Reclamă

Beneficiile exercițiilor yoga pentru copii

Practicarea exercițiilor yoga este utilă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Exercițiile yoga au la bază tehnici de respirație, poziții și meditație, care ajută la o mai bună conștientizare a corpului și flexibilitate, până la reducerea stresului și claritate mentală. Continuă să citești mai multe în rândurile de mai jos despre beneficiile exercițiilor yoga pentru copii.

Fetiță, îmbrăcată cu tricou și colanți roșii, într-un studio cu geamuri mari, cu rame albe, practică yoga pe o saltea mov, ținând un picior întins în lateral și celălalt îndoit, cu corpul înclinat spre piciorul întins, cu o mână cuprinzând piciorul întins, iar cealaltă ridicată deasupra capului
Yoga îi încurajează pe copii să aibă o minte sănătoasă și un corp armonios / Shutterstock
Beneficiile exercițiilor yoga pentru copii

Yoga este o știință holistică și integrală, care se ocupă de sănătatea fizică, mentală, emoțională și spirituală a unui individ și a societății. În plus, experții spun că yoga îi pregătește pe copii să facă față provocărilor vieții de zi cu zi și contribuie la îmbunătățirea comportamentului și creșterea performanțelor școlare.

Care sunt beneficiile exercițiilor yoga pentru copii

Descoperă mai jos care sunt câteva dintre beneficiile exercițiilor yoga pentru copii, conform informațiilor oferite de specialiștii în domeniu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Exercițiile yoga cresc stima de sine

Într-un articol pe parents.com, Shana Meyerson, fondatoarea unui studio de yoga din sudul Californiei, consideră că yoga contribuie la creșterea stimei și respectului de sine. „Practicarea exercițiilor yoga de către copii le oferă ocazia de a experimenta jocul și de a se concentra fără să se îngrijoreze că au greșit“, spune ea.

Yoga îi învață pe copii să persevereze, să fie răbdători și să lucreze pentru a-și atinge obiectivele. Copiii se pot baza pe profesorul lor de yoga pentru instruire, dar atunci când stăpânesc o nouă postură sau tehnică, vor ști că au muncit din greu. Rezultatul este o creștere a încrederii și o stimă de sine îmbunătățită.

Reclamă

Îmbunătățesc forța și flexibilitatea

Yoga promovează forța fizică și coordonarea motorie și, de asemenea, îi învață pe copii să își folosească mușchii în diferite moduri. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, „indiferent dacă o postură este făcută în picioare, așezată sau întinsă, fiecare poate pune la încercare diferite grupe musculare. În același timp, copilul devine mai conștient de corpul său și de modul în care acesta funcționează”.

Sportivii își pot crește performanța

Academia Americană de Pediatrie spune că yoga poate fi de mare ajutor în mai multe sporturi. „De exemplu, atleții întăresc și întind șoldurile, picioarele și tendoanele lui Ahile. Jucătorii de baseball își întăresc brațele și mușchii din partea superioară a corpului. Gimnaștii își cresc flexibilitatea, echilibrul și concentrarea.“

Dezvoltă focalizarea și concentrarea

Fie că mențin o postură sau respiră profund, yoga îi încurajează pe copii să își limpezească mintea. Ca urmare, copiii învață să se concentreze asupra sarcinii pe care o au în față. Studiile au asociat yoga cu o memorie și o concentrare mai bună, trăsături care sunt importante pentru succesul școlar.

Reclamă

Elevii prezintă performanțe școlare mai bune

Deoarece yoga îmbunătățește concentrarea și claritatea mentală, nu este o surpriză faptul că aceasta a fost asociată cu îmbunătățirea performanțelor școlare la adolescenți. Pe de-o  parte ar putea avea capacitatea de reducere a stresului, iar pe de altă parte ar  putea stimula abilitățile de rezolvare a problemelor.

În plus, un alt studiu a descoperit că yoga ar putea îmbunătăți „funcțiile de control cognitiv necesare atunci când trebuie să te concentrezi și să gândești, când a acționa conform impulsului inițial ar fi nepotrivit“. Creativitatea, flexibilitatea, autocontrolul și disciplina sunt abilități esențiale pentru succesul la școală, în carieră și în alte aspecte ale vieții.

Yoga întărește conexiunea minte-corp

Yoga îi încurajează pe copii să obțină o minte sănătoasă și un corp sănătos.

În calitate de părinți, ne dorim ca cei mici să acționeze și să se comporte cu atenție și cu compasiune, să fie curajoși, să cunoască dragostea și fericirea și să găsească pacea interioară.

– Alexandra De Collibus, profesor de yoga și fondator al Sweet Pea Yoga, un studio de yoga pentru sugari, copii mici și mari, situat în Massachusetts

„Deoarece lumea modernă se mișcă foarte, foarte repede pentru copii, nu trece mult timp până când aceștia simt tot felul de presiuni pentru a ține pasul cu toți cei din jurul lor. Yoga funcționează ca o supapă de eliberare, care atenuează presiunea, și ca o fundație pentru a hrăni și dezvolta un corp, o minte și un spirit rezilient și plin de resurse“, adaugă De Collibus.

Favorizează gestionarea stresului

Yoga implementează tehnici de relaxare, întinderi și exerciții de respirație, toate acestea fiind instrumente importante pentru eliberarea tensiunii. Tinerii pot implementa aceste tehnici de reducere a stresului pe tot parcursul vieții lor, atât în mediul școlar, cât și dincolo de acesta. Acest lucru poate duce la o sănătate mentală și fizică mai bună pe termen lung.

Ar putea îmbunătăți simptomele ADHD

Academia Americană de Pediatrie recomandă yoga ca terapie sigură și potențial eficientă pentru copiii care se confruntă cu afecțiuni emoționale, mentale, fizice și comportamentale, inclusiv ADHD. În mod specific, yoga îi poate ajuta pe cei cu ADHD să gestioneze simptomele și să îmbunătățească performanțele școlare.

Un studiu a constatat că exercițiile de yoga sugerează o îmbunătățire a simptomelor principale ale ADHD. Printre acestea, amintim neatenția, hiperactivitatea/impulsivitatea, anxietatea și funcțiile cognitive. 

Yoga poate îmbunătăți sănătatea generală

Funcțiile corpului sunt legate între ele, iar yoga poate avea unele beneficii neașteptate pentru sănătatea copiilor. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie acestea includ:

  • Stimularea sistemului digestiv
  • Reglarea hormonilor
  • Diminuarea simptomelor sindromului de colon iritabil
  • Reglarea zahărului din sânge
  • Ajutarea în cazul constipației
  • Reglarea nivelului de insulină.
Te-ar mai putea interesa și
Copii, îmbrăcați colorat, pe un teren de baschet, într-o zonă împădurită, aruncând o minge la coș, ilustrând de ce refuză copiii să facă sport
De ce refuză copiii să facă sport și cum îi poți ajuta să schimbe acest lucru
De ce refuză copiii să facă sport și cum îi poți ajuta să schimbe acest lucru
Băieții dintr-o echipă de fotbal se îmbrățișează
10 beneficii ale sportului pentru copii
10 beneficii ale sportului pentru copii
Băieți, îmbrăcați cu echipament sportiv albastru și roșu cu alb, joacă fotbal pe un teren cu iarbă verde ilustrând cum să previi loviturile copiilor, atunci când fac sport în aer liber 
Cum să previi loviturile copiilor, atunci când fac sport în aer liber 
Cum să previi loviturile copiilor, atunci când fac sport în aer liber 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide