Reclamă

10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții

Adolescența este o perioadă de tranziție, marcată de schimbări semnificative atât la nivel fizic, cât și psihologic. În această etapă a vieții, adolescenții se confruntă cu numeroase provocări sociale, care le pot influența dezvoltarea și comportamentul. Iată, așadar care sunt cele 10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții din ziua de azi.

Adolescentă se uită pe rețelele sociale
Problemele sociale ale adolescenților din ziua de azi diferă puțin față de ale părinților lor / Shutterstock

La fel ca și adulții, și adolescenții se confruntă cu diverse probleme sociale. Numai că, spre deosebire de cele existente în perioada adolescenței părinților lor, problemele sociale s-au mai schimbat și sunt pe alocuri, chiar și mai grave sau mai periculoase.

10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții din ziua de azi

Cei de la parents.com au realizat un top al celor mai frecvente probleme sociale cu care se confruntă adolescenții din ziua de azi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Presiunea grupului

Una din cele mai frecvente probleme sociale cu care se confruntă adolescenții din ziua de azi este presiunea grupului. În prezent, adolescenții se confruntă cu presiunea de a fi prezent pe rețelele de socializare, de a purta anumite branduri, de a consuma substanțe interzise sau de a-și începe viața sexuală.

Pentru a nu cădea în această capcană, ca părinte îl poți învăța din timp pe copil cum să facă față unor astfel de situații. De asemenea, trebuie să-l reasiguri mereu de suportul și sprijinul tău.

Depresia

O altă problemă socială extrem de răspândită printre adolescenții din ziua de azi este și depresia. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală Americană, se estimează că 5 milioane de adolescenți din Statele Unite au avut cel puțin un episod depresiv major.

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână. Într-un studiu realizat în România în anul 2020, 48,9% dintre tinerii cu vârsta sub 17 ani au avut cel puțin o dată gânduri de suicid. 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe. Alţi 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni.

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, e important să comunici cu adolescentul, să creezi o relație sinceră și deschisă cu el și să acționezi dacă este cazul. 

Reclamă

Consumul de substanțe interzise

În prezent, substanțele interzise sunt o problemă socială extrem de gravă și, din păcate, foarte prezentă în viața adolescenților.

Procentul de adolescenți care consumă în prezent substanțe ilicite este de aproximativ 10,9% dintre elevii de clasa a opta, 19,8% dintre elevii de clasa a zecea și 31,2% dintre elevii de clasa a douăsprezecea, potrivit celor mai recente date din studiul Monitoring the Future Survey publicat de National Institute on Drug Abuse.

Conform statisticilor oficiale, peste 16% dintre adolescenții din România au consumat droguri măcar o dată. Aceleași date spun că în România sunt 1,2 milioane de tineri care consumă stupefiante ocazional.

Ca părinte, e foarte important să-i vorbești copilului de consecințele unui astfel de consum și de pericolul la care se expune.

Bullying-ul

Printre cele 10 probleme cu care se confruntă adolescenții se numără și bullying-ul. Aproape unul din patru adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani raportează că a fost agresat în fiecare an. Cercetările sugerează că social media a făcut ca bullyingul să devină mult mai prezent și mai răspândit. De fapt, hărțuirea cibernetică a înlocuit în ultimul timp hărțuirea clasică.

Pentru a-ți proteja adolescentul de astfel de situații, discută cu el deschis. Fii apropiată de el, și asigură-l de tot sprijinul tău.

Relațiile intime

Adolescenții sunt adesea bombardați cu mesaje despre sex din diverse surse, inclusiv din media și de la colegii lor. Conform sondajului Youth Risk Behavior Surveillance System, 30% dintre elevii de liceu au declarat că au avut relații sexuale și 21% au declarat că sunt în prezent activi din punct de vedere sexual. Fără o educație sexuală adecvată, ei pot adopta comportamente riscante care duc la sarcini nedorite sau la boli cu transmitere sexuală. Tocmai de aceea, este important ca adolescentul să primească informații corecte și sănătoase despre sexualitate și despre relații.

Social media

Social media a devenit omniprezentă în viețile adolescenților. Rețelele sociale oferă atât oportunități pentru socializare și exprimare, cât și riscuri semnificative. Presiunea de a se conforma unor standarde nerealiste de frumusețe, compararea constantă cu alții și hărțuirea online sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă adolescenții pe aceste platforme.

Obezitatea

Obezitatea în rândul adolescenților este o problemă de sănătate publică. Din păcate, statisticile din ultimii ani arată o creștere a acesteia în rândul tinerilor. Se pare că este influențată de stilul de viață sedentar și de accesul la alimente nesănătoase. Consecințele obezității  nu se rezumă doar la probleme fizice, ci și stigmatizare socială și probleme psihologice, cum ar fi scăderea stimei de sine.

Cele mai recente estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, până în 2035, 2 din 5 copii români vor fi supraponderali sau chiar obezi. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2020, 3 din 10 tineri sufereau de supraponderalitate sau obezitate. 

Ca părinte, în momentul în care observi schimbări de alimentație sau o creștere în greutatea a adolescentului, ar trebui să încerci să schimbi stilul de alimentație și dieta. Recomandarea specialiștilor este ca întreaga familie să adopte un stil sănătos pentru a-l ajuta pe copil.

Violența

Violența este și ea una din cele mai frecvente probleme sociale cu care se confruntă adolescenții din ziua de azi

Fie că vorbim de violența în școli sau în alte medii educaționale, ea  poate avea un impact profund asupra tinerilor. Acest fenomen poate lua forme variate. De la bullying fizic și verbal, până la violența severă, cum ar fi atacurile armate. Din păcate, violența afectează nu doar victimele, ci și pe cei care o observă. Astfel, ea generează un mediu nesigur care împiedică procesul de învățare și dezvoltare.

Consumul de alcool

Consumul de alcool este adesea văzut ca un ritual de inițiere în rândul adolescenților. Din păcate, acesta aduce cu sine riscuri serioase. Abuzul de alcool poate duce la accidente, comportamente agresive și poate afecta dezvoltarea cerebrală la vârste tinere. Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre adolescenții din UE au raportat un consum episodic ridicat de alcool. De două ori mai mult decât în cazul adulților.  Rata de consumatori de alcool în exces în rândul adolescenților(cei cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani) este considerabil mai mare decât cea a adulților în majoritatea țărilor europene.

Este important să discuți cu adolescentul despre riscurile consumului de alcool la minori, despre consecințe, dar și despre dependență.

Activitatea academică

Pe lângă toate acele probleme sociale cu care se confruntă adolescenții menționate mai sus, activitatea academică este și ea o problemă socială pentru mulți adolescenți. Dacă pentru unii există presiunea de a intra la o facultate bună și de a face performanță, pentru alții, presiunea este de a rezista în sistemul de învățământ și de a nu abandona școala.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
11 iunie, 06:55
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Fetița se joacă cu tava senzorială
11 iunie, 06:37
Joaca senzorială: beneficii și idei de activități
Joaca senzorială: beneficii și idei de activități
Băiat își analizează fața
11 iunie, 06:30
Totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți
Totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți
Închide