Reclamă

15 motive pentru care să fii părintele unui adolescent poate fi uimitor. La ce să te aștepți în această etapă din viața copilului tău

Uneori poate fi dificil să crești un adolescent. Cu cât cresc mai mari, copiii își doresc mai multă independență, libertate și pot pune la îndoială deciziile pe care părinții ar vrea să le ia pentru binele lor. Deși perioada adolescenței este una tumultoasă, experții spun că există 15 motive pentru care să fii părintele unui adolescent poate fi uimitor.

O mămică care își ține adolescentul după umăr în timpul unei drumeții
Deși perioada adolescenței este una tumultoasă, experții spun că există 15 motive pentru care să fii părintele unui adolescent poate fi uimitor / Shutterstock

Fiecare vârstă și etapă din viața copiilor este importantă pentru un părinte. Fiecare capitol nou vine cu suișuri și coborâșuri. Uneori suntem temători cu privire la viitor, dar experții spun că nu e nimic de temut în a fi părintele unui adolescent.

Motive pentru care să fii părintele unui adolescent poate fi uimitor

Creșterea unui adolescent poate fi o experiență minunată. Există provocări, dar acestea nu sunt cu mult diferite față de provocările pe care le-ai întâlnit la altă vârstă a copilului tău. Aspectele pozitive ar trebui să le depășească pe cele negative și părinții să îmbrățișeze cu mai mult curaj această etapă din viața copilului lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Specialiștii de la HuffPost au dezvăluit câteva dintre motivele pentru care să crești un adolescent est de fapt mult mai distractiv și plin de satisfacții decât își dau mulți oameni seama. Aceste bucurii sunt deseori trecute cu vederea. Mai jos iată câteva motive pentru care este minunat să fii părintele unui adolescent.

Adolescenții își exercită independența în feluri noi

Copiii își vor exercita independența în feluri noi. Aceștia le vor cere părinților voie să petreacă timp în vizită la alți prieteni sau chiar să meargă singuri în vacanță. Acest lucru nu trebuie să te speri. Dacă ai încredere în copilul tău și în felul în care l-ai crescut, atunci totul va fi bine.

Ai mai multă libertate

Atunci când copiii cresc, părinții primesc mai multă libertate. Nu mai este nevoie să-l supraveghezi pe copil în permanență la adolescență atunci când sunteți împreună acasă, spun cei de la HuffPost.

Primești mai mult ajutor în casă

Un adolescent te poate ajuta la treburile casnice. Acest lucru îl responsabilizează pe adolescent și îl pregătește pentru o nouă etapă. Există o serie de sarcini simple pe care adolescenții le pot face alături de părinții lor prin casă.

Adolescenții au simțul umorului dezvoltat

Dacă în trecut îți era greu să faci o glumă, acum lucrurile se pot schimba. Adolescenții au mai multe cunoștințe și pot înțelege mult mai ușor o glumă. De altfel, inteligența lui emoțională te va surprinde, iar simțul umorului s-ar putea să fie la fel de bine dezvoltat ca al tău.

Reclamă

Poți purta conversații profunde

Poți avea conversații mult mai lungi și profunde cu un adolescent. Este grozav să-l vezi pe copilul tău cum se educă despre lume și despre societate. Ascultând perspectivele unei noi generații poți înțelege mai multe despre ea.

Reclamă

Poți să observi părți din tine și în soțul tău în temperamentul lui

Copilul își va lua întotdeauna modele în viață, iar acestea vor fi date de părinți în primii ani din viață. La adolescență poți observa că tânărul și-a însușit un comportament asemănător cu al tău sau al soțului tău.

Ești un părinte mândru de calitățile adolescentului tău

Poți observa în adolescentul tău lucruri pe care în trecut nu le-ai văzut în altă etapă din viața sa. Adolescentul începe să-și asume responsabilități, iar tu poți să te mândrești cu felul său grijuliu de a se comporta cu oamenii din jurul lor.

Copilul este mult mai deschis față de tine

Copiii au tendința să ascundă lucruri de părinții lor la adolescență, dar în aceeași măsură vor încerca să-și deschidă sufletul în fața părinților. Atunci când adolescentul îți cere sfatul este important să-i stai alături.

Poți asculta muzică împreună cu adolescentul tău

Un alt lucru pe care îl poți face cu adolescentul tău este să vă bucurați de spectacole și concerte împreună. Dacă aveți gusturi comune, atunci acest lucru va deveni o amintire de neuitat pentru tine și familia ta.

Ai mai multe interese comune cu adolescentul tău

Pe măsură ce copilul crește poți să descoperi că acesta are interese comune cu tine. Este minunat să-ți petreci timpul cu copilul tău și să împărtășiți interese comune.

Ești informată constant despre cultura pop

Adolescenții te vor ajuta să-ți lărgești orizonturile și să rămâi la curent cu tot ceea ce se întâmplă nou. Aceștia te vor ține la curent cu cultura pop și îți vor explica noile trenduri.

Poți observa cum evoluează relația dintre frați

Pe măsură ce cresc, frații se vor înțelege din ce în ce mai bine între ei. Te poți bucura de această etapă privind cu adolescentul tău crește și dezvoltă o relație strânsă cu frații săi.

Poți observa cum adolescentul apreciază valorile pe care i le-ai insuflat

Copiii încep să realizeze mult mai ușor cât de importante sunt valorile pe care le-au primit de la părinți. Vei observa că adolescentul tău va aprecia mult mai mult valorile pe care i le-ai insuflat de-a lungul timpului.

Adolescentul tău va avea o viziune matură asupra vieții tale

Pe măsură ce copilul crește, acesta va avea o viziune mult mai matură asupra vieții sale. Este important să-l asculți și să înțelegi gândurile, sentimentele și nevoile.

Ajungi să experimentezi din nou perioada adolescenți

Alături de copilul tău o să retrăiești fiecare etapă din viața ta. Același lucru se va întâmpla și în perioada adolescenței. Vei suferi alături de copilul tău și te vei bucura alături de el pentru fiecare reușită, spun experții de la Parents.com.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Fetiță îngrijorată care vorbește cu un terapeut pe o canapea
Acomodarea copilului la mediul școlar în funcție de vârstă și etapă
Acomodarea copilului la mediul școlar în funcție de vârstă și etapă
Adolescent stă pe telefon
Ce este „pebbling” și de ce este popular în rândul adolescenților
Ce este „pebbling” și de ce este popular în rândul adolescenților
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță care stă pe vasul de toaletă și are hârtie igienică în mână
06:12
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
O fetiță internată în spital, cu mama sa alături
05:36
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Închide