Potrivit celor mai noi studii, sarcina duce la o reconfigurare permanentă a neuronilor. Cercetarea, efectuată pe șoareci, a arătat că instinctele lor parentale au fost declanșate de modificările din creier, care apar ca răspuns la estrogenul și progesteronul eliberați la sfârșitul sarcinii. Potrivit oamenilor de știință, este probabil ca modificări similare să apară în creierul uman.
Efectele sarcinii asupra creierului: cercetări efectuate pe animale
Dr. Jonny Kohl, cel care a condus cercetarea de la Institutul Francis Crick din Londra, a declarat că ”deja știm că organismul femeii se schimbă în timpul sarcinii pentru a se pregăti pentru creșterea copilului. Un exemplu este producția de lapte, care începe cu mult înainte de naștere. Cercetarea noastră arată că astfel de pregătiri au loc și în creier.”
De altfel, așa cum notează theguardian.com, constatările sunt în strânsă legătură cu cercetările privind imagistica cerebrală la femei. Acestea au înregistrat modificări ale volumului și activității creierului care durează mult timp după sarcină.
În cadrul studiului efectuat pe șoareci s-a putut observa o schimbare dramatică a comportamentului acestora. Astfel, s-a constatat că femelele virgine nu au fost interesate deloc de pui, în timp ce mamele și-au petrecut majoritatea timpului îngrijindu-i. Până acum, se credea că instinctul matern se activează abia după naștere sau cu foarte puțin timp înainte de ea. Însă cele mai recente studii susțin că modificările pot apărea mai devreme și că pot fi permanente.
În cadrul studiului, oamenii de știință le-au plasat pe cap șoarecilor dispozitive care să înregistreze activitatea neuronilor din hipotalamus. Acestea au arătat că estrogenul a redus activitatea de bază a neuronilor, dar i-a făcut mai sensibili la semnalele primite. Progesteronul a înregistrat reconfigurări, care au dus la formarea mai multor sinapse. În plus, s-a constatat acești neuroni s-au conectat și cu alte părți din creier.
Concluzia specialiștilor a fost că femelele virgine se concentrează pe împerechere, în timp ce mamele au un comportament parental amplu, astfel încât să poată să-și crească puii.
Ce spun alte studii despre efectele sarcinii asupra creierului
De-a lungul timpul, oamenii de știință au cercetat minuțios schimbările care se produc în creierul femeii în timpul sarcinii. Astfel, aceștia au evidențiat câteva concluzii.
Efectele sarcinii asupra creierului duc la o reconfigurarea structurală
Cercetările recente sugerează că, în timpul sarcinii, creierul femeii experimentează remodelări structurale. Unele zone, în special cele legate de empatie, raționament și procesare socială, prezintă o creștere a densității materiei cenușii. Se presupune că aceste adaptări facilitează formarea unei legături strânse cu copilul și permit mamei să interpreteze nevoile nespuse ale acestuia.
Fluctuațiile hormonale au un impact asupra creierului
Niveluri crescute de estrogen, progesteron și oxitocină în timpul sarcinii par să aibă un impact direct asupra creierului. Deși multe femei susțin efectul de „creier de gravidă”, caracterizat printr-o ușoară uitare sau neîndemânare, nu există dovezi clare că sarcina împiedică funcționarea cognitivă. Mai degrabă, creierul își reorientează prioritățile, focalizându-se pe sarcinile legate de îngrijirea bebelușului.
Sarcina nu afectează memoria gravidei
Deși unele femei pot simți că memoria lor scade temporar în timpul sarcinii, aceasta este, de multe ori, un rezultat al oboselii și stresului. Pe termen lung, studiile nu au găsit dovezi că sarcina afectează negativ memoria.
Cu ajutorul acestor studii, oamenii de știință evidențiază încă o dată capacitatea organismului uman de a se adapta la schimbări.