Reclamă

Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona

Renumita regresie a somnului de 6 luni este de departe cea mai discutată printre proaspetele mămici. Cu toate acestea, problemele de somn ale copiilor mici au loc de mai multe ori, iar factorii declanșatori pot fi mulți. Ce sunt regresiile somnului bebelușului, când au loc și cum le poți gestiona.

Un bebeluș care doarme pe o pătură crem
Regresiile somnului reprezintă adesea cea mai mare provocare a vieții oricărui copil și a părinților lui / Shutterstock

Nu mai este un secret pentru nimeni că bebelușii nu au un program regulat de somn până la vârsta de aproximativ 4 luni. Cu toate acestea, e important să știi că dacă te trezești des în timpul nopții, copilul tău poate trece printr-o regresie a somnului.

Regresiile somnului reprezintă adesea cea mai mare provocare a vieții oricărui copil și a părinților lui. Vestea bună este că ele sunt adesea legate de progrese mari în dezvoltare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt regresiile somnului bebelușului

O regresie a somnului este atunci când un copil se luptă cu propria rutină de somn și petrece mai mult timp treaz decât de obicei. În funcție de copil, regresiile pot dura câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Specialiștii spun că această schimbare a somnului este naturală și de cele mai multe ori nu poți face nimic pentru a o elimina din dezvoltarea celui mic.

Deși regresiile somnului sunt de cele mai multe ori cauzatoare de stres pentru familie, acestea sunt normale și comune.

Reclamă

Cum poți face diferența între o regresie și o trezire normală

O regresie a somnului este atunci când copilul tău, care altfel dormea destul de bine, începe să se lupte cu propria rutină de somn. Semnele comune sunt trezirile multiple, trezirile mai frecvente, agitația crescută și plânsul la culcare și pe tot parcursul nopții. Regresiile pot fi observate și în timpul somnului de zi al bebelușului tău.

Poate fi dificil să înțelegi de ce copilul nu mai doarme bine.

Reclamă

Amy Motroni, consultantă în domeniul somnului pediatric și fondatoarea The Postpartum Party, explică că aceste tulburări de somn pot apărea dintr-o dată, fără să aibă o cauză logică.

„Cele mai frecvente regresii ale somnului apar, în general, atunci când copilul atinge o dezvoltare majoră, fie fizic, fie cognitiv”, confirmă ea.

Unele schimbări pot semnala că bebelușul se va confrunta cât de curând cu o regresie a somnului:

  • Hrăniri dese peste noapte;
  • Noi etape de dezvoltare;
  • Schimbările în rutină (cum ar fi călătoriile, o altă casă sau o altă persoană care are grijă de bebeluș);
  • Dentiţa;
  • O afecțiune.

Regresiile somnului și vârsta la care pot să apară

Estimările referitoare la anumite perioade în care poate să apară regresia somnului poate ajuta părinții să se pregătească pentru provocările ce apar odată cu ea.

Regresia somnului de 3-4 luni

Aceasta este o regresie a somnului foarte comună. Cercetările sugerează că copiii dezvoltă diferite ritmuri de somn la această vârstă, trecând de la somnul cu o frecvență relativă chiar și în timpul zilei, la un ciclu de somn mai bine pus la punct.

Regresia somnului de 6 luni

În jurul vârstei de 6 luni, mulți copii fac tranziția căre alimentele solide în dieta lor. Schimbarea digestiei poate duce și la o schimbare a tiparelor de somn. Pe lângă perioada de tranziție către diversificare, mai pot apărea și erupțiile dentare. Și acestea din urmă pentru duce la provocări majore.

Regresia somnului la 8-10 luni

Abilitățile motorii încep să se dezvolte în această categorie de vârstă. Bebeluşul se confruntă cu o mare dezvoltare a creierului şi absoarbe limbajul într-un ritm alert. Anxietatea de separare este, de asemenea, comună în jurul acestei vârste, ceea ce poate duce la provocări legate de rutina de somn.

Regresia somnului la 12 luni

La 11-12 luni, bebelușii trec de la etapa de sugari la cea de copii mici, ceea ce înseamnă schimbări în programul de somn. Acest lucru poate afecta somnul de peste noapte.

De asemenea, semnificativ în jurul acestei vârste este mersul. Gradul de mișcare crește, ceea ce poate duce la o stare de oboseală greu de gestionat pentru cel mic.

Regresia somnului la 15 luni

La această vârstă, copilul poate trece la un singur somn în timpul zilei. La fel ca regresia somnului de la 11-12 luni, modificările somnului pot afecta somnul din timpul nopții, ducând la mai multe treziri.

Specialiștii spun însă că nu toți bebelușii sunt la fel, așa că perioada de regresie a somnului poate varia.

Sfaturi pentru a face față regresiilor de somn

Pentru că regresia somnului este o provocare mare pentru părinți, ei sunt mereu în căutarea de sfaturi ca să gestioneze mai ușor aceste perioade. Unul dintre cele mai importante sfaturi este ca părinții să facă trecerea către somnul independent.

Copilul trebuie învățat să se auto-regleze și să-și dezvolte propriile abilități de liniștire. Punerea bazei încrederii în sine poate face mai ușoară perioada de regresii.

Asigură-te că îi oferi copilului tău suficient timp în timpul zilei pentru a-și descoperi noile abilități.

Un program stabil de masă și de somn, adecvate vârstei sunt de asemenea lucruri importante de care să ții cont. Este important să rămâi cu rutina de culcare și cu obiceiurile care anterior au avut succes.

Dacă însă crezi că copilul se luptă cu o regresie a somnului severă, este important să contactezi un medic pediatru. Fă acest lucru dacă consideri că regresia somnului îi afectează copilului apetitul, energia, creșterea sau starea generală.

Concluzia este că regresiile de somn sunt pur și simplu o parte a creșterii unui copil și că nicio etapă nu durează pentru totdeauna.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Mama care doarme lângă bebelușul ei
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide