Așa cum alimentația sănătoasă poate fi o provocare, și băuturile trebuie să fie alese pe același principiu. Atracția copiilor pentru dulcele din alimente este bine-cunoscută și este normal să se regăsească și în cazul băuturilor. De aceea, este recomandat să ții cont de câteva sfaturi pentru a alege ceea ce trebuie.
Băuturi sănătoase pentru copii
Exceptând laptele matern, cel de origine animală, poate fi introdus după vârsta de 1 an. Explicația pentru acest lucru este că abia atunci stomacul bebelușului este pregătit să proceseze proteinele pe care le conține. Laptele ca și derivate din lapte (iaurtul, smântâna, brânza), sunt necesare pentru aportul de calciu și vitamina D, care susțin sănătatea oaselor și dinților copilului.
Optează pentru formule fără zahăr sau grăsimi adăugate, spune whattoexpect.com. Dacă tu ai un copil căruia îi place să bea lapte, încearcă să-l limitezi la 500 ml pe zi. O cantitate prea mare ar putea să-i scadă apetitul și nu ar mai fi tentat să se bucure prea mult și de celelalte alimente de care are nevoie.
De îndată ce bebelușul a făcut 6 luni, poți introduce apa în alimentație. Până atunci, laptele matern poate suplini perfect nevoia de apă și mâncare. După aceea, apa este lichidul cel mai sigur, pentru că nu conține zahăr, nu are calorii sau aditivi. Din când în când, o poți îmbunătăți cu felii de lămâie, care pot aduce un aport de vitamina C.
Băuturi care se consumă cu moderație sau trebuie evitate
Sucurile și smoothie-urile sunt două băuturi care ar trebui consumate cu moderație de copii, dar există și câteva pe care ar trebui să le eviți cu desăvârșire.
Sucul de fructe
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, sucul fructelor, chiar dacă este 100% natural, poate conține foarte mult zahăr. Acesta poate fi iritant pentru stomacul copilului și, în plus, poate crește riscul de carii. Totuși, dacă limitezi la 120 ml într-o zi, un suc stors din mere, portocale, afine sau rodie, poate fi o alternativă sănătoasă, care oferă substanțe nutritive unui copil capricios. Ideal, ar fi să nu i-l oferi zilnic, pentru a nu-i strica apetitul pentru alte alimente. În plus, poți să-l diluezi cu apă ca să reduci cantitatea.
Smoothie-urile
În primul rând smoothie-urile nu trebuie folosite pentru a potoli setea copilului. Oferite ocazional, pot asigura substanțele nutritive necesare copilului. Poți să combini lapte cu fructele sau legumele preferate ale copilului și dacă preferă să fie mai rece, poți adăuga câteva cuburi de gheață.
Băuturile carbogazoase sau cu cofeină
Aceste băuturi intră pe lista celor interzise. În primul rând, pentru cantitatea mare de zahăr pe care o conțin. Asta în contextul în care numărul copiilor cu obezitate este în creștere, dar și al celor care au probleme cu dantura.
Cofeina din băuturi stimulează foarte mult copiii, agitându-i, iar asta interferează cu programul lor de somn. În plus, poate provoca nervozitate, dureri de cap, probleme cu stomacul și dificultăți de concentrare. Conform Academiei Americane de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți, copiii sub 12 ani, nu ar trebui să aibă acces la niciun fel de cofeină. Cel mai bine ar fi să verifici cu atenție eticheta, înainte de-ai oferi copilului o băutură, pentru că multe pot conține cofeină, inclusiv ceaiurile de fructe.