Reclamă

Efectele sarcinii asupra creierului: ce arată noile studii

Sarcina, adesea descrisă ca o călătorie de transformare a femeii, nu se limitează doar la schimbări fizice evidente. Dincolo de creșterea abdomenului și fluctuațiile hormonale, apare o transformare fascinantă în creierul mamei. Află care sunt efectele sarcinii asupra creierului.

Femeie însărcinată se relaxează pe canapea
Creierul femeii se pregătește încă din timpul sarcinii pentru schimbările ce vor urmă / Shutterstock

Potrivit celor mai noi studii, sarcina duce la o reconfigurare permanentă a neuronilor. Cercetarea, efectuată pe șoareci, a arătat că instinctele lor parentale au fost declanșate de modificările din creier, care apar ca răspuns la estrogenul și progesteronul eliberați la sfârșitul sarcinii. Potrivit oamenilor de știință, este probabil ca modificări similare să apară în creierul uman.

Efectele sarcinii asupra creierului: cercetări efectuate pe animale

Dr. Jonny Kohl, cel care a condus cercetarea de la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat că ”deja știm că organismul femeii se schimbă în timpul sarcinii pentru a se pregăti pentru creșterea copilului. Un exemplu este producția de lapte, care începe cu mult înainte de naștere. Cercetarea noastră arată că astfel de pregătiri au loc și în creier.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

De altfel, așa cum notează theguardian.com, constatările sunt în strânsă legătură cu cercetările privind imagistica cerebrală la femei. Acestea au înregistrat modificări ale volumului și activității creierului care durează mult timp după sarcină.

În cadrul studiului efectuat pe șoareci s-a putut observa o schimbare dramatică a comportamentului acestora. Astfel, s-a constatat că femelele virgine nu au fost interesate deloc de pui, în timp ce mamele și-au petrecut majoritatea timpului îngrijindu-i. Până acum, se credea că instinctul matern se activează abia după naștere sau cu foarte puțin timp înainte de ea. Însă cele mai recente studii susțin că modificările pot apărea mai devreme și că pot fi permanente.

În cadrul studiului, oamenii de știință le-au plasat pe cap șoarecilor dispozitive care să înregistreze activitatea neuronilor din hipotalamus. Acestea au arătat că estrogenul a redus activitatea de bază a neuronilor, dar i-a făcut mai sensibili la semnalele primite. Progesteronul a înregistrat reconfigurări, care au dus la formarea mai multor sinapse. În plus, s-a constatat acești neuroni s-au conectat și cu alte părți din creier.

Concluzia specialiștilor a fost că femelele virgine se concentrează pe împerechere, în timp ce mamele au un comportament parental amplu, astfel încât să poată să-și crească puii.

Ce spun alte studii despre efectele sarcinii asupra creierului

De-a lungul timpul, oamenii de știință au cercetat minuțios schimbările care se produc în creierul femeii în timpul sarcinii. Astfel, aceștia au evidențiat câteva concluzii.

Reclamă

Efectele sarcinii asupra creierului duc la o reconfigurarea structurală

Cercetările recente sugerează că, în timpul sarcinii, creierul femeii experimentează remodelări structurale. Unele zone, în special cele legate de empatie, raționament și procesare socială, prezintă o creștere a densității materiei cenușii. Se presupune că aceste adaptări facilitează formarea unei legături strânse cu copilul și permit mamei să interpreteze nevoile nespuse ale acestuia.

Fluctuațiile hormonale au un impact asupra creierului

Niveluri crescute de estrogen, progesteron și oxitocină în timpul sarcinii par să aibă un impact direct asupra creierului. Deși multe femei susțin efectul de „creier de gravidă”, caracterizat printr-o ușoară uitare sau neîndemânare, nu există dovezi clare că sarcina împiedică funcționarea cognitivă. Mai degrabă, creierul își reorientează prioritățile, focalizându-se pe sarcinile legate de îngrijirea bebelușului.

Sarcina nu afectează memoria gravidei

Deși unele femei pot simți că memoria lor scade temporar în timpul sarcinii, aceasta este, de multe ori, un rezultat al oboselii și stresului. Pe termen lung, studiile nu au găsit dovezi că sarcina afectează negativ memoria.

Cu ajutorul acestor studii, oamenii de știință evidențiază încă o dată capacitatea organismului uman de a se adapta la schimbări.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Închide