Reclamă

Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona

Renumita regresie a somnului de 6 luni este de departe cea mai discutată printre proaspetele mămici. Cu toate acestea, problemele de somn ale copiilor mici au loc de mai multe ori, iar factorii declanșatori pot fi mulți. Ce sunt regresiile somnului bebelușului, când au loc și cum le poți gestiona.

Un bebeluș care doarme pe o pătură crem
Regresiile somnului reprezintă adesea cea mai mare provocare a vieții oricărui copil și a părinților lui / Shutterstock

Nu mai este un secret pentru nimeni că bebelușii nu au un program regulat de somn până la vârsta de aproximativ 4 luni. Cu toate acestea, e important să știi că dacă te trezești des în timpul nopții, copilul tău poate trece printr-o regresie a somnului.

Regresiile somnului reprezintă adesea cea mai mare provocare a vieții oricărui copil și a părinților lui. Vestea bună este că ele sunt adesea legate de progrese mari în dezvoltare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt regresiile somnului bebelușului

O regresie a somnului este atunci când un copil se luptă cu propria rutină de somn și petrece mai mult timp treaz decât de obicei. În funcție de copil, regresiile pot dura câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Specialiștii spun că această schimbare a somnului este naturală și de cele mai multe ori nu poți face nimic pentru a o elimina din dezvoltarea celui mic.

Deși regresiile somnului sunt de cele mai multe ori cauzatoare de stres pentru familie, acestea sunt normale și comune.

Reclamă

Cum poți face diferența între o regresie și o trezire normală

O regresie a somnului este atunci când copilul tău, care altfel dormea destul de bine, începe să se lupte cu propria rutină de somn. Semnele comune sunt trezirile multiple, trezirile mai frecvente, agitația crescută și plânsul la culcare și pe tot parcursul nopții. Regresiile pot fi observate și în timpul somnului de zi al bebelușului tău.

Poate fi dificil să înțelegi de ce copilul nu mai doarme bine.

Reclamă

Amy Motroni, consultantă în domeniul somnului pediatric și fondatoarea The Postpartum Party, explică că aceste tulburări de somn pot apărea dintr-o dată, fără să aibă o cauză logică.

„Cele mai frecvente regresii ale somnului apar, în general, atunci când copilul atinge o dezvoltare majoră, fie fizic, fie cognitiv”, confirmă ea.

Unele schimbări pot semnala că bebelușul se va confrunta cât de curând cu o regresie a somnului:

  • Hrăniri dese peste noapte;
  • Noi etape de dezvoltare;
  • Schimbările în rutină (cum ar fi călătoriile, o altă casă sau o altă persoană care are grijă de bebeluș);
  • Dentiţa;
  • O afecțiune.

Regresiile somnului și vârsta la care pot să apară

Estimările referitoare la anumite perioade în care poate să apară regresia somnului poate ajuta părinții să se pregătească pentru provocările ce apar odată cu ea.

Regresia somnului de 3-4 luni

Aceasta este o regresie a somnului foarte comună. Cercetările sugerează că copiii dezvoltă diferite ritmuri de somn la această vârstă, trecând de la somnul cu o frecvență relativă chiar și în timpul zilei, la un ciclu de somn mai bine pus la punct.

Regresia somnului de 6 luni

În jurul vârstei de 6 luni, mulți copii fac tranziția căre alimentele solide în dieta lor. Schimbarea digestiei poate duce și la o schimbare a tiparelor de somn. Pe lângă perioada de tranziție către diversificare, mai pot apărea și erupțiile dentare. Și acestea din urmă pentru duce la provocări majore.

Regresia somnului la 8-10 luni

Abilitățile motorii încep să se dezvolte în această categorie de vârstă. Bebeluşul se confruntă cu o mare dezvoltare a creierului şi absoarbe limbajul într-un ritm alert. Anxietatea de separare este, de asemenea, comună în jurul acestei vârste, ceea ce poate duce la provocări legate de rutina de somn.

