Reclamă

Nevoile nutriționale ale bebelușilor până la vârsta de 12 luni

În primele aproximativ șase luni, bebelușii primesc toți nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta din laptele matern și/sau din laptele praf. Având în vedere cât de amețitoare sunt aceste prime zile, este o mare ușurare să știi că – cel puțin în ceea ce privește hrănirea bebelușului tău – ești destul de bine acoperită. Descoperă care sunt nevoile nutriționale ale bebelușilor de la 0 la 12 luni.

O fotografie cu un bebeluș care mănâncă felii de portocală, așezat într-un scaun de masă, folosită pentru a ilustra nevoile nutriționale ale bebelușilor
Sunt bebeluși care preferă să aibă un meniu variat, dar sunt și alții deosebit de pretențioși / Shutterstock

Dar tocmai de aceea, trecerea la solide poate fi atât de descurajantă. Deși laptele matern și/sau laptele praf vor continua să fie principalele surse de nutriție ale copilului în primele 12 luni, este necesar să îi oferi treptat din ce în ce mai mulți nutrienți, sub formă de alimente solide.

Nevoile nutriționale ale bebelușilor până la vârsta de 12 luni

E posibil să simți presiunea de a decide ce alimente să-i servești copilului copilului tău și de a te asigura că le și mănâncă. Acest lucru care nu este întotdeauna ușor de făcut, mai ales dacă micuțul tău are un apetit mai puțin strălucit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de mult ar trebui să mănânce bebelușii

Fiecare bebeluș este diferit când vine vorba despre mâncare. Unii vor să mănânce tot timpul, alții mai puțin. De asemenea, sunt bebeluși care preferă să aibă un meniu variat, dar sunt și alții deosebit de pretențioși.

În general, bebelușii sănătoși mănâncă atât cât au nevoie pentru a crește și a se dezvolta. Atâta timp cât acesta crește într-un ritm sănătos, de-a lungul curbei sale personale de creștere, cel mai probabil primește toată nutriția de care are nevoie, scrie nhs.uk.

Este important să adopți o viziune de ansamblu și să vezi dacă bebelușul mănâncă suficient pe parcursul a câteva zile. Pe măsură ce introduci alimente în meniu, rezistă impulsului de a insista sau de a cântări porțiile. În schimb, urmărește să aibă o varietate de un alimente de calitate.

Nevoile nutriționale ale bebelușilor de 0-6 luni

În primele șase luni, laptele matern și/sau laptele praf vor asigura toate nevoile nutriționale ale bebelușului.

În această perioadă, unii bebeluși beau mai mult lapte decât alții. Alții se mulțumesc să mănânce mai puțin și mai des.

Reclamă

Cu cât cresc, bebelușii își măresc cantitățile de lichide consumate cu aproximativ 30 ml, în fiecare lună. Acest lucru se întâmplă până când ajung la aproximativ 210-240 ml de lapte matern/formulă, la fiecare masă.

Nu te stresa în legătură cu cifrele, pentru că fiecare bebeluș este diferit. Programul de hrănire până la vârsta de 6 luni ar putea arăta așa:

  • Nou-născuții au tendința de a mânca câte 60-90 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare două-trei ore pe zi. Poate fi mai greu de contorizat dacă alăptezi.
  • Bebelușii de o lună pot bea 90-120 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 2-4 ore, pe zi.
  • Copiii de 2-3  luni pot consuma între 120-150 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 3-4 ore, pe zi.
  • Copiii în vârstă de 4 luni consumă, de obicei, între 120-180 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 4-5 ore, pe zi. Experții recomandă să aștepți până la 6 luni pentru a începe să diversificarea. Dacă bebelușul este pregătit în jurul vârstei de 4 luni, limitează-te la 1-2 linguri de alimente solide, de cel mult două ori, pe zi.
  • Copiii de 5 luni pot mânca 180-210 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 4-5 ore, pe zi.
  • Copiii de 6 luni pot mânca 210-240 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 4-5 ore pe zi, precum și 1-9 linguri de alimente solide, cum ar fi cereale, fructe și legume.

Dacă optezi să începi cu alimente solide, printr-o abordare de înțărcare condusă de bebeluș, vei introduce aceste alimente după 6 luni, sub formă de alimente moi, bucăți, în loc de piureuri,

Dacă optezi să începi cu alimente solide, printr-o abordare de înțărcare condusă de bebeluș, vei introduce aceste alimente după 6 luni, sub formă de alimente moi, bucăți, în loc de piureuri, scrie whattoexpect.com.

Nevoile nutriționale ale bebelușilor de 7-12 luni

Până la vârsta de 7 luni, mulți bebeluși sunt pregătiți din punct de vedere al dezvoltării să doarmă toată noaptea, fără a fi hrăniți. 

În cele mai multe cazuri, între 7 luni și 1 an, bebelușii continuă să primească marea majoritate a caloriilor și nutrienților din laptele matern și/sau din lapte praf, dar vor testa și alimente solide.

