Reclamă

Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului

Cu toții ne dorim ca micuții noștri să învețe bine și să-și dezvolte abilitățile cognitive. Deoarece, nu-i așa, ele le vor asigura copiilor noștri succesul în viață. Însă, ultimele studii au arătat că abilitățile sociale și emoționale la copii contribuie în aceeași măsură ca și cele cognitive la atingerea succesului.

Un grup de copii de grădiniță se joacă pe covor cu piese mari de lego
La dezvoltarea abilităților sociale și emoționale trebuie să contribuie atât părinții, cât și educatorii / Shutterstock

Intuitiv și teoretic, știi și tu cât e de important să învețe copilul să împartă și să se joace frumos cu ceilalți. Sau să-și gestioneze emoții precum furia și tristețea. Însă, știi oare cât de importante pot fi aceste abilități sociale și emoționale pentru succesul pe termen lung al copilului ?

Abilitățile sociale și emoționale la copii: ce arată cel mai recent studiu

Ei bine, cel mai recent studiu publicat în American Journal of Public Health  a scos la iveală faptul că există o legătură strânsă între abilitățile sociale ale unui copil în perioada de grădiniță și cât de bine se descurcă la începutul vieții adulte. Studiu s-a derulat pe parcursul a 20 de ani și a cuprins aproximativ 800 de copii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Preșcolarii empatici, care împărțeau jucăriile au avut mai multe șanse să termine o facultate. Dar și să aibă un loc de muncă până la 25 de ani. În schimb, cei care au avut probleme în rezolvarea conflictelor, au avut șanse mai mici să fi terminat liceul și facultatea. În plus, au fost mai predispuși în a avea probleme cu legea sau cu adicțiile.

Constatările sunt „uriașe”, suține Kristin Schubert. ”Mai ales în ceea ce privește modul în care sănătatea creierului influențează sănătatea generală a unei persoane. Este ca o schimbare de paradigmă cu privire la ceea ce înseamnă să fii bine din punct de vedere mental la o vârstă fragedă. Și cum aceasta influențează modul în care îți va fi viața mai târziu”, a spus ea.

Abilitățile sociale și emoționale la copii pot fi învățate

Pentru realizarea studiului, cercetătorii de la Penn State University și Duke University au analizat evaluările profesorilor privind competențele sociale ale copiilor de grădiniță, care au fost efectuate în 1991.

Profesorii i-au evaluat pe copii pe baza unor factori precum capacitatea micuților de a-i asculta pe ceilalți, disponibilitatea de a împărți materiale, dar și gestionarea și rezolvarea conflictelor cu colegii lor.  Fiecăruia i s-a acordat apoi un scor general pentru a evalua abilitățile și comportamentul lor pozitiv.  Cu zero a fost notat cel mai scăzut nivel, iar cu patru cel mai înalt nivel de abilități sociale și emoționale.

Cercetătorii au analizat apoi ce s-a întâmplat cu copiii ajunși la vârsta adultă tânără. Au analizat dacă au terminat liceul și facultatea și dacă au avut un loc de muncă cu normă întreagă. De asemenea, au urmărit dacă au avut probleme cu justiția, cu substanțele interzise sau probleme de sănătate mintală.

Reclamă

Pentru fiecare creștere cu un punct a scorului de competență socială a unui copil aflat ala grădiniță, acesta avea de două ori mai multe șanse de a obține o diplomă universitară și cu 46% mai multe șanse de a avea un loc de muncă cu normă întreagă până la vârsta de 25 de ani.

Pentru fiecare scădere cu un punct a scorului de competență socială a unui copil aflat la grădiniță, acesta avea o șansă cu 67% mai mare de a fi fost arestat la începutul vieții adulte, o rată cu 52% mai mare de consum alcool și o șansă cu 82% mai mare de a nu avea o locuință.

Partea bună a acestei descoperiri, este faptul că abilitățile sociale și emoționale la copii pot fi dezvoltate pe tot parcursul vieții.

Cum să dezvolți abilitățile sociale și emoționale la copii

Există câteva modalități prin care poți contribui la dezvoltarea acestor abilități sociale și emoționale.

Învață-l să fie empatic

Copilul trebuie să învețe să își exprime emoțiile și să îi înțeleagă pe ceilalți. Poți face acest lucru, ascultându-l cu atenție pe micuț, punându-i întrebări și oferindu-i emoțional atunci când are nevoie.

Joacă jocuri de rol

Jocurile de rol sunt o modalitate excelentă de a dezvolta abilitățile sociale și emoționale la copii. Prin intermediul acestor jocuri, copilul învață să se pună în locul altora, să comunice și să coopereze.

Înscrie-l la un sport de echipă

Practicarea unui sport, precum fotbal, basket, volei sau handbal îl învață să lucreze în echipă. Dar și să își facă prieteni și să interacționeze cu ceilalți.

Impune-i limite și reguli

Orice copil are nevoie de limite și reguli clare pentru a se dezvolta sănătos și echilibrat. În plus, acestea îl fac să se simtă în siguranță și să respecte spațiul celor din jur.

Iată așadar, de ce e atât de important să dezvolți astfel de abilități sociale și emoționale încă de la vârste fragede.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fiica ei stau și discută relaxat pe pat
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Mama care își atenționează fiul
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
Mama își ține copilul în brațe și-i citește o poveste despre inteligența emoțională la copii
Inteligența emoțională la copii. Ce fraze nu folosesc părinții care vor să dezvolte această abilitate
Inteligența emoțională la copii. Ce fraze nu folosesc părinții care vor să dezvolte această abilitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Băiețel, îmbrăcat cu o bluză albă cu dungi albastre, în cabinetul medicului, stând pe un scaun alb, în timp ce medicul îi palpează ganglionii de la gât și el scoate limba, confirmând scarlatina
29 noiembrie, 06:57
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide