Tranziția de la scutece la oliță nu este întotdeauna cea mai ușoară. De fapt, studiile arată că aproximativ 80% dintre copii întâmpină greutăți în timp ce se antrenează pentru a face la oliță. Motivele sunt variate, iar unele dintre ele țin inclusiv de starea de spirit a mamei. Dacă aceasta este anxioasă și stresată de proces, cel mai probabil și copilul va fi la fel. Dacă va fi mereu agitată în timpul folosirii oliței, nici micuțul nu va fi confortabil. Însă, trebuie menționat că, de cele mai multe ori, există câteva motive rezonabile pentru care antrenamentul la oliță nu funcționează.
8 motive pentru care antrenamentul la oliță nu funcționează
Deși unele din cele opt motive pentru care antrenamentul la oliță nu funcționează, după cum le enumeră cei de la parents.com ți s-ar putea părea absurde, e important să-ți păstrezi calmul și răbdarea. Doar așa vei reuși. Și veți reuși.
Copilul opune rezistență
Rezistența copilului față de folosirea oliței poate fi un semn al nevoii de control și independență. Copilul poate simți că folosirea oliței este o decizie impusă de părinte și poate reacționa opunând rezistență. Este important să abordezi acest proces cu răbdare și să oferi copilului un sentiment de autonomie, permițându-i să facă alegeri legate de procesul de antrenament la oliță.
Copilul are multe ”accidente„ legate de folosirea oliței
Accidentele sunt normale în procesul de învățare, dar dacă sunt frecvente, pot indica faptul că copilul nu este încă pregătit din punct de vedere fizic sau emoțional pentru acest pas. Este important să nu te enervezi sau să pedepsești copilul pentru accidente, ci să abordezi situația cu calm și încurajare.
Copilul nu recunoaște nevoia de a face la oliță
Unii copii pot avea dificultăți în a recunoaște semnalele corporale care indică nevoia de a folosi olița. Această lipsă de conștientizare poate fi un semn că are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta în această zonă.
Copilul se supără când vede olița murdară
Sensibilitatea copilului la murdăria de pe oliță poate fi un obstacol. Unii copii sunt deranjați de aspectul sau mirosul oliței murdare, ceea ce îi poate descuraja să o folosească. De aceea, e foarte important ca olița să fie mereu curată. La fel și spațiu din jurul ei.
Copilului îi este frică de oliță
Frica de oliță este un motiv frecvent în rândul copiilor pentru a fi reticienți. Această teamă poate proveni din mai multe surse, inclusiv sunetele produse de oliță sau teama de a cădea în ea. Abordarea acestei frici cu înțelegere și răbdare este vitală. Poți încerca să schimbi olița, dacă aceasta are tot felul de personaje sau desene cu una simplă.
Copilul s-a speriat de ceva când stătea pe oliță
Traumele sau sperieturile din timpul utilizării oliței pot avea un impact negativ asupra antrenamentului. Dacă micuțul a avut o experiență negativă în timp ce folosea olița, este important să abordezi această problemă cu grijă și să reconstruiești asociațiile pozitive cu folosirea oliței.
Copilul încă face pipi pe el în somn
Faptul că cel mic încă face pipi în pat sau pe el în timpul somnului este normal și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare până la o anumită vârstă. Acest lucru se datorează adesea controlului incomplet al vezicii urinare pe timp de noapte, care se va îmbunătăți pe măsură ce copilul crește. Însă poate fi un motiv pentru care antrenamentul la oliță nu funcționează.
Copilul vrea să stea pe oliță doar cu o persoană anume
Preferința copilului de a folosi olița doar în prezența unei anumite persoane poate fi un semn al nevoii de siguranță și confort. Este important să-i respecți această preferință și să-l încurajezi să fie puțin mai independent. Acesta poate fi unul din motive pentru care antrenamentul la oliță nu funcționează.
Nu uita că fiecare copil este unic și are propriul ritm chiar și în procesul de antrenament la oliță. Fii calmă, ai răbdare și lasă-l să se obișnuiască treptat cu acest proces.