică față de primul. În plus, bebelușul numărul doi are un impact destul de mare asupra familiei, aducând noi provocări medicale și financiare. 

10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil 

Există mai multe motive pentru care te poți confrunta cu certuri în familie, dar există 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Tatăl trebuie să se implice mai mult

Dacă la primul copil tatăl nu s-a implicat foarte mult, cel mult poate a schimbat câteva scutece sau a oferit câteva biberoane, acest lucru se schimbă când apare bebelușul numărul doi. Va fi nevoie ca tatăl să se implice cu adevărat și, adesea, ajunge să se ocupe de copilul mic sau de copilul mai mare, în timp ce mama este cu bebelușul.

Această schimbare poate aduce certuri în cuplu. Pot fi legate de modul în care tatăl se poartă ca părinte sau că nu mai are nicio pauză pentru sine, fiind nevoit să se implice atât de mult în creșterea copiilor. În cazul în care acesta se plânge de lipsa pauzelor, mama îi poate replica același lucru și de aici lucrurile pot degenera rapid.

Reclamă

2. Nu mai există ideea de cuplu drăguț

Una dintre cele 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil este aceea că voi doi pur și simplu nu vă mai simțiți ca un cuplu. Mai degrabă sunteți ca mama și tata, ceea ce reprezintă o identitate nouă și nu prea romantică.

Nu mai este vorba doar de punerea unui bebeluș într-un cărucior, iar voi doi să vă plimbați romantic pe lângă el. Este vorba despre doi copii cu nevoie diferite și orice ieșire poate fi dezastruoasă.

3. Copilul mai mare poate fi gelos

Copiii mici sunt imprevizibili și pot face o criză de furie în cele mai neașteptate momente. Asta cu atât mai mult cu cât primesc mai puțină atenție. Aceștia pot fi geloși pe bebeluș, mai ales dacă au multe schimbări de rutină. Acest lucru se poate întâmpla dacă mama este prea obosită pentru a menține vechiul program și tatăl preia și face lucrurile în felul lui.

Reclamă

4. Dorința mamei de a avea relații intime dispare în proporție de 100%

Dorința mamei de a avea relații intime poate că ar putea să se mențină cu un singur copil. Dar, odată ce apare un nou-născut, iar mama alăptează și se trezește de multe ori noaptea, nu are cum să mai simtă această dorință.

Alăptarea elimină din punct de vedere hormonal apetitul sexual. La acest lucru se adaugă resentimentele mamei față de partenerul ei, care ar putea face ceva greșit cu bebelușul, iar asta nu ajută cu nimic.

5. Cuplul se va gândi mai puțin să angajeze un babysitter sau să iasă în oraș

Poate că atunci când exista doar un copil au existat membri ai familiei care să se ofere să stea cu acesta, ca voi să ieșiti câteva ore în oraș. Însă, să ai grijă de un bebeluș și de un copil mic, în același timp, este mult mai greu.

De asemenea, este mai puțin probabil ca părinții să folosească o bonă plătită, deoarece s-ar putea simți vinovați să îl lase pe cel mic atunci când are dificultăți de adaptare. Pe de altă parte, părinții se îndoiesc că o bonă ar putea avea grijă cu succes de ambii copii, din moment ce lor le este așa de greu să facă asta. 

6. Noutatea a dispărut

Deși îți iubești la fel de mult bebelușul, nu mai există același sentiment de noutate și de fericire pe care le-ai avut la primul născut. Mamele se pot confrunta cu epuizare, vinovăție, resentimente, oboseală și un corp de care nu sunt mulțumite. 

7. Nu mai ai timp pentru tine

Practic, în minutele în care bebelușul doarme, nu poți să-ți iei timp pentru tine. Trebuie să oferi atenție celuilalt copil sau trebuie te ocupi de curățenie ori spălatul rufelor.

Din moment ce nu mai este ceva nou să ai un copil, primești mult mai puțin ajutor din partea membrilor familiei. De aici, mai multe responsabilități și mai mult stres și oboseală acumulate, care pot spori certurile în cuplu. 

8. Tatăl este pe locul 3

Când ai un singur copil și acesta doarme, atenția ta se poate îndrepta către partener. Dar, când ai doi copii și bebelușul doarme, atenția ta se va îndrepta către fratele său. Astfel, tatăl copiilor ajunge pe locul 3, în loc de 1, așa cum era înainte de apariția copiilor. De asemenea, și tații care se implică mai mult, prioritizează copiii în detrimentul romantismului. 

9. Totul necesită mai multă organizare

Când într-o familie sunt doi copii, este nevoie de o mai bună organizare, care cade pe umerii mamei. Pentru că alăptează, nu-i place cum arată corpul ei, este iritabilă și se simte vinovată pentru că își neglijează bebelușul, s-ar putea ca mama să uite unele lucruri. În plus, faptul că uită, ar putea să o facă să se simtă incompetentă. De multe ori, ea se războiește cu soțul ei, care nu o ajută cu organizarea. De aici, lucrurile degenerează din nou.

10. Problemele financiare

Acum începi să realizezi că ai nevoie de două ori mai mulți bani pentru grădiniță, creșă, sport sau alte activități. Aceste lucruri pot fi o sursă majoră de anxietate.

De fapt, știai că educația a doi copii implică costuri mai mari. Însă, abia când ești pusă în fața faptului împlinit îți dai seama de amploarea cheltuielilor. Evident, și din acest motiv pot apărea discuții în cuplu.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel cu părul blond și cămașă cu pătrățele, ridică cu o mână maioul mamei însărcinate
Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil
Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide