Reclamă

Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime la fete și băieți

Este treaba mamei și a tatalui să aibă grijă de igiena bebelușului lor. Și aceasta este o parte foarte importantă a întregului concept de parenting. Află cum se face igiena bebelușului, atât la fete cât și la băieți.

Publicat: 26 februarie 2024, 07:19
O femeie blondă, care își alintă bebelușul și îl ține aproape de piept
Este treaba mamei și a tatalui să aibă grijă de igiena bebelușului lor / Shutterstock

Dacă bebelușii nu sunt îngrijiți, nici zonele intime nu sunt curate. Tocmai de aceea, este treaba părinților să aibă grijă de igiena bebelușului lor. Este atât de important să stabilești de la început principii legate de igienă pentru bebeluși, astfel încât să nu se ajungă la afecțiuni în zonele intime.

Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime

Desigur, acest lucru nu înseamnă că nou-născuții ar trebui să fie ținuți într-un mediu complet sterial, ca într-o bulă curată. Cu toate acestea, există multe puncte legate de igiena bebelușului care trebuie bifate în îngriire. Acest lucru este valabil mai ales în cazul zonelor intime ale nou-născutului. De aceea, există anumite lucruri de care trebuie să fii conștientă în funcție de sexul copilului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Secreția nu trebuie ștearsă

În cazul fetițelor nou-născute, zona vaginală va fi destul de sensibilă și delicată. Deoarece acum vaginul se adaptează la un mediu nou, precum și la contactul cu scutecul, pot apărea unele sensibilități. Un lucru care se întâmplă des cu fetițele nou-născute este că au scurgeri vaginale. În mod normal, acestea sunt de culoare albă și seamănă cu scurgerile care se întâmplă la femei. Uneori, s-ar putea să fie puțin sânge amestecat cu scurgerile despre care am menționat mai sus. Este ceva normal și acestea nu trebuie șterse de fiecare dată când se întâmplă. Vaginul unei fetițe se autocurăță din prima zi de viață.

Testiculele nu coboară imediat

Când vine vorba de un băiețel, testiculele sunt mici, desigur. E important de menționat că aceasta nu coboară în primele luni de viață. Uneori, arată ca și cum băiețelul ar avea umflături în jurul scrotului și o parte poate părea mai mare decât cealaltă. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că testiculele nu au coborât încă complet.

Aceasta nu este o preocupare majoră. Cu toate acestea, dacă sunt semne de iritație sau umflături, trebuie acordată o grijă suplimentară atunci când speli zona scrotului și a penisului. Chiar și evitarea folosirii unui prosop sau a unui șervețel în primele câteva săptămâni este recomandată. Doar o spălare ușoară, cu apă caldă, ar trebui să fie suficiente pentru o igienizare corectă.

Ai grijă la prepuț

Prepuțul unui băiețel este o zonă foarte delicată. Spălarea acestei zone necesită îngrijire suplimentară. Practic, există un mic risc de infecție în timp ce zona încă se vindecă. În acest caz, evită să folosești săpunuri sau șervețele în jurul acestei zone. Folosește doar apă caldă și lasă zona să se usuce la aer.

Dacă penisul nu a fost circumcis, prepuțul este încă în creștere și dezvoltare. Este plin de terminații nervoase și nu trebuie atins prea mult. Spală zona fără prea mult săpun, dar ai grijă să lași penisul nemișcat. În primele câteva săptămâni, este mai important să ștergi zona, decât să o cureți cu determinare. Nu trage de prepuț sub nicio formă.

Reclamă

Schimbarea scutecelor trebuie să fie un proces simplu

Etapa de nou-născut a unui copil este un moment în care simplu este cu adevărat cel mai bine. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de schimbarea scutecelor și curățarea organelor genitale a bebelușului. Pur și simplu nu este nevoie să folosești șervețele cu parfumuri pentru zonele intime. Pielea bebelușului nu va aprecia aceste lucruri.

Investiția în șervețele care sunt concepute pentru pielea delicată este o idee bună, având în vedere cât de fragilă și delicată e zona intimă la cei mici.

