Reclamă

10 provocări cu care te poți confrunta când devii mamă

Să fii mamă este cel mai frumos lucru ce ți se poate întâmpla. Privirea și zâmbetul copilului nu pot fi comparate cu nimic atunci când îl ții în brațe. Însă, pe lângă acestea, ”meseria” de mamă vine la pachet și cu unele provocări. Pentru care, de cele mai multe ori, nu te pregătește nimeni. Iar în textul de mai jos, vom enumera 10 provocări cu care te poți confrunta când devii mamă.

Mama își ține bebelușul în brațe
Pe lângă bucuria de a da naștere, femeile se mai confruntă și cu o serie de provocări / Shutterstock

A fi mamă este unul dintre cele mai frumoase, dar în același timp, unul dintre cele mai provocatoare capitole din viața unei femei. Acest moment unic aduce cu sine o transformare profundă, atât la nivel fizic, cât și emoțional, rescriind prioritățile, valorile și chiar sensul existenței. 

Pe măsură ce noua viață începe să se desfășoare, ca proaspătă mamă te poți confrunta cu o serie de provocări neașteptate. Deși fiecare experiență este unică, există anumite aspecte comune pentru multe femei. Aceste provocări, deși adesea trecute sub tăcere, sunt o parte integrantă a călătoriei de a deveni mamă. Așadar, vom trece în revistă 10  dintre cele mai frecvente provocări cu care te poți confrunta când devii mamă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

10 provocări cu care te poți confrunta când devii mamă

Deși marea majoritate a provocărilor pot părea extrem de dificile, mai ales dacă ești la primul copil, e important să știi că durata lor este limitată și temporară. Însă, în cazul în care te simți copleșită, e indicat să ceri ajutor.

Burta nu dispare imediat după naștere

Nu puține sunt femeile care descoperă că burta nu dispare imediat ce a născut. Dimpotrivă, ea se poate retrage și în câteva luni. Așadar, nu te panica dacă vei fi nevoită să porți iar acele haine de gravidă. Dă-i timp corpului să-și revină. Nu uita că nu ești singura căreia i se întâmplă acest lucru. De fapt, statisticile arată că un număr foarte mic de femei scapă de burtă imediat după naștere. Iar acest lucru depinde de siluetă, de genetică și de cât de tonifiat a fost corpul înainte de sarcină.

Reclamă

Nopțile ți se vor părea mai lungi

Mai ales în primele trei luni, sunt puțini bebeluși care dorm neîntrerupt sau care se trezesc o singură dată pe noapte. Cei mai mulți se vor trezi din două în două ore sau din oră în oră. Depinde de colici, de mediu, de hrană și de multe altele. Sau pur și simplu nu depinde de nimic. Această lipsă de somn poate duce la epuizare și stres. Prin urmare îți poate afecta capacitatea de a avea grijă de tine și de copil. Este foarte important ca atunci când simți că nu mai poți să ceri ajutor. Nu uita că somnul este una din cele mai solicitante provocări cu care te poți confrunta când devii mamă.

Te vei simți singură și neînțeleasă

Imediat după naștere, apropiații au tendința de a nu te stresa cu telefoane. Sau de a nu te deranja. Însă ei nu știu că tu ai nevoie să vorbești cu cineva. Pentru că înainte de a naște ai fost o persoană activă, sociabilă și nu ai fost pusă în situația de sta singură în casă pentru o perioadă mai lungă de timp. Așadar, este foarte posibil ca în momentul în care stai prea mult timp în casă cu copilul, mai ales dacă ești de parte de familie și prieteni să te simți singură și neînțeleasă.

Alăptarea poate fi dificilă

Da, este adevărat. Nu pentru toate femeile alăptarea este ceva frumos și plăcut. Pentru multe, alăptarea este un proces greoi, dureros și extrem de stresant. Însă chiar dacă întâmpini probleme, nu trebuie să te descurajezi. În cazul în care îți dorești foarte mult să alăptezi, poți cere ajutorul unui consultant în alăptare. Acesta îți va arăta cum să atașezi corect copilul la sân, și îți va da sfaturi despre îngrijirea și hrana micuțului. Iată, așadar, că și alăptarea este una din acele provocări cu care te poți confrunta când devii mamă

Reclamă

Poți avea stări de depresie

În primele zile sau săptămâni poți experimenta ceea ce specialiștii numesc baby blues. O stare de tristețe, de neliniște și de supărare. Dacă starea respectivă nu trece în 2-3 săptămâni, ea se transformă în depresie post-natală. Iar atunci, ai nevoie de ajutor specializat. Dar și de ajutor din partea partenerului și a familiei.

Apare presiunea de a fi ”mama perfectă”

De multe ori, societatea glorifică o imagine idealizată a maternității, punând presiune pe mame să fie perfecte. Aceasta poate genera sentimente de insuficiență și eșec atunci când realitatea nu se aliniază cu așteptările. Cel mai bine e să iei lucrurile așa cum vin, și să încerci să te bucuri de copilul tău așa cum este. Nu uita că suntem diferiți, prin urmare, nici bebelușii nu sunt identici. Fiecare are ritmul lui de a crește, de a se dezvolta și de a face achiziții.

Relația de cuplu se poate schimba brusc

Deși probabil nimeni nu-ți va spune, cele mai multe cupluri întâmpină probleme după naștere. Iar acest lucru este perfect normal, având în vedere că viața amândurora se va schimba radical. Venirea unui copil poate aduce schimbări semnificative în dinamica și calitatea relației de cuplu, uneori amplificând tensiunile existente sau creând noi provocări. Important este să vorbiți mereu despre ce simțiți și să fiți sinceri unul cu altul.

Recuperarea post-partum poate fi dificilă

Procesul de vindecare după naștere poate fi lent și adesea dureros. Te poți confrunta cu schimbări fizice și emoționale semnificative. Iar asta se întâmplă deoarece mintea și corpul încearcă să se adapteze la noul lor rol.

Poți întâmpina probleme financiare

Costurile asociate cu creșterea unui copil sunt semnificative și pot genera un stres financiar. Mai ales dacă venitul familiei scade din cauza reducerii orelor de muncă sau a concediului de maternitate. Pentru că, după cum probabil știi, bebelușul are nevoie de multe lucrușoare, mai ales în primul an de viață.

Vei fi copleșită de sfaturile venite din exterior

Mamele sunt adesea bombardate cu sfaturi nesolicitate și pot simți presiuni din partea familiei, prietenilor sau chiar a străinilor în ceea ce privește modul în care ar trebui să-și crească copilul. Ce este important dacă te confrunți și tu cu astfel de situații este să rămâi calmă și să filtrezi toate informațiile pe baza intuiției tale.

Fiecare dintre aceste provocări poate părea copleșitoare, dar este important de reținut că nu ești singură. Este crucial să cauți sprijin și să comunici deschis cu partenerul tău, familia și prietenii sau profesioniștii din domeniul sănătății.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu galerie foto
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Gravidă stă pe canapea și mănâncă o ciocolată
12 iunie, 08:32
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
12 iunie, 07:17
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Închide