Reclamă

5 moduri în care te schimbă maternitatea

Maternitatea reprezintă nu doar o transformare emoțională și socială, ci și o experiență profundă care aduce schimbări semnificative în corpul unei femei. Pe lângă bucuriile și provocările asociate cu creșterea unui copil, procesul de a deveni mamă aduce modificări biologice remarcabile. În textul de mai jos, vom trece în revistă cele 5 moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic.

Femeie își privește corpul în oglindă
După naștere, părul și pielea suferă și ele modificări importante / Shutterstock

Încă de când afli că urmează să devii mamă, lumea ta se schimbă. Dar nu numai lumea ta, ci și corpul tău suferă schimbări emoționale, sociale, dar și biologice. Toate sunt perfect normale și toate te pregătesc pentru transformarea prin care vei trece. Însă dacă de schimbările emoționale și sociale se vorbește foarte mult, de cele biologice, parcă mamele vorbesc mai puțin.

Poate pentru că sunt transformări evidente, cu care te obișnuiești și pe care le percepi ca făcând parte din noua călătorie. Numai că, pe unele dintre noi, ne iau prin surprindere pentru că, nu-i așa, nu te aștepți să apară. Despre ele vom vorbi în textul de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic

Cele mai evidente și mai cunoscute moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic sunt trecute în revistă de către cei de la thebump.com. Cu ajutorul medicilor, ei explică ce se întâmplă cu organismul femeii în timpul sarcinii și după.

Reclamă

Sarcină reorganizează organele

Alissa M. Conklin, medic ginecolog explică faptul că odată cu instalarea sarcinii, organele interne încep să se reorganizeze. Acest lucru se întâmplă pentru a-i face loc fătului să crească și să se dezvolte. Medicul mai spune că, pe lângă dilatarea uterului, coastele, diafragma, plămânii și rinichii suferă, de asemenea, modificări în timpul sarcinii.

”La începutul sarcinii, coastele tale încep să se deplaseze spre exterior, ceea ce poate duce la o mică creștere a diametrului pieptului tău. În plus, uterul care se mărește progresiv ridică diafragma cu 4 centimetri peste poziția sa obișnuită de repaus”, spune ea.

Forma sânilor se poate modifica în timpul sarcinii

Cea mai cunoscută transformare a corpului este cea legată de forma sânilor. Însă, medicul Amanda DeWeese susține că modificarea nu apare din cauza alăptării. „Cercetările au arătat că, de fapt, sarcina este cea care are mai multe șanse să schimbe dimensiunea și forma sânilor.

”Alăptarea face ca sânii să se umfle și să crească în dimensiune”, notează specialistul. Însă, abia după ce vei înceta alăptarea vei putea observa schimbarea permanentă a formei sânilor. Și, în mod surprinzător, s-ar putea să experimentezi o mărime mai mică a cupei. Așadar, orice modificare a sânilor este normală, mai ales dacă și alăptezi.

Reclamă

În timpul sarcinii crește volumul de sânge

O altă transformare din cele 5 moduri în care te schimbă maternitatea este și cea legată de volumul de sânge din timpul sarcinii. Pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului, volumul de sânge va crește.

„Vasele tale de sânge se vor relaxa și volumul de lichid din vasele de sânge va crește”, explică Lauren Demosthenes, medic ginecolog. „Acest lucru face ca inima ta să pompeze mai tare, ceea ce este absolut normal.” Potrivit specialistului, modificările fluxului de sânge încep la scurt timp după concepție. Mai apoi, ele ating un vârf în timpul celui de-al doilea și începutul celui de-al treilea trimestru. După care, rămân constante pe parcursul travaliului și al nașterii. De asemenea, pe lângă creșterea volumului de sânge mai crește și producția de globule roșii.

În timpul sarcinii poți schimba mărimea la pantofi

Și nu, nu din cauza umflării picioarelor, așa cum ai fi tentată să crezi. Deși, unele gravide pot experimenta și astfel de transformări.

Medicul Conklin explică faptul că  piciorul este format din 26 de oase și peste 30 de articulații care sunt ținute împreună de o rețea de ligamente. În perioada sarcinii, ligamentele se relaxează sau slăbesc, pregătind articulațiile pelvine pentru naștere. În plus, nivelul de hormoni fluctuează, iar acest lucru pare a fi cauza pentru creșterea picioarelor.

Sarcina îți poate aduce și câteva kilograme în plus

Nu e o surpriză pentru nimeni că în sarcină, toate femeile acumulează câteva kilograme în plus. Acest lucru este perfect normal. Grăsimea depozitată ajută corpul să susțină sarcina, mai ales în primele luni. Partea bună este că după naștere, mai ales dacă alăptezi, poți scăpa de kilogramele în plus. Atenție, lucrurile nu se întâmplă în primele trei zile de la naștere. De și există și astfel de situații. Însă, există și cazuri în care dau jos kilogramele în decurs de un an, doi. La fel cum există și cazuri în care kilogramele se înmulțesc după naștere.

Așadar, acestea au fost cele 5 moduri în care te schimbă maternitatea din punct de vedere biologic. Bineînțeles, există și altele, însă sunt mai frecvente și mai evidente.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide