Reclamă

Îngrijirea postpartum: la ce să te aștepți după o naștere vaginală

Nașterea este un moment emoționant și unic în viața unei femei. Dar odată cu bucuria ei vine și recuperarea fizică și emoțională. Astfel, dacă ai avut o naștere vaginală, iată la ce să te aștepți și ce trebuie să cuprindă îngrijirea postpartum în perioada imediat următoare.

Mama își ține copilul în brațe în fața geamului
Vorbește cu medicul de familie pentru a te ajuta în rutina de îngrijire postpartum / Shutterstock

Perioada postpartum începe după nașterea copilului și se termină atunci când corpul tău își revine în mare parte la starea de dinainte de sarcină. Această perioadă durează adesea între 6 și 8 săptămâni.

Perioada postpartum implică trecerea ta prin multe schimbări, atât emoționale, cât și fizice. De asemenea, în această perioadă vei învăța cum să faci față tuturor schimbărilor necesare odată cu statutul de mamă. În plus, tot acum, va trebui să înveți cum să ai grijă de nou-născut și cum să funcționați ca o familie. De aceea, așa cum notează cei de la mayoclinic.org, e foarte important să știi din timp la ce să te aștepți după naștere și cum să te îngrijești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îngrijirea postpartum: ce schimbări fizice și psihice vor apărea

Toate femeile se confruntă cu schimbări fizice și psihice după naștere. Important este să fii pregătită pentru ele și să stabilești împreună cu medicul o rutină de îngrijire postpartum.

Reclamă

Sângerare și lohii

Este normal să ai scurgeri sângeroase, numite lohii, care pot dura câteva săptămâni. Acestea încep asemănător cu menstruația și se estompează treptat. Pentru a te asigura că totul decurge normal, ai nevoie de absorbante speciale pentru lăuzie. De asemenea, igiena trebuie să fie cât mai riguroasă. Sunt recomandate două dușuri pe zi, dimineața și seara sau ori de câte ori simți nevoia.

Contracții postpartum

În zilele de după naștere, poți experimenta și contracții. Uterul se contractă pentru a reveni la forma inițială. Mai mult, ele ajută la prevenirea sângerărilor excesive prin comprimarea vaselor de sânge din uter. De asemenea, în timpul alăptării le poți simți mai intens datorită eliberării hormonului oxitocină. De obicei nu sunt dureroase, ci mai degrabă inconfortabile.

Disconfort și sensibilitate

Zona vaginală poate fi umflată, sensibilă și dureroasă, în special dacă ai avut epiziotomie sau rupturi. Medicul obstetrician îți va recomanda o rutină pentru îngrijirea postpartum.

Incontinență

Sarcina, travaliul și nașterea pe cale vaginală pot întinde sau leza mușchii pelvieni, care susțin uterul, vezica urinară și rectul. Acest lucru ar putea duce la incontinență. Ce înseamnă asta? Că în timp ce strănuți, râzi sau tușești ai putea scăpa câteva picături de urină. Aceste probleme se ameliorează de obicei în câteva săptămâni, dar ar putea persista pe termen lung. Pentru a ajuta mușchii să-și revină, poți face  exerciții Kegels.

Reclamă

Furia laptelui

La câteva zile distanță de la naștere, se poate instala furia laptelui. Sânii se umple de lapte, se întăresc și devin dureroși. Pune cât mai des bebelușul la sân pentru a elibera canalele. Dacă refuză, folosește o pompă de mult. Ajută și compresele calde înainte de alăptare, și cele reci imediat după ce ai hrănit copilul.

Căderea părului

De obicei, după naștere, și în timpul alăptării, multe femei se confruntă cu episoade de căderea părului. Acest lucru se întâmplă deoarece nivelurile de hormoni ridicate din timpul sarcinii încep să scadă. Și cu ele, se pierde și părul. Nu te panica, e în regulă să se întâmple acest lucru. Cu timpul, părul tău își va reveni la starea de dinainte de sarcină.

Schimbări emoționale

Nașterea declanșează o mulțime de emoții puternice. Multe mame experimentează o perioadă de tristețe sau de anxietate, numită baby blue. Printre cele mai comune simptome, poți experimenta schimbări de dispoziție, episoade în care plângi fără un motiv anume, anxietate și dificultăți de somn. De obicei, baby blue dispare în două săptămâni. Important e să vorbești cu partenerul tău despre ceea ce simți. Cere-i ajutorul și lasă-l să se ocupe și el de copil.

Pentru orice nelămurire sau întrebare, vorbește cu medicul ginecolog sau cu medicul de familie. De asemenea, nu ezita să ceri ajutorul familiei și prietenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă își adoarme copilul după ce l-a alăptat și a folosit pompa de muls
Furia laptelui: ce este, cum poate fi tratată
Furia laptelui: ce este, cum poate fi tratată
Mamă tânără își alăptează bebelușul întinsă pe pat
Ragade mamare: ce sunt și cum pot fi prevenite
Ragade mamare: ce sunt și cum pot fi prevenite
O femeie care a născut recent, îmbrăcată cu un tricou roz, își palpează un sân pentru a vedea dacă suferă de mastită
Mastita: cauze, simptome și tratament
Mastita: cauze, simptome și tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide