Reclamă

10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil 

De multe ori, apariția celui de-al doilea copil aduce bucurie familiilor, dar, este posibil să aducă și dezechilibru și probleme în cuplu. De multe ori, aceste probleme se regăsesc de mai mult timp în cuplu și, cumva, acum explodează. Acestea apar în principal din cauza stresului, distanței și epuizării. În plus, ar mai putea fi vorba și despre resentimentele legate de împărțirea muncii în îngrijirea copiilor și a treburilor casnice. Descoperă și tu care sunt cele 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil.

Tată ieșit în parc cu bebelușul, care își ține mâna pe față, ilustrând 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil 
Una dintre cele 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil este aceea că voi doi nu vă mai simțiți ca un cuplu / Shutterstock

Cercetările arată că mamele cu mai mulți copii sunt mai puțin fericite decât mamele cu copii unici. De asemenea, problemele în căsnicie după al doilea copil sunt destul de frecvente. Se întâmplă acest lucru mai ales dacă bebelușul apare la o distanță mică față de primul. În plus, bebelușul numărul doi are un impact destul de mare asupra familiei, aducând noi provocări medicale și financiare. 

10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil 

Există mai multe motive pentru care te poți confrunta cu certuri în familie, dar există 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Tatăl trebuie să se implice mai mult

Dacă la primul copil tatăl nu s-a implicat foarte mult, cel mult poate a schimbat câteva scutece sau a oferit câteva biberoane, acest lucru se schimbă când apare bebelușul numărul doi. Va fi nevoie ca tatăl să se implice cu adevărat și, adesea, ajunge să se ocupe de copilul mic sau de copilul mai mare, în timp ce mama este cu bebelușul.

Această schimbare poate aduce certuri în cuplu. Pot fi legate de modul în care tatăl se poartă ca părinte sau că nu mai are nicio pauză pentru sine, fiind nevoit să se implice atât de mult în creșterea copiilor. În cazul în care acesta se plânge de lipsa pauzelor, mama îi poate replica același lucru și de aici lucrurile pot degenera rapid.

Reclamă

2. Nu mai există ideea de cuplu drăguț

Una dintre cele 10 probleme în căsnicie care apar după nașterea celui de-al doilea copil este aceea că voi doi pur și simplu nu vă mai simțiți ca un cuplu. Mai degrabă sunteți ca mama și tata, ceea ce reprezintă o identitate nouă și nu prea romantică.

Nu mai este vorba doar de punerea unui bebeluș într-un cărucior, iar voi doi să vă plimbați romantic pe lângă el. Este vorba despre doi copii cu nevoie diferite și orice ieșire poate fi dezastruoasă.

3. Copilul mai mare poate fi gelos

Copiii mici sunt imprevizibili și pot face o criză de furie în cele mai neașteptate momente. Asta cu atât mai mult cu cât primesc mai puțină atenție. Aceștia pot fi geloși pe bebeluș, mai ales dacă au multe schimbări de rutină. Acest lucru se poate întâmpla dacă mama este prea obosită pentru a menține vechiul program și tatăl preia și face lucrurile în felul lui.

Reclamă

4. Dorința mamei de a avea relații intime dispare în proporție de 100%

Dorința mamei de a avea relații intime poate că ar putea să se mențină cu un singur copil. Dar, odată ce apare un nou-născut, iar mama alăptează și se trezește de multe ori noaptea, nu are cum să mai simtă această dorință.

Alăptarea elimină din punct de vedere hormonal apetitul sexual. La acest lucru se adaugă resentimentele mamei față de partenerul ei, care ar putea face ceva greșit cu bebelușul, iar asta nu ajută cu nimic.

5. Cuplul se va gândi mai puțin să angajeze un babysitter sau să iasă în oraș

Poate că atunci când exista doar un copil au existat membri ai familiei care să se ofere să stea cu acesta, ca voi să ieșiti câteva ore în oraș. Însă, să ai grijă de un bebeluș și de un copil mic, în același timp, este mult mai greu.

De asemenea, este mai puțin probabil ca părinții să folosească o bonă plătită, deoarece s-ar putea simți vinovați să îl lase pe cel mic atunci când are dificultăți de adaptare. Pe de altă parte, părinții se îndoiesc că o bonă ar putea avea grijă cu succes de ambii copii, din moment ce lor le este așa de greu să facă asta. 

6. Noutatea a dispărut

Deși îți iubești la fel de mult bebelușul, nu mai există același sentiment de noutate și de fericire pe care le-ai avut la primul născut. Mamele se pot confrunta cu epuizare, vinovăție, resentimente, oboseală și un corp de care nu sunt mulțumite. 

7. Nu mai ai timp pentru tine

Practic, în minutele în care bebelușul doarme, nu poți să-ți iei timp pentru tine. Trebuie să oferi atenție celuilalt copil sau trebuie te ocupi de curățenie ori spălatul rufelor.

Din moment ce nu mai este ceva nou să ai un copil, primești mult mai puțin ajutor din partea membrilor familiei. De aici, mai multe responsabilități și mai mult stres și oboseală acumulate, care pot spori certurile în cuplu. 

8. Tatăl este pe locul 3

Când ai un singur copil și acesta doarme, atenția ta se poate îndrepta către partener. Dar, când ai doi copii și bebelușul doarme, atenția ta se va îndrepta către fratele său. Astfel, tatăl copiilor ajunge pe locul 3, în loc de 1, așa cum era înainte de apariția copiilor. De asemenea, și tații care se implică mai mult, prioritizează copiii în detrimentul romantismului. 

9. Totul necesită mai multă organizare

Când într-o familie sunt doi copii, este nevoie de o mai bună organizare, care cade pe umerii mamei. Pentru că alăptează, nu-i place cum arată corpul ei, este iritabilă și se simte vinovată pentru că își neglijează bebelușul, s-ar putea ca mama să uite unele lucruri. În plus, faptul că uită, ar putea să o facă să se simtă incompetentă. De multe ori, ea se războiește cu soțul ei, care nu o ajută cu organizarea. De aici, lucrurile degenerează din nou.

10. Problemele financiare

Acum începi să realizezi că ai nevoie de două ori mai mulți bani pentru grădiniță, creșă, sport sau alte activități. Aceste lucruri pot fi o sursă majoră de anxietate.

De fapt, știai că educația a doi copii implică costuri mai mari. Însă, abia când ești pusă în fața faptului împlinit îți dai seama de amploarea cheltuielilor. Evident, și din acest motiv pot apărea discuții în cuplu.

Te-ar mai putea interesa și
Doi părinți care se ceartă de față cu copiii lor într-o bucătătrie
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Un băiețel cu părul blond și cămașă cu pătrățele, ridică cu o mână maioul mamei însărcinate
Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil
Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
o mămică care își îmbrățișează fiica și aplică parenting blând
13:10
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tânără gravidă îi explică medicului că respiră greoi
26 iunie, 10:52
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
o mamă care stă pe canapea și își mângâie fiica care își ține fața în palme și plânge
23 iunie, 11:51
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Mama își ține fetița strâns în brațe
19 iunie, 09:41
3 capcane frecvente ale parentingului
3 capcane frecvente ale parentingului
femeie care își ține mâna în zona abdominală și se află într-o baie
16 iunie, 10:44
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
femeie care are un calendar în mână și își ține mâna la burtă
12 iunie, 14:53
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Închide