Nu mai este un secret pentru nimeni că bebelușii nu au un program regulat de somn până la vârsta de aproximativ 4 luni. Cu toate acestea, e important să știi că dacă te trezești des în timpul nopții, copilul tău poate trece printr-o regresie a somnului.
Regresiile somnului reprezintă adesea cea mai mare provocare a vieții oricărui copil și a părinților lui. Vestea bună este că ele sunt adesea legate de progrese mari în dezvoltare.
Ce sunt regresiile somnului bebelușului
O regresie a somnului este atunci când un copil se luptă cu propria rutină de somn și petrece mai mult timp treaz decât de obicei. În funcție de copil, regresiile pot dura câteva zile sau chiar câteva săptămâni.
Specialiștii spun că această schimbare a somnului este naturală și de cele mai multe ori nu poți face nimic pentru a o elimina din dezvoltarea celui mic.
Deși regresiile somnului sunt de cele mai multe ori cauzatoare de stres pentru familie, acestea sunt normale și comune.
Cum poți face diferența între o regresie și o trezire normală
O regresie a somnului este atunci când copilul tău, care altfel dormea destul de bine, începe să se lupte cu propria rutină de somn. Semnele comune sunt trezirile multiple, trezirile mai frecvente, agitația crescută și plânsul la culcare și pe tot parcursul nopții. Regresiile pot fi observate și în timpul somnului de zi al bebelușului tău.
Poate fi dificil să înțelegi de ce copilul nu mai doarme bine.
Amy Motroni, consultantă în domeniul somnului pediatric și fondatoarea The Postpartum Party, explică că aceste tulburări de somn pot apărea dintr-o dată, fără să aibă o cauză logică.
„Cele mai frecvente regresii ale somnului apar, în general, atunci când copilul atinge o dezvoltare majoră, fie fizic, fie cognitiv”, confirmă ea.
Unele schimbări pot semnala că bebelușul se va confrunta cât de curând cu o regresie a somnului:
- Hrăniri dese peste noapte;
- Noi etape de dezvoltare;
- Schimbările în rutină (cum ar fi călătoriile, o altă casă sau o altă persoană care are grijă de bebeluș);
- Dentiţa;
- O afecțiune.
Regresiile somnului și vârsta la care pot să apară
Estimările referitoare la anumite perioade în care poate să apară regresia somnului poate ajuta părinții să se pregătească pentru provocările ce apar odată cu ea.
Regresia somnului de 3-4 luni
Aceasta este o regresie a somnului foarte comună. Cercetările sugerează că copiii dezvoltă diferite ritmuri de somn la această vârstă, trecând de la somnul cu o frecvență relativă chiar și în timpul zilei, la un ciclu de somn mai bine pus la punct.
Regresia somnului de 6 luni
În jurul vârstei de 6 luni, mulți copii fac tranziția căre alimentele solide în dieta lor. Schimbarea digestiei poate duce și la o schimbare a tiparelor de somn. Pe lângă perioada de tranziție către diversificare, mai pot apărea și erupțiile dentare. Și acestea din urmă pentru duce la provocări majore.
Regresia somnului la 8-10 luni
Abilitățile motorii încep să se dezvolte în această categorie de vârstă. Bebeluşul se confruntă cu o mare dezvoltare a creierului şi absoarbe limbajul într-un ritm alert. Anxietatea de separare este, de asemenea, comună în jurul acestei vârste, ceea ce poate duce la provocări legate de rutina de somn.
Regresia somnului la 12 luni
La 11-12 luni, bebelușii trec de la etapa de sugari la cea de copii mici, ceea ce înseamnă schimbări în programul de somn. Acest lucru poate afecta somnul de peste noapte.
De asemenea, semnificativ în jurul acestei vârste este mersul. Gradul de mișcare crește, ceea ce poate duce la o stare de oboseală greu de gestionat pentru cel mic.
Regresia somnului la 15 luni
La această vârstă, copilul poate trece la un singur somn în timpul zilei. La fel ca regresia somnului de la 11-12 luni, modificările somnului pot afecta somnul din timpul nopții, ducând la mai multe treziri.
Specialiștii spun însă că nu toți bebelușii sunt la fel, așa că perioada de regresie a somnului poate varia.
Sfaturi pentru a face față regresiilor de somn
Pentru că regresia somnului este o provocare mare pentru părinți, ei sunt mereu în căutarea de sfaturi ca să gestioneze mai ușor aceste perioade. Unul dintre cele mai importante sfaturi este ca părinții să facă trecerea către somnul independent.
Copilul trebuie învățat să se auto-regleze și să-și dezvolte propriile abilități de liniștire. Punerea bazei încrederii în sine poate face mai ușoară perioada de regresii.
Asigură-te că îi oferi copilului tău suficient timp în timpul zilei pentru a-și descoperi noile abilități.
Un program stabil de masă și de somn, adecvate vârstei sunt de asemenea lucruri importante de care să ții cont. Este important să rămâi cu rutina de culcare și cu obiceiurile care anterior au avut succes.
Dacă însă crezi că copilul se luptă cu o regresie a somnului severă, este important să contactezi un medic pediatru. Fă acest lucru dacă consideri că regresia somnului îi afectează copilului apetitul, energia, creșterea sau starea generală.
Concluzia este că regresiile de somn sunt pur și simplu o parte a creșterii unui copil și că nicio etapă nu durează pentru totdeauna.