Regresia somnului la 12 luni

La 11-12 luni, bebelușii trec de la etapa de sugari la cea de copii mici, ceea ce înseamnă schimbări în programul de somn. Acest lucru poate afecta somnul de peste noapte.

De asemenea, semnificativ în jurul acestei vârste este mersul. Gradul de mișcare crește, ceea ce poate duce la o stare de oboseală greu de gestionat pentru cel mic.

Regresia somnului la 15 luni

La această vârstă, copilul poate trece la un singur somn în timpul zilei. La fel ca regresia somnului de la 11-12 luni, modificările somnului pot afecta somnul din timpul nopții, ducând la mai multe treziri.

Specialiștii spun însă că nu toți bebelușii sunt la fel, așa că perioada de regresie a somnului poate varia.

Sfaturi pentru a face față regresiilor de somn

Pentru că regresia somnului este o provocare mare pentru părinți, ei sunt mereu în căutarea de sfaturi ca să gestioneze mai ușor aceste perioade. Unul dintre cele mai importante sfaturi este ca părinții să facă trecerea către somnul independent.

Copilul trebuie învățat să se auto-regleze și să-și dezvolte propriile abilități de liniștire. Punerea bazei încrederii în sine poate face mai ușoară perioada de regresii.

Asigură-te că îi oferi copilului tău suficient timp în timpul zilei pentru a-și descoperi noile abilități.

Un program stabil de masă și de somn, adecvate vârstei sunt de asemenea lucruri importante de care să ții cont. Este important să rămâi cu rutina de culcare și cu obiceiurile care anterior au avut succes.

Dacă însă crezi că copilul se luptă cu o regresie a somnului severă, este important să contactezi un medic pediatru. Fă acest lucru dacă consideri că regresia somnului îi afectează copilului apetitul, energia, creșterea sau starea generală.

Concluzia este că regresiile de somn sunt pur și simplu o parte a creșterii unui copil și că nicio etapă nu durează pentru totdeauna.

Te-ar mai putea interesa și
Pompă pentru sân cu un bebeluș care stă în brațele mamei
Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces
Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O fetiță cu bentiță pe cap care pozează pe un fundal violet alături de un coșuleț din răchită
Cele mai populare nume de copii în 2024. Ce alegeri au făcut părinții în primele luni ale anului
Alegerea potrivită a numelui celui mic nu este întotdeauna ușoară. Primele luni ale anului acesta au venit cu o mulțime de răsturnări de situație când vine vorba de numele populare din întreaga lume. Descoperă care sunt cele mai populare......
Cele mai populare nume de copii în 2024. Ce alegeri au făcut părinții în primele luni ale anului
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță drăgălașă care mănâncă zmeură dintr-un bol alb
20 iulie, 07:36
Momentul oportun pentru a introduce zmeura în alimentația copilului. Cum poți face procesul de diversificare să fie unul sigur pentru cel mic
Momentul oportun pentru a introduce zmeura în alimentația copilului. Cum poți face procesul de diversificare să fie unul sigur pentru cel mic
Un băiețel care poartă echipament de protecție și merge pe prima lui bicicletă
19 iulie, 07:21
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Copii care se joacă cu furtunul cu apă
18 iulie, 07:50
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Bebeluș hrănit cu lapte formulă
18 iulie, 07:43
Ce este sistemul de nutriție suplimentară și cum se utilizează în timpul alăptării
Ce este sistemul de nutriție suplimentară și cum se utilizează în timpul alăptării
O femeie care își alăptează nou născutul
17 iulie, 08:32
Ce este cluster feeding și cum să faci față acestui proces de hrănire al bebelușului
Ce este cluster feeding și cum să faci față acestui proces de hrănire al bebelușului
O femeie care plânge lângă patul în care se află bebelușul ei
17 iulie, 06:39
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Închide