Reclamă

Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil

Uneori, decizia de a avea al doilea copil poate fi mai grea decât la primul, dar tu ești singura în măsură să faci acest lucru. Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil? Sunt mai multe lucruri de luat în considerare. Pe listă poți include perioada în care să încetezi să mai folosești metode contraceptive sau dacă ești mulțumită de situația financiară. În plus, ar fi bine să te gândești dacă ești pregătită ca dinamica familiei să se schimbe. Trebuie doar să cântărești cu atenție argumentele pro și contra.

Un băiețel cu părul blond și cămașă cu pătrățele, ridică cu o mână maioul mamei însărcinate
studiile spun că dacă rămâi însărcinată în primele 18 luni de la nașterea primului copil, este mai probabil ca al doilea copil să se nască mai devreme sau să fie subponderal / Shutterstock

Probabil că și ceilalți membrii din familie sau prietenii vor veni cu propriile sfaturi, dar părinții sunt cei care pot decide. Apariția unui al doilea copil în familie ar putea veni la pachet cu noi provocări. Asta mai ales că fiecare copil este unic și are nevoie diferite, la vârste diferite. Pentru a-ți face decizia mai ușoară, mai jos, găsești câteva lucruri pe care le poți lua în considerare.

Ce spun studiile despre decizia de a rămâne însărcinată a doua oară

Într-un articol pe babycenter.com, Jeannie Kidwell, fost profesor de studii familiale la Universitatea Tennessee din Knoxville, spune că cel mai bun moment pentru a avea un alt copil este atunci când primul copil este mai mic de 1 an sau mai mare de 4 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bebelușii care nu au împlinit încă 1 an nu au sentimentul statutului lor exclusiv. La această vârstă, sunt mai puțin predispuși să aibă resentimente față de un nou-venit, spune ea. Copiii mai mari de 4 ani au avut timp să se bucure de atenția din partea mamei și a tatălui. În plus, acum sunt implicați în propriile lor activități.

Reclamă

De asemenea, studiile spun că dacă rămâi însărcinată în primele 18 luni de la nașterea primului copil, este mai probabil ca al doilea copil să se nască mai devreme sau să fie subponderal.

Perioada scurtă de timp între sarcini: care sunt riscurile

Mai mult, cercetările sugerează că, dacă rămâi însărcinată în primele 12 luni de la naștere, poți avea un risc mai mare de rupere de placentă. Mai mult, dacă ai avut anterior o cezariană, te poți confrunta cu placenta previa.

Așteptarea unei perioade scurte de timp între sarcini crește anumite riscuri. Organismul mamei are nevoie de timp pentru a reface vitaminele și nutrienții înainte de a naște din nou. De aceea, ideal este să te consulți și cu medicul pentru a primi îngrijirile și sfaturile potrivite. Dacă ești hotărâtă în privința sarcinii, încearcă să ai o dietă echilibrată și ia vitamine prenatale cu acid folic. Nu în ultimul rând, menține-ți corpul cât mai sănătos.

Se pare că a aștepta mai mult de cinci ani pentru a avea al doilea copil nu este neapărat bine. Unele studii arată că greutatea mică la naștere, nașterea prematură și dimensiunile mai mici sunt mai probabile la copiii ale căror mame au lăsat să treacă 5 ani sau mai mult, înainte de a rămâne însărcinate. În plus, mamele prezintă un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie.

Reclamă

Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil: aspecte de luat în considerare

Pe lângă studii, mai sunt și alte câteva aspecte de care poți ține cont atunci când alegi să mai ai un copil. Descoperă și care sunt primele semne de sarcină. Acestea pot să apară și la 8 săptămâni după concepție.

Stilul tău de viață

Este important să te gândești dacă ești pregătită să schimbi dinamica familiei. Acest lucru este de luat în calcul, mai ales dacă ceilalți copii dorm toată noaptea sau tu și partenerul aveți din nou timp unul pentru celălalt. Desigur, este de cântărit și faptul că te-ai întors la locul de muncă și îți place ceea ce faci. 

Nu uita că un nou-născutul are nevoie 100% de tine și te va acapara. Ia în considerare dacă ai timpul și energia de care are nevoie un bebeluș și dacă ceilalți copii sunt pregătiți să facă față realității unui bebeluș în casă.

Situația financiară

Costurile pentru creșterea unui copil nu sunt deloc mici, așa că ar trebui să iei în considerare și situația financiară. Bebelușii au nevoie de lapte, multe scutece, haine, pentru că au o creștere rapidă hrănești și diferite medicamente. De aceea, este o idee bună să-ți faci bugetul lunar înainte de a concepe un alt copil.

În plus, multe femei consideră că este mai greu să țină pasul cu munca cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, odată ce au al doilea sau al treilea copil. În acest sens, trebuie să te gândești dacă îți permiți să renunți la locul de muncă sau dacă poți plăti pe cineva care să se ocupe de îngrijirea copilului nou-născut.

Vârsta ta

Și vârsta este un criteriu important Din păcate, vârsta părinților contează, mai ales în cazul femeilor. Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești mai mulți copii, probabil că nu poți să mai aștepți prea mult între sarcini. În schimb, dacă ai sub 30 de ani, poți avea o altă viziune despre timpul pe care îl poți lăsa între sarcini. 

Perspectiva ta

Uneori, este greu ca partenerii să se sincronizeze, astfel că unul este pregătit, iar celălalt nu este. Acest lucru poate fi dificil de rezolvat, dar primul pas este să începeți să vorbiți despre diferențele de opinie. Este posibil să nu rezolvi nimic imediat, dar vei înțelege mai bine care sunt problemele care pun barieră. În plus, ar putea fi de ajutor să vorbești și cu alte persoane aflate în această situație.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă cu guler medical stă pe pat
Sarcina și dizabilitățile fizice: tot ce trebuie să știi
Sarcina și dizabilitățile fizice: tot ce trebuie să știi
Gravidă stă pe mingea medicinală
Ce exerciții fizice să eviți în sarcină
Ce exerciții fizice să eviți în sarcină
Mâini de copil pe burtica mamei într-un spațiu cu lumină difuză
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face......
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
În ultimii ani, stilurile de parenting au devenit tot mai diverse, iar părinții sunt mai conștienți de impactul pe care modul de creștere îl are asupra copiilor. Unul dintre stilurile de parenting care a câștigat popularitate este......
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel cu un card albastru în mână
13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu dovleac pentru copii
07:49
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
O femeie însărcinată care se dă cu cremă hidratantă pe burtică
07:22
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
O fetiță blondă care își suflă nasul în șervețel
9 octombrie, 16:10
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
O femeie însărcinată care consumă o ceșacă de ceai
9 octombrie, 08:27
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
O fetiță care ține în brațe un castron plin cu prune
9 octombrie, 07:03
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Închide