Deși nu este o regulă general valabilă, unele gravide susțin că pe timpul celor nouă luni de sarcină s-au confruntat cu așa zisele pofte. Pofta de dulce, de picant sau de acru sunt printre cele mai comune dorințe ale gravidelor. Însă cea care ridică mai multe semne de întrebare este pofta de alimente picante. Sunt sau nu acestea sigure pentru a fi consumate pe parcursul sarcinii? Dacă nu sunt, ce efecte pot avea și cum pot afecta fătul?
Ce spun studiile despre consumul de alimente picante în sarcină
Încă de la început trebuie menționat faptul că nu există dovezi științifice care să confirme că alimentele picante sunt dăunătoare fătului. Însă, deși ele nu afectează în mod direct bebelușul din burtică, s-ar putea ca viitoarea mamă să resimtă unele efecte secundare neplăcute, cum ar fi arsurile la stomac sau indigestia. Aceste efecte secundare nu sunt, în general, periculoase, dar chiar și așa, cel mai bine să consumi alimente picante în sarcină cu moderație.
Mai mult, dacă înainte de a rămâne însărcinată nu obișnuiai să consumi alimente picante, dar acum ai pofte, încearcă să le introduci treptat și să nu abuzezi de ele. De asemenea, ar fi bine să le prepari în casă, astfel încât să poți controla gradul de iuțime. Echilibrul este valabil atât în dieta, cât și în comportament și obiceiuri, mai ales în cele nouă luni de sarcină.
Beneficiile consumului de alimente picante în sarcină
Introducerea alimentelor picante în sarcină poate avea și câteva beneficii atât pentru făt, cât și pentru gravidă. Iar printre acestea se numără următoarele:
Noi arome pentru bebeluș
Studiile au arătat că lichidul amniotic este aromat de alimentele consumate în timpul sarcinii, iar bebelușii sunt mai predispuși să accepte arome similare cu cele pe care le-au întâlnit în uter. Acest lucru înseamnă că încercarea alimentelor picante în timpul sarcinii ar putea să-l încurajeze pe cel mic să facă același lucru mai târziu.
Stimulează sistemul imunitar
Un alt beneficiu al consumului de alimente picante este întărirea sistemului imunitar. De exemplu, capsaicina (care dă iuțime ardeiului) are proprietăți antiinflamatorii. Potrivit cercetătorilor, alimentele picante ar putea, de asemenea, să scadă colesterolul „rău”. Asta înseamnă un risc scăzut de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
Ce efecte secundare are consumul de alimente picante în sarcină
Chiar dacă alimentele picante nu sunt periculoase în sarcină, ele pot avea unele efecte secundare care să-ți creeze disconfort.
Arsuri la stomac și reflux
În sarcină, organele tale se deplasează pentru a face loc uterului care se mărește. În plus, schimbările hormonale relaxează valva care separă stomacul și esofagul. Toate acestea pot provoca arsuri la stomac. Iar consumul de alimente picante poate accentua arsurile.
Disconfort și indigestie
O altă schimbare care vine odată cu sarcina este încetinirea digestiei, ceea ce ar putea duce la disconfort abdominal atunci când mănânci anumite lucruri, cum ar fi mâncarea picantă. Pe lângă indigestie, mâncarea picantă ar putea declanșa și diaree și gaze.
Grețuri matinale
Consumul de alimente picante poate agrava grețurile. Vărsăturile nu sunt plăcute pentru început, dar când este vorba de mâncare picantă, sunt și mai puțin plăcute. În cazul în care înainte de sarcină mâncai picant, s-ar putea ca această mâncare să nu aibă astfel de efecte asupra organismului.
Deși circulă printre gravide acest zvon, cum că alimentele picante ar putea declanșa contracții, studiile nu au demonstrat că există o legătură directă între cele două. De altfel, medicii susțin că alimentele picante pot provoca indigestie și crampe abdominale, iar gravidele le pot confunda pe acestea cu contracțiile.