Din păcate, dacă te numeri printre cele care preferă mâncarea crudă sau slab pregătită, află că trebuie să o ții la distanță în această perioadă. Poate fi foarte periculoasă pentru tine și bebeluș.
Principalele alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
În acestă perioadă ești predispusă la a contacta mai multe bacterii și viruși decât în mod obișnuit. Află din lista de mai jos care sunt principalele alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină.
Brânzeturi și alte produsele lactate
Iaurtul, laptele, smântâna, mozzarella, brânza cottage sau ricotta, trebuie, cu precădere, să fie pasteurizate. Brânzeturile de tipul Gorgonzola, Roquefort sau Danish blue, dar și Brie sau Camembert, ar trebuie să le scoți din meniu. Dacă totuși nu poți, acestea ar trebui gătite până se fierb bine și se distrug bacteriile pe care le conțin.
Produsele nepasteurizate pot conține o bacterie care se numește Listeria, ce cauzează o infecție numită listerioză. Această infecție poate duce la avort spontan, moartea copilului la nașterea sau îi poate provoca probleme de dezvoltare, conform nhs.uk.
Produsele din carne
Într-un articol pe website-ul healthline.com, specialiștii spun că prin consumul alimentelor din carne crudă, mămicile se pot expune riscului infectării cu câteva bacterii sau paraziți. Printre acestea se numără Toxoplasma, E.coli, Listeria sau Salmonella.
Acestea pot fi găsite pe suprafața sau în interiorul fibrelor mușchiului cărnii. Acestea sunt destul de periculoase și includ probleme neurologice ale bebelușului, dizabilități intelectuale, orbire sau epilepsie. De aceea, este bine să gătim foarte bine carnea, prin fierbere sau prin coacere, ori în cuptor.
De asemenea, carnea procesată este la fel de nocivă și conține multe E-uri. Dacă ai poftă, de un hamburger, mai bine, încearcă să îl prepari tu, decât să optezi pentru varianta fast food.
Peștele și fructele de mare
Și în cazul peștelui, riscul de a-l consuma crud, este la fel de mare. Iubitoarele de sushi, sashimi sau stridii vor avea de suferit. Peștele crud, poate fi infectat cu Norovirus, Vibrio, Salmonella sau Listeria. El se poate infecta din mediul în care trăiește sau poate contacta virusurile în timpul procesului de pregătire. Femeile însărcinate sunt predispuse, în special, la a contacta Listeria. Numărul infecțiilor în cazul lor este de 10 ori mai mare decât la restul persoanelor, conform Centers for Disease Control and Prevention.
Chiar dacă este o sursă bogată de acizi grași, trebuie avut grijă și la conținutul de mercur pe care peștele îl conține. Anumite specii ar trebui evitate și printre acestea se numără tonul, macroul, peștele-spadă, marlinul sau rechinul. Totuși, poți să consumi somon, cod, hamsie sau păstrăv, bine preparat, la cuptor sau steamer.
Ouăle
Cele crude pot fi contaminate cu bacteria Salmonella, care se poate manifesta prin febră, greață, vomitături, crampe abdominale și diaree. Pentru a fi în siguranță, mai bine fierbele ouăle cel puțin 10 minute.
Băuturi pe care trebuie să le limitezi sau să le excluzi
Pe lângă alimente, există și câteva băuturi pe care ar trebui să le consumi moderat sau ar trebui să le scoți de tot. Ele pot fi nocive atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Printre acestea se numără:
Alcoolul
Pentru că nu sunt date despre ce cantitate de alcool ar fi acceptabilă în timpul sarcinii, este bine să renunți de tot la acesta. Ia în considerare faptul că și băuturile non alcoolice conțin o mică cantitate de alcool. Pe lângă faptul că poate provoca avort spontan sau nașterea unui copil mort, consumul de alcool poate conduce la sindromul alcoolismului fetal. Acesta poate să cauzeze deformări faciale sau dizabilități intelectuale, spune mayoclinic.org.
Ceaiul
De pe lista cu alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină, se pare că doar câteva tipuri de ceai sunt acceptate în sarcină. Din păcate, și acestea trebuie consumate cu moderație. Printre acestea se numără ceaiul de fructe, mușetel sau mentă, dar cel mai bine ar fi să discuți cu medicul înainte de a le folosi.
Cafeaua
Dacă te numeri printre persoanele care adoră cafeaua, află că aceasta poate trece prin placentă și poate ajunge la bebeluș. Totuși, nu trebuie să o scoți complet din dieta, dar trebuie să te limitezi la o ceașcă pe zi (aproximativ 200 mg cofeină). Ține cont că trebuie să ai grijă și la produsele de tipul băuturilor carbogazoase și ceaiurilor reci.