Pielea genitală are nevoie de pudră de talc

Atât pentru băieți, cât și pentru fete, zona genitală este foarte sensibilă și delicată în primele câteva săptămâni după naștere. Desigur, aceasta va fi întotdeauna o zonă sensibilă, indiferent de vârstă! Cu toate acestea, în acele primele săptămâni după naștere, aceste zone chiar trebuie îngrijite cu blândețe și cu atenție.

Pielea atât de moale și delicată a bebelușului este predispusă la erupția de scutec. Prima linie de apărare este menținerea zonei curate și uscate. Uscarea la aer este recomandată de medicii pediatri. Dacă pielea este deosebit de sensibilă, se poate recomanda utilizarea unei creme pentru a preveni și trata erupțiile cutanate.

Scrotul are nevoie de spălare

În cazul băieților, partea care tinde să iasă cel mai mult în evidență este de fapt penisul. Scrotul are însă la fel de multă nevoie de atenție când vine vorba de igiena pentru nou-născuții băieți.

În timpul spălării, asigură-te că speli bine penisul, dar, desigur, fii blândă. Această zonă tinde să colecteze bacteriile și să le depoziteze între pliurile pielii.

Timpul fără scutec este recomandat atât la fetițe cât și la băieței

Deși pare opusul unei igiene bune, a lăsa copilul fără scutec pentru o perioadă limitată de timp este o idee foarte bună pentru piele și sistemul imunitar.

După ce ai făcut o baie și ai șters copilul, lasă-i puțin timp să se simtă liber, fără haine sau scutec. Acest lucru permite aerului să usuce în mod natural organele genitale și îi oferă pielii șansa de a respira. De asemenea, expune pielea atât la bacterii bune, cât și la bacterii rele, ajutând la creșterea imunității și a rezistenței. Desigur, asigură-te că suprafața pe care stă bebelușul este curată.

Fii atentă la labiile fetiței

Labiile sunt pliurile pielii care acoperă vaginul. Acestea sunt bucăți de piele foarte subțiri și delicate care trebuie curățate destul de bine. Ele ajută vaginul cu autocurățarea, ceea ce este important pentru igiena unei fete.

Cel mai bun mod de a curăța labiile este să ridici picioarele fetiței tale. Ține-le puțin depărtate dacă poți și deschide labiile. Folosind o compresă sterilă înmuiată în apă caldă, șterge între labii. Nu vei avea nevoie de cremă decât dacă pielea labiilor arată uscată și roșie. Folosește mișcări din față în spate, astfel încât nicio bacterie să nu fie adusă spre uretră sau vezica urinară.

Spală întotdeauna mâinile înainte de igiena zonei intime a bebelușilor

De dragul igienei tuturor celor implicați, mama trebuie să se asigure că este curată înainte de a începe să curețe copilul. Acest lucru este valabil mai ales pentru spălarea mâinilor, deoarece aceste părți mici ale corpului adună tot felul de bacterii, deoarece ating aproape totul pe parcursul zilei.

Așa că, în primul rând, spală mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a îngriji copilul. Mai mult decât atât, asigură-te că spațiul în care cureți copilul este de asemenea igienic.

Usucă pielea în toate pliurile pielii

Spălarea este importantă pentru igiena bebelușilor, dar uscarea este de asemenea o etapă de care trebuie să ții cont. Deși este bine să lași copilul să se usuce în mod natural la aer de câteva ori pe săptămână, este totuși important să acorzi atenție umezelii dintre pliurile pielii înainte de a pune scutecul și hainele.

Pliurile pielii diferă pentru băieți și fetițe. În cazul băieților, principalele locuri de care trebuie să te asiguri că sunt bine uscate sunt în jurul coapselor superioare și unde pielea se întâlnește cu scrotul. Aceste zone se pliază rapid, iar umezeala poate provoca erupții cutanate dacă nu sunt uscate corespunzător. Pentru fete, pielea din jurul șoldurilor și coapselor va avea cele mai multe pliuri. Atât pentru băieți, cât și pentru fete, nu uita de genunchi și coate.

Te-ar mai putea interesa și
Bebelușul face baie în cădiță
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Mamă care își ține nou-născutul în brațe
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
17 aprilie, 07:29
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Închide