Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici

Ochelarii de vedere nu sunt destinați doar adulților sau copiilor mai mari. Ei pot fi folosiți inclusiv de copiii mici și chiar și de către bebeluși. Însă, pentru mulți părinți, ideea că un copil mic are nevoie de ochelari poate părea surprinzătoare sau chiar intimidantă. Deși alegerea și utilizarea ochelarilor pentru un copil mic pot părea complicate la început, cu informațiile potrivite și puțină răbdare, totul devine mult mai ușor. Hai să vedem care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi atunci când vine vorba despre ochelarii de vedere pentru copii mici.

Fetiță care poartă ochelari de vedere
Dacă unul din părinți poartă ochelari, primul consult al copilului ar trebui efectuat în primul an de viață / Shutterstock

Studiile arată că aproximativ 5-10% dintre copiii sub vârsta de 5 ani au nevoie de ochelari pentru a corecta diferite probleme de vedere. De asemenea, un raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că 12,8 milioane de copii la nivel global suferă de deficiențe de vedere ce ar putea fi corectate cu ochelari. Intervenția timpurie este esențială, deoarece ochii unui copil mic sunt în plin proces de dezvoltare. Iar corectarea vederii cu ochelari poate preveni complicațiile pe termen lung, cum ar fi ambliopia, care afectează până la 3% dintre copiii mici.

Cum știu medicii ce ochelari de vedere să le dea bebelușilor

Poate părea incredibil, dar oftalmologii sunt capabili să evalueze vederea chiar și la cei mai mici pacienți. Inclusiv la bebeluși de doar câteva luni. Chiar dacă aceștia nu pot citi sau nu pot comunica în mod clar, există metode sigure și precise pe care medicii le folosesc pentru a determina dacă un copil are nevoie de ochelari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Medicul oftalmolog folosește dispozitive speciale, cum ar fi retinoscopul, pentru a examina reflexia luminii de pe retina copilului. Prin această metodă, se poate determina dacă bebelușul are probleme precum hipermetropie, miopie sau astigmatism. Aceste afecțiuni pot afecta modul în care copilul vede obiectele apropiate sau depărtate. Iar dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la alte probleme de vedere, cum ar fi ambliopia (cunoscută și sub numele de „ochiul leneș”).

În plus, medicii pot folosi și alte teste simple, cum ar fi să urmărească mișcările ochilor copilului atunci când acesta se uită la anumite obiecte.  Sau să observe modul în care aceștia reacționează la diferite lumini sau jucării vizuale.

Prin aceste metode, oftalmologii pot prescrie ochelarii pentru copii mici care să corecteze vederea și să contribuie la dezvoltarea normală a ochilor.

Cum să alegi ochelarii pentru copii mici

Alegerea ochelarilor pentru copii mici este un proces care implică mai mulți factori, în afară de corectarea dioptriilor. Iată câteva aspecte importante pe care să le iei în considerare:

Materialul ramei pentru ochelarii pentru copii mici

Copiii mici sunt activi, cad des, se joacă energic și au o curiozitate naturală care îi face să fie destul de neatenți uneori. Din acest motiv, ochelarii trebuie să fie cât mai rezistenți și flexibili. Cele mai bune opțiuni sunt ramele din silicon sau plastic flexibil. Acestea se îndoaie ușor și se rup mai greu. În plus, aceste materiale sunt mai confortabile pentru pielea delicată a copiilor.

Reclamă

Forma ramei pentru ochelarii pentru copii mici

Ramele trebuie să se potrivească bine pe fața copilului și să fie suficient de mari pentru a acoperi întreaga zonă de vedere. Astfel, te vei asigura că micuțul privește întotdeauna prin lentile, indiferent de unghiul la care se uită. Ochelarii care alunecă pe nas sau sunt prea mici pot reduce eficiența corectării vederii.

Lentile rezistente la zgârieturi

Copiii mici ating adesea ochelarii și pot să îi lase pe podea sau în locuri nepotrivite, ceea ce înseamnă că lentilele se pot zgâria ușor. Este esențial să optezi pentru lentile din policarbonat sau alte materiale rezistente la impact și zgârieturi. Acestea sunt, de asemenea, mai sigure în cazul unui accident, deoarece nu se sparg ușor.

