Reclamă

5 moduri în care te schimbă maternitatea

Maternitatea reprezintă nu doar o transformare emoțională și socială, ci și o experiență profundă care aduce schimbări semnificative în corpul unei femei. Pe lângă bucuriile și provocările asociate cu creșterea unui copil, procesul de a deveni mamă aduce modificări biologice remarcabile. În textul de mai jos, vom trece în revistă cele 5 moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic.

Femeie își privește corpul în oglindă
După naștere, părul și pielea suferă și ele modificări importante / Shutterstock

Încă de când afli că urmează să devii mamă, lumea ta se schimbă. Dar nu numai lumea ta, ci și corpul tău suferă schimbări emoționale, sociale, dar și biologice. Toate sunt perfect normale și toate te pregătesc pentru transformarea prin care vei trece. Însă dacă de schimbările emoționale și sociale se vorbește foarte mult, de cele biologice, parcă mamele vorbesc mai puțin.

Poate pentru că sunt transformări evidente, cu care te obișnuiești și pe care le percepi ca făcând parte din noua călătorie. Numai că, pe unele dintre noi, ne iau prin surprindere pentru că, nu-i așa, nu te aștepți să apară. Despre ele vom vorbi în textul de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic

Cele mai evidente și mai cunoscute moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic sunt trecute în revistă de către cei de la thebump.com. Cu ajutorul medicilor, ei explică ce se întâmplă cu organismul femeii în timpul sarcinii și după.

Reclamă

Sarcină reorganizează organele

Alissa M. Conklin, medic ginecolog explică faptul că odată cu instalarea sarcinii, organele interne încep să se reorganizeze. Acest lucru se întâmplă pentru a-i face loc fătului să crească și să se dezvolte. Medicul mai spune că, pe lângă dilatarea uterului, coastele, diafragma, plămânii și rinichii suferă, de asemenea, modificări în timpul sarcinii.

”La începutul sarcinii, coastele tale încep să se deplaseze spre exterior, ceea ce poate duce la o mică creștere a diametrului pieptului tău. În plus, uterul care se mărește progresiv ridică diafragma cu 4 centimetri peste poziția sa obișnuită de repaus”, spune ea.

Forma sânilor se poate modifica în timpul sarcinii

Cea mai cunoscută transformare a corpului este cea legată de forma sânilor. Însă, medicul Amanda DeWeese susține că modificarea nu apare din cauza alăptării. „Cercetările au arătat că, de fapt, sarcina este cea care are mai multe șanse să schimbe dimensiunea și forma sânilor.

”Alăptarea face ca sânii să se umfle și să crească în dimensiune”, notează specialistul. Însă, abia după ce vei înceta alăptarea vei putea observa schimbarea permanentă a formei sânilor. Și, în mod surprinzător, s-ar putea să experimentezi o mărime mai mică a cupei. Așadar, orice modificare a sânilor este normală, mai ales dacă și alăptezi.

Reclamă

În timpul sarcinii crește volumul de sânge

O altă transformare din cele 5 moduri în care te schimbă maternitatea este și cea legată de volumul de sânge din timpul sarcinii. Pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului, volumul de sânge va crește.

„Vasele tale de sânge se vor relaxa și volumul de lichid din vasele de sânge va crește”, explică Lauren Demosthenes, medic ginecolog. „Acest lucru face ca inima ta să pompeze mai tare, ceea ce este absolut normal.” Potrivit specialistului, modificările fluxului de sânge încep la scurt timp după concepție. Mai apoi, ele ating un vârf în timpul celui de-al doilea și începutul celui de-al treilea trimestru. După care, rămân constante pe parcursul travaliului și al nașterii. De asemenea, pe lângă creșterea volumului de sânge mai crește și producția de globule roșii.

În timpul sarcinii poți schimba mărimea la pantofi

Și nu, nu din cauza umflării picioarelor, așa cum ai fi tentată să crezi. Deși, unele gravide pot experimenta și astfel de transformări.

Medicul Conklin explică faptul că  piciorul este format din 26 de oase și peste 30 de articulații care sunt ținute împreună de o rețea de ligamente. În perioada sarcinii, ligamentele se relaxează sau slăbesc, pregătind articulațiile pelvine pentru naștere. În plus, nivelul de hormoni fluctuează, iar acest lucru pare a fi cauza pentru creșterea picioarelor.

Sarcina îți poate aduce și câteva kilograme în plus

Nu e o surpriză pentru nimeni că în sarcină, toate femeile acumulează câteva kilograme în plus. Acest lucru este perfect normal. Grăsimea depozitată ajută corpul să susțină sarcina, mai ales în primele luni. Partea bună este că după naștere, mai ales dacă alăptezi, poți scăpa de kilogramele în plus. Atenție, lucrurile nu se întâmplă în primele trei zile de la naștere. De și există și astfel de situații. Însă, există și cazuri în care dau jos kilogramele în decurs de un an, doi. La fel cum există și cazuri în care kilogramele se înmulțesc după naștere.

Așadar, acestea au fost cele 5 moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic. Bineînțeles, există și altele, însă sunt mai frecvente și mai evidente.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Fetița bea apă din pahar
08:38
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Închide