Iată câteva tipuri de meniu pe care le-ar putea mânca bebelușul între 7 luni și 1 an, cu mențiunea ca dietele și frecvența variază de la un bebeluș la altul:

  • Copiii de 7 și 8 luni ar putea mânca aproximativ 720-1.080 ml de lapte matern sau de formulă, în fiecare zi (împărțite în 4-6 sesiuni de alăptare), plus 4-9 linguri de cereale, fructe și legume zilnic, precum și 1-6 linguri de carne sau alte proteine.
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 10 luni pot mânca aproximativ 720-900 ml de lapte matern sau de formulă, pe zi (împărțite în 3-5 sesiuni de alăptare), împreună cu 1/4 până la 1/2 cană de cereale, fructe, legume, produse lactate și alimente din carne și alte proteine.
  • Copiii de 11 luni pot lua între 480-720 ml de lapte matern sau de formulă (împărțite între 3-5 ședințe de alăptare), iar dieta lor va include mai multe solide: între 1/4 și 1/2 cană de cereale, fructe, legume, produse lactate și alimente din carne și alte proteine.
  • Copiii de 12 luni pot bea 720 ml de de lapte matern sau de formulă (trei până la cinci ședințe de alăptare, dacă alăptați), deși mulți vor începe să nu mai bea matern sau de formulă și vor începe să bea lapte de vacă. În plus, vor mânca între 1/4 și 1/2 cană de cereale, fructe, legume, produse lactate și alimente din carne și alte proteine.
Reclamă

Care sunt cei mai importanți nutrienți din dieta unui bebeluș

Nu există un nutrient „neimportant” – dar unii vor juca un rol mai important în dieta bebelușului dumneavoastră decât alții. Nu uita să introduci în alimentație câte un singur aliment nou. Așteaptă 2-3 zile pentru a vedea dacă există semne de alergie. Iată care sunt nutrienții de care bebelușul tău în creștere are nevoie pentru a se dezvolta armonios. 

Proteine

Bebelușul primește cea mai mare parte a proteinelor de care are nevoie din laptele matern și/sau din lapte praf. Când începe diversificarea, va putea adăuga în listă și alte alimente pline de proteine: ouă, carne, pui, pește și tofu. Alimentele bogate în calciu (în special brânza de vaci cu lapte integral și ricotta) și unele cereale sunt surse de proteine.

Calciu

Atât laptele matern, cât și laptele praf furnizează tot calciul de care are nevoie copilul dumneavoastră în primul an de viață. Mai poți găsi calciu brânza din lapte și iaurt din lapte integral și brânza de vaci. În plus, acestea adaugă și proteine.

Cereale integrale și carbohidrați complecși

Aceste produse vor adăuga vitamine și minerale esențiale, precum și unele proteine, la aportul zilnic al bebelușului. Opțiunile bune, pe măsură ce sunt introduse, includ pâinea integrală, cerealele integrale, pastele integrale, orezul brun sau quinoa, lintea, fasolea și mazărea.

Vitaminele A, B, C și E

Aceste patru vitamine îi ajută la dezvoltarea sănătoasă a creierului și a nervilor bebelușului, precum și buna funcționare și dezvoltare a ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. Pentru a le introduce în dieta bebelușului folosește-te de culori. Morcovii și cartofii dulci sunt plini de vitamina A, legumele verzi, bananele și fasolea au vitamina B, iar roșiile, căpșunile și pepenele galben conțin vitamina C. De asemenea, cerealele și boabele sunt bogate în E.

Alimentele bogate în grăsimi

Bebelușii primesc grăsimile necesare din laptele matern și/sau din lapte praf. Pe măsură ce trec la o dietă variată, e important să te asiguri aportul de grăsimi și colesterol. Produsele lactate pe care le servești bebelușului (brânză de vaci sau iaurt) ar trebui să fie fabricate din lapte integral. De asemenea, poți adăuga în dietă avocado sau să gătești cu ulei de canola sau de măsline.

Fier

Bebelușii hrăniți cu biberonul își primesc întreaga porție de fier din formula îmbogățită. Cei alăptați la sân au nevoie de o sursă suplimentară. De la vârsta de 4 luni, întreabă medicul pediatru dacă ar trebui să-i dai un supliment lichid de fier.

Poți să-i oferi:

  • cereale
  • carne
  • gălbenușuri de ou
  • germeni de grâu
  • pâine
  • cerealele integrale
  • mazăre uscată gătită și alte leguminoase.

Acizi grași omega 3

Parte din familia acizilor grași esențiali, omega-3 (inclusiv DHA) sunt esențiali pentru creșterea, vederea și dezvoltarea optimă a creierului bebelușului. Odată ce repertoriul alimentar al bebelușului se extinde, poți adăuga alte alimente bogate în acizi grași omega-3.

Printre acestea amintim:

  • peștele (somonul)
  • carnea provenită de la animalele hrănite cu iarbă
  • tofu
  • semințele de in
  • uleiul de canola
  • iaurtul
  • cerealele
  • ouăle îmbogățite cu DHA.

Lichide

În primele șase luni de viață, bebelușul ar trebui să bea exclusiv lapte matern sau formulă. Odată ce începe să mănânce alimente solide, cantități mici de lichide vor începe să provină și din alte surse. Amintim aici apa la fiecare masă, fructe și legume zemoase.

Pe măsură ce aportul de formulă sau de lapte matern începe să scadă, asigură-te că micuțul e hidratat. Aportul total de lichide trebuie menținut în parametri optimi, mai ales dacă este cald afară. 

Te-ar mai putea interesa și
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
O felie de pâine cu salată și roșii care face parte din lista de idei de mic dejun fără ouă
Mic dejun fără ouă. Ce poți să-i mai pui copilului tău în pachetul pentru școală
Mic dejun fără ouă. Ce poți să-i mai pui copilului tău în pachetul pentru școală
Fetita care se scarpină pe mână într-un fundal albastru
Ce să faci dacă suspectezi că micuțul tău are o sensibilitate în cazul anumitor alimente. Ce spun specialiștii
Ce să faci dacă suspectezi că micuțul tău are o sensibilitate în cazul anumitor alimente. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
O femeie gravidă care își mângâie burtica
3 mai, 06:22
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Un băiețel cu buzele uscate și crăpate
3 mai, 06:04
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Mama își învață bebelușul să înoate
2 mai, 08:20
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
2 mai, 08:19
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Mama și fiica se uită într-un atlas de anatomie
2 mai, 08:12
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Medicul consultă nasul copilului
1 mai, 08:53
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Închide