Reclamă

Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție

Sarcina de a introduce alimente noi în meniul bebelușului tău este plină de multe întrebări, unele simple, altele puțin mai complicate. Dacă te-ai întrebat când poți să-i oferi bebelușul ciocolată, află răspunsul de aici.

O fetiță care mănâncă ciocolată
Ciocolata trebuie introdusă treptat și, în mod ideal, e recomandat să i se ofere copilului ciocolata neagră / Shutterstock

La urma urmei, ciocolata este un răsfăț culinar adorat de milioane de oameni din lumea întreagă. Cu siguranță vrei și ca micuțul tău să se bucure de el, dar în același timp vrei să ai grijă și de sănătatea organismului lui.

Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată

Bebelușii pot primi ciocolată odată ce împlinesc un an, spun unii dintre specialiști. Cu toate acestea, este recomandat să faci acest lucru cu moderație, datorită conținutului ridicat de zahăr și prezenței cofeinei din compoziția acestui desert.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ciocolata trebuie introdusă treptat și, în mod ideal, e recomandat să i se ofere copilului ciocolata neagră deoarece conține mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte. De asemenea, asigură-te întotdeauna că ciocolata sau orice aliment nou nu înlocuiește alimente mai hrănitoare din alimentația copilului.

Reclamă

Un alt lucru important atunci când decizi să oferi ciocolată bebelușului este că, deși destul de rar, micuții pot fi alergici la ea. Cel mai adesea, nu cacaoa din ciocolată declanșează o reacție alergică, ci laptele, soia sau nucile care sunt adesea prezente în produse.

Simptomele unei reacții alergice pot varia, dar pot include erupții cutanate, dificultăți de respirație, probleme digestive sau, în cazuri severe, anafilaxie.

Dacă introduci ciocolata bebelușului tău pentru prima dată, fă-o în cantități mici și monitorizează îndeaproape starea copilului pentru orice semne de reacție alergică.

Cofeina din ciocolată poate afecta copiii mici

Ciocolata, în special ciocolata neagră, conține cofeină și un alt stimulent numit teobromină. Aceste substanțe pot avea un efect notabil asupra organismului, cu atât mai mult la bebelușii care nu și-au dezvoltat încă capacitatea de a le procesa eficient.

Reclamă

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. La adulți, poate duce la creșterea vigilenței și la reducerea oboselii. Cu toate acestea, la bebelușii mici, efectele stimulatoare ale cofeinei pot fi mult mai puternice. Ele pot provoca iritabilitate, neliniște și dificultăți de somn.

În mod similar, teobromina, care este mai puțin puternică, dar durează mai mult decât cofeina. Consumul ei poate duce, de asemenea, la tulburări de somn la bebeluși.

De asemenea, acestea două pot contribui la disconfortul digestiv, deoarece stimulează mușchii tractului gastrointestinal.

În timp ce cantitatea de cofeină și teobromină din ciocolata cu lapte este relativ scăzută, ciocolata neagră conține cantități mai mari și chiar și porții mici ar putea afecta un copil.

Din aceste motive, se recomandă, în general, să așteptați până când un copil împlinește cel puțin un an înainte de a introduce ciocolata. Chiar și atunci, ea ar trebui să fie administrată cu moderație.

Dacă te-ai decis să introduci ciocolata în alimentația bebelușului, discută și cu medicul pediatru al micuțului. El îți va oferi cele mai bune recomandări.

Zahărul nu este sănătos pentru bebeluși

Este important să fii atentă la cantitatea de zahăr pe care o introduci în alimentația copilului. Mai ales în primii ani de viață, susțin specialiștii.

În primul rând, consumul ridicat de zahăr la bebeluși poate duce la creșterea excesivă în greutate și la obezitate. Din păcate, aceste afecțiuni care sunt din ce în ce mai răspândite în rândul copiilor. De asemenea, zahărul crește riscul pentru a dezvolta o multitudine de probleme de sănătate mai târziu în viață. Diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer sunt printre cele mai frecvente.

În al doilea rând, consumul unei cantități mari de zahăr la o vârstă fragedă poate afecta sănătatea dentară. Bebelușii și copiii mici sunt susceptibili la carii. Consumul frecvent sau ridicat de alimente și băuturi dulci contribuie în mod semnificativ la această problemă.

Mai mult decât atât, un aport ridicat de alimente cu zahăr poate înlocui adesea alimentele mai sănătoase în dietă. Ele pot limita aportul de nutrienți esențiali necesari pentru creșterea și dezvoltarea optimă.

Mineralele, vitaminele și nutrienții nu trebuie înlocuiți cu zahăr

Bebelușii au nevoie de alimente bogate în nutrienți pentru a-și alimenta creșterea și dezvoltarea rapidă. Prea mult zahăr poate interfera cu acest lucru.

Deși este o experiență minunată să împărtășești bucuria ciocolatei cu copilul tău pentru prima dată, este esențial să reții că moderarea este cheia. Ciocolata, pe cât de delicioasă este, e bogată în zahăr și conține cofeină. Aceste substanțe trebuie consumate cu moderație de bebeluși și copii.

În primii ani ai vieții unui copil, accentul ar trebui să fie pe introducerea unei varietăți de alimente bogate în nutrienți pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea acestora.

Dulciurile ocazionale, cum ar fi ciocolata, pot avea într-adevăr un loc în dieta lor, dar nu ar trebui să înlocuiască niciodată alimentele sănătoase și hrănitoare.

Ciocolata trebuie introdusă în mod responsabil în dieta unui copil, fără a-i compromite sănătatea și bunăstarea.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe iarbă și mănâncă cu poftă o roșie
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Fetita care se scarpină pe mână într-un fundal albastru
Ce să faci dacă suspectezi că micuțul tău are o sensibilitate în cazul anumitor alimente. Ce spun specialiștii
Ce să faci dacă suspectezi că micuțul tău are o sensibilitate în cazul anumitor alimente. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Închide