Problema apare în momentul în care corpul, neavând necesarul care îi trebuie din alimentație, începe să folosească din depozitele proprii. Astfel, cu primul set de analize de sânge pe care ți-l faci, poți descoperi că ai diferite carente care îți pot da bătăi de cap.
Top 5 alimente și băuturi recomandate în alăptare
O alimentație sănătoasă te va ajuta să îți recapeți energia după naștere și ajută corpul să-și revină la forma inițială. Dacă mai adăugăm și ideea că trebuie să “mănânci pentru doi”, care încă se aplică, ar trebui să fii foarte atentă ce alegeri faci. Iată ce alimente și băuturi recomandate în alăptare ai putea să întroduci în dietă.
Fructe și legume
Fructele, pe lângă vitamine, sunt bogate în fibre. Acestea vin în sprijinul noilor mame, acționând în problema constipației cu care se confruntă uneori după sarcină. Poți servi cu încredere mere, pere, prune, portocale, fructe de pădure sau kiwi. Pentru a obține surse excelente de potasiu sau vitamina A poți mânca pepene galben, banane, mango, piersici sau grepfrut.
Proteine
Atunci când alăptezi, ai nevoie de mai multe proteine și, de aceea, specialiștii recomandă să o introduci la fiecare masă, recomandă medicalnewstoday.com. Surse bune de proteine poți găsi în carnea de vită, de pui sau pește. Pe lângă proteine, peștele are ca bonus o sursă bogată de acizi grași omega 3. De asemenea, poți adăuga în listă ouăle, produsele lactate, nucile și legumele (ciupercile, avocado, fasolea sau produsele din soia.
Cereale
Ar fi bine să le introduci în dietă, mai ales pe cele integrale, precum orezul brun, grâul integral, ovăzul, dar și quinoa. Cerealele au beneficiul că te vor ține sătulă pentru mai mult timp, conțin vitamine din complexul B, minerale și fibre. În plus, nu au zahăr adăugat. Mai mult, fibrele mențin nivelul de zahăr în sânge constant și ușurează digestia.
Surse de calciu din alimente și băuturi recomandate în alăptare
Atât sarcina, cât și alăptarea te pot face să-ți pierzi din depozitele de calciu, atât de importante pentru oase. Atunci când corpul nu are suficient calciu și vitamine, există riscul de a face osteoporoză. Poți să mizezi pe iaurt, lapte sau brânză, doar să te asiguri că bebelușul nu are intoleranță la acestea. Printre simptomele intoleranței se numără agitație, roșeață a pielii, congestie, vărsături sau diaree cu sânge. În cazul în care are vreuna dintre aceste manifestări, vorbește cu medicul și renunță la lactate în favoarea altor alimente bogate în calciu. Poți opta pentru varză kale, spanac, migdale crude, sardine, tofu sau fasole neagră.
Mai multă hidratare
În perioada alăptării, hidratarea este foarte importantă, și ar trebui să bei aproximativ între 6 și 10 pahare de lichide pe zi. Dacă te-ai plictisit de apă, un suc de fructe răcoritor, este o idee excelentă. Poate fi vorba despre o limonadă sau sucul proaspăt stors al unor fructe. În cazul în care îl preferi pe cel de portocale, află că aciditatea crescută ar putea să afecteze tractul intestinal al bebelușului, generând reflux gastric și disconfort. Încearcă să mizezi pe variante cu un conținut scăzut de zahăr și de aciditate.