Sisteme de prindere sigure

Ochelarii pentru copii mici au de obicei un sistem de prindere care să îi fixeze bine pe față. De multe ori, aceștia au bentițe sau curelușe elastice care trec pe după capul copilului. Acestea împiedică ochelarii să alunec sau să cadă.

Cum să convingi un copil mic să poarte ochelari

Un astfel de lucru poate fi provocator pentru părinți. De multe ori, copiii sunt reticenți să poarte ceva nou pe față. Fie din cauza senzației, fie din cauza faptului că nu înțeleg de ce este necesar. Cu toate acestea, există câteva trucuri care pot face această tranziție mai ușoară:

– încearcă să-i explici într-un mod simplu de ce ochelarii îi ajută. De exemplu, îi poți spune că ochelarii sunt „superputerea”  care îl ajută să vadă lumea mai clar.

-alege o pereche de ochelari cu personaje de desene animate sau în culori vii.

-dă-i să poarte ochelarii pentru perioade scurte, la început. Mai apoi, îl poți încuraja să-i poarte din ce în ce mai mult. De asemenea, laudă-l și oferă-i mici recompense pentru cooperare.

De cât timp are nevoie un copil mic pentru a se obișnui cu ochelarii

Poate dura puțin timp, până când micuțul să se adapteze la noua situație. Inițial, copilul poate simți o senzație de disconfort sau chiar să vadă diferit. Este important să ai răbdare și să lași copilul să se acomodeze treptat.

Majoritatea copiilor se obișnuiesc cu ochelarii în câteva săptămâni, însă perioada exactă poate varia în funcție de vârstă și de problema de vedere. În primele zile, copilul poate dori să își scoată ochelarii sau să refuze să îi poarte. Dar cu timpul, acesta va începe să înțeleagă beneficiile și să se simtă confortabil purtându-i.

Dacă după câteva săptămâni copilul încă refuză să poarte ochelarii sau se plânge de disconfort, este indicat să revii la medic pentru a te asigura că dioptriile și montajul sunt corecte.

Te-ar mai putea interesa și
O fată care arată că are șalazion pe pleoapă
Șalazionul la copii: ce este și care sunt cauzele
Șalazionul la copii: ce este și care sunt cauzele
Bebeluș, așezat pe o pilotă albă, pe burtă, are pe cap un prosop pe care îl ține cu o mână și își duce un deget spre gură
Bebelușii își încrucișează ochii. De ce se întâmplă acest lucru și cum se poate trata
Bebelușii își încrucișează ochii. De ce se întâmplă acest lucru și cum se poate trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un copil care își suflă singur nasul
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
Te întrebi ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Medicii specialiști îți vin în ajutor cu câteva sfaturi simple și utile. Descoperă cum îți poți ajuta micuțul să respire din nou cu ușurință. Când copilul tău are nasul mic......
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Băiețel care nu se simte bine stă întins pe pat
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Epilepsia este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice la copii. Ea afectează milioane de familii din întreaga lume. Această afecțiune se manifestă prin crize epileptice recurente, care variază în intensitate și frecvență,......
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
4
O femeie gravidă care se află la un control medical
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
Boala Hashimoto împiedică organismul să producă mai puțin hormon tiroidian, ceea ce poate face mai dificilă obținerea unei sarcini. În cazul în care totuși embrionul se implantează corect în uter, Boala Hashimoto în sarcină poate......
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un terapeut care lucrează cu un copil
15 septembrie, 07:57
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Femeie însărcinată care st ă la geam cu struguri în mână
15 septembrie, 06:45
Cât de sigur e să mănânci struguri în timpul sarcinii. Ce spun specialiștii
Cât de sigur e să mănânci struguri în timpul sarcinii. Ce spun specialiștii
Băiat drăguț care stă în pat cu o banană în mână pe un fundal deschis la culoare
14 septembrie, 07:55
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Femeie care plânge în fața unui bărbat care se află la restaurant
14 septembrie, 06:49
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
O femeie care face exerciții cu copilașul ei
13 septembrie, 06:42
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
13 septembrie, 06:04
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Închide