Reclamă

Efectele sarcinii asupra creierului: ce arată noile studii

Sarcina, adesea descrisă ca o călătorie de transformare a femeii, nu se limitează doar la schimbări fizice evidente. Dincolo de creșterea abdomenului și fluctuațiile hormonale, apare o transformare fascinantă în creierul mamei. Află care sunt efectele sarcinii asupra creierului.

Femeie însărcinată se relaxează pe canapea
Creierul femeii se pregătește încă din timpul sarcinii pentru schimbările ce vor urmă / Shutterstock

Potrivit celor mai noi studii, sarcina duce la o reconfigurare permanentă a neuronilor. Cercetarea, efectuată pe șoareci, a arătat că instinctele lor parentale au fost declanșate de modificările din creier, care apar ca răspuns la estrogenul și progesteronul eliberați la sfârșitul sarcinii. Potrivit oamenilor de știință, este probabil ca modificări similare să apară în creierul uman.

Efectele sarcinii asupra creierului: cercetări efectuate pe animale

Dr. Jonny Kohl, cel care a condus cercetarea de la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat că ”deja știm că organismul femeii se schimbă în timpul sarcinii pentru a se pregăti pentru creșterea copilului. Un exemplu este producția de lapte, care începe cu mult înainte de naștere. Cercetarea noastră arată că astfel de pregătiri au loc și în creier.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

De altfel, așa cum notează theguardian.com, constatările sunt în strânsă legătură cu cercetările privind imagistica cerebrală la femei. Acestea au înregistrat modificări ale volumului și activității creierului care durează mult timp după sarcină.

În cadrul studiului efectuat pe șoareci s-a putut observa o schimbare dramatică a comportamentului acestora. Astfel, s-a constatat că femelele virgine nu au fost interesate deloc de pui, în timp ce mamele și-au petrecut majoritatea timpului îngrijindu-i. Până acum, se credea că instinctul matern se activează abia după naștere sau cu foarte puțin timp înainte de ea. Însă cele mai recente studii susțin că modificările pot apărea mai devreme și că pot fi permanente.

În cadrul studiului, oamenii de știință le-au plasat pe cap șoarecilor dispozitive care să înregistreze activitatea neuronilor din hipotalamus. Acestea au arătat că estrogenul a redus activitatea de bază a neuronilor, dar i-a făcut mai sensibili la semnalele primite. Progesteronul a înregistrat reconfigurări, care au dus la formarea mai multor sinapse. În plus, s-a constatat acești neuroni s-au conectat și cu alte părți din creier.

Concluzia specialiștilor a fost că femelele virgine se concentrează pe împerechere, în timp ce mamele au un comportament parental amplu, astfel încât să poată să-și crească puii.

Ce spun alte studii despre efectele sarcinii asupra creierului

De-a lungul timpul, oamenii de știință au cercetat minuțios schimbările care se produc în creierul femeii în timpul sarcinii. Astfel, aceștia au evidențiat câteva concluzii.

Reclamă

Efectele sarcinii asupra creierului duc la o reconfigurarea structurală

Cercetările recente sugerează că, în timpul sarcinii, creierul femeii experimentează remodelări structurale. Unele zone, în special cele legate de empatie, raționament și procesare socială, prezintă o creștere a densității materiei cenușii. Se presupune că aceste adaptări facilitează formarea unei legături strânse cu copilul și permit mamei să interpreteze nevoile nespuse ale acestuia.

Fluctuațiile hormonale au un impact asupra creierului

Niveluri crescute de estrogen, progesteron și oxitocină în timpul sarcinii par să aibă un impact direct asupra creierului. Deși multe femei susțin efectul de „creier de gravidă”, caracterizat printr-o ușoară uitare sau neîndemânare, nu există dovezi clare că sarcina împiedică funcționarea cognitivă. Mai degrabă, creierul își reorientează prioritățile, focalizându-se pe sarcinile legate de îngrijirea bebelușului.

Sarcina nu afectează memoria gravidei

Deși unele femei pot simți că memoria lor scade temporar în timpul sarcinii, aceasta este, de multe ori, un rezultat al oboselii și stresului. Pe termen lung, studiile nu au găsit dovezi că sarcina afectează negativ memoria.

Cu ajutorul acestor studii, oamenii de știință evidențiază încă o dată capacitatea organismului uman de a se adapta la schimbări.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un cuplu la medicul ginecolog
08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Părinții și copiii iau masa împreună
08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Închide