Reclamă

Bebelușii își încrucișează ochii. De ce se întâmplă acest lucru și cum se poate trata

În primele luni, poate ai momente în care te întrebi de ce bebelușii își încrucișează ochii. Acest lucru este absolut normal, pentru că mușchii ochiului bebelușului încă se dezvoltă, se întăresc și învață să se concentreze. De obicei, acest proces se termină în jurul împlinirii a 4 luni. 

Publicat: 2 ianuarie 2024, 06:51
Bebeluș, așezat pe o pilotă albă, pe burtă, are pe cap un prosop pe care îl ține cu o mână și își duce un deget spre gură
Când bebelușii își încrucișează ochii și au mai mult de 4 luni, este vorba despre o afecțiune oculară numită strabism / Shutterstock

Cu toate acestea, ochii încrucișați la bebelușii mai mari de 4 luni pot indica o afecțiune oculară cunoscută sub numele de strabism. Aceasta apare atunci când mușchii oculari nu coordonează corect mișcările ochilor. Descoperită la timp, afecțiunea poate fi corectată cu ochelari sau terapie, iar uneori este necesară o intervenție chirurgicală.

Din ce cauze bebelușii își încrucișează ochii

Strabismul este cauzat de mușchii oculari care nu funcționează la unison. Deși experții nu pot explica acest fenomen, totuși, spun că anumiți copii prezintă un risc mai mare de a avea ochii încrucișați decât alții. Printre aceștia se numără:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Copiii care au un istoric familial de strabism, în special având un părinte sau un frate sau o soră cu ochii încrucișați.
 • Copiii care sunt hipermetropici.
 • Copiii care au suferit traumatisme la nivelul ochiului – de exemplu, în urma unei operații de cataractă.
 • Copii cu probleme neurologice sau de dezvoltare a creierului
Reclamă

Tipuri de strabism

Când un bebeluș are strabism, ochii nu se încrucișează doar într-un singur sens. Se pot răsuci spre interior, spre exterior, în sus sau în jos. Potrivit Asociației Americane pentru Oftalmologie Pediatrică și Strabism există mai multe tipuri de strabism:

 • Esotropie. Acesta este cel mai frecvent tip de strabism și afectează între 2 și 4% dintre copii. Se caracterizează prin faptul că unul sau ambii ochi se întorc spre interior, spre nas. 
 • Exotropia. Afectează între 1 și 1,5 % dintre copii și presupune ca unul sau ambii ochi să se întoarcă spre exterior (spre ureche). 
 • Hipertropia. Apare atunci când ochii sunt nealiniați, cel anormal fiind așezat mai sus decât celălalt ochi. Afectează aproximativ 1 din 400 de copii.
 • Hipotropie. Este opusul hipertropiei, adică ochiul anormal stă mai jos decât celălalt.

În plus față de direcția în care se întorc ochii, medicii defalcă și mai mult cazurile de strabism, incluzând:

 • Esotropia infantilă. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie 1 din 50 de copii se nasc cu această tulburare oculară. Cazurile care nu se rezolvă de la sine până la vârsta de 4 luni au nevoie de tratament medical.
 • Esotropia acomodativă. Aceasta poate fi rezultatul unei hipermetropii severe și apare, de obicei, după ce bebelușul împlinește un an. Aceasta tinde să înceapă treptat și apoi devine mai constantă.
 • Pseudostrabismul. Din cauza faptului că mulți bebeluși pot avea o punte nazală lată și câteva pliuri de piele suplimentare la colțurile interioare ale ochilor, pot părea că au ochii încrucișați. De fapt, în realitate, nu-i au. Spre vârsta de 2 sau 3 ani, lucrurile se vor rezolva de la sine.
Reclamă

Tratamentele pentru ochii încrucișați la bebeluși

Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, un screening vizual, pentru a verifica sănătatea ochilor, dezvoltarea vederii și alinierea ochilor, ar trebui să i se facă fiecărui bebeluș, începând cu vârsta de 6 luni. În cazul în care bebelușul suferă de strabism, va primi unul dintre mai multe tratamente, în funcție de gravitatea acestuia. Tratamentele pentru ochii încrucișați ușori includ:

 • Ochelari de vedere. Aceștia corectează vederea, forțând ochiul mai slab să se întărească.
 • Aplicarea unui plasture. Acesta se pune peste ochiul sănătos, pentru ca ochiul mai slab să fie obligat să întărească mușchii oculari.
 • Picături pentru ochi. Acestea acționează la fel ca un plasture pentru ochiul sănatos, încețoșându-i vederea, astfel încât acesta să fie nevoit să îl folosească pe cel mai slab pentru a vedea. Este o opțiune de luat în calcul, în cazul în care copilul nu vrea să își țină ochiul acoperit cu plasture

Tratamentul pentru strabismul mai sever include:

 • Chirurgie. Procedura are loc sub anestezie generală și presupune ca mușchii oculari să fie strânși sau slăbiți pentru a alinia ochii. Recuperarea durează doar câteva zile și este posibil ca bebelușul să fie nevoit să poarte un plasture peste ochi și/sau să primească picături.
 • Injecții cu botox. Acestea se fac tot sub anestezie ș prin intermediul lor medicul slăbi un mușchi al ochiului, permițând astfel alinierea corectă a ochilor. Este posibil ca injecțiile să trebuiască să fie repetate periodic, dar, în unele cazuri, efectele pot fi de lungă durată. Cu toate acestea, Food and Drug Administration (FDA) a menționat că siguranța și eficacitatea botoxului la pacienții cu vârsta sub 12 ani nu au fost stabilite.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea......
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaunul de mașină, pe bancheta din spate
08:01
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
Femeie însărcinată internată în spital cu complicații
07:10
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Băiat stă pe podea cu picioarele pe bibliotecă și citește
07:10
Cum îl motivezi pe copil să citească
Cum îl motivezi pe copil să citească
Mama lucrează pe laptop, iar copilul se uită la televizor
3 martie, 08:14
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
3 martie, 06:17
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
2 martie, 07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Închide