Fiecare bebeluș vine la pachet cu propria personalitate și cu un set unic de provocări. Venirea pe lume a bebelușului este destul de incitantă pentru noii părinți, poate fi la fel de obositoare, afectând puternic calitatea somnului familiei.
Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta?
Bebelușul plânge când e așezat în pat din diferite motive și, deși este normal să se întâmple asta, poate fi o reală provocare pentru părinți. Iată ce l-ar putea supăra:
Vrea să fie aproape de mamă
Nu este niciun secret că nou-născuții au nevoie de multă atenție din partea mamei, inclusiv de apropiere fizică. Aceștia sunt obișnuiți cu confortul pântecelui și cu sunetul liniștitor al bătăilor inimii tale, iar asta îi face să se simtă în siguranță în brațele tale. De asemenea, contactul apropiat îi ajută pe nou-născuți să formeze atașamente sigure față de cei care îi îngrijesc. Acest lucru este foarte important, contribuind la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale.
Se sperie
Nou-născuții experimentează reflexul Moro. Este o reacție normală, involuntară pe care o au bebelușii mici atunci când se sperie. Acest lucru îi face să-și întindă brațele și picioarele și să își arunce capul pe spate. Adesea, acest reflex îi trezește pe nou-născuții adormiți, speriindu-i și făcându-i să plângă pe unii dintre ei. Reflexul Moro este unul dintre numeroasele reflexe ale cu care se nasc bebelușii. Acesta ar trebui să dispară până la vârsta de aproximativ 2-4 luni.
Trece printr-o perioadă de agitație
Toți nou-născuții plâng și, uneori, se poate întâmpla asta fără niciun motiv anume. Unii bebeluși plâng mult atunci când au colici, atingând apogeul în jurul vârstei de 6 săptămâni. Alții încep să plângă de pe la 2 săptămâni, până la 3 sau 4 luni. Uneori, aceasta este numită perioada de „plâns violet“. În timpul acestor săptămâni poate fi foarte dificil să-ți liniștești nou-născutul și este posibil să plângă mai multe ore pe zi, indiferent de ceea ce faci. Unii nou-născuți sunt deosebit de agitați, mai ales seara, iar acest lucru poate fi dificil pentru părinți.
Este posibil să nu poți identifica cu ușurință sursa plânsului bebelușului și se poate intensifica, indiferent dacă îl ții sau nu în brațe. Dacă începi să te simți foarte stresată că bebelușul plânge când e așezat în pat, roagă-ți partenerul să stea cu el și ia o pauză.
Alte motive pentru care bebelușul plânge când e așezat în pat
Chiar dacă mai crește, bebelușul plânge când e așezat în pat pentru că poate experimenta disconfort atunci când este lăsat din brațe și din alte motive. Iată care ar fi acestea:
Anxietatea de separare
Bebelușii să încep să se confrunte cu anxietatea de separare în jurul vârstei de 8 sau 9 luni. Anxietatea de separare este o parte normală a dezvoltării copilului și este un semn că ai stabilit un atașament sigur cu bebelușul tău. Poți ajuta la atenuarea anxietății de separare cu scurte sesiuni de „antrenament“. Așază copilul într-un loc sigur și spune-i că te veți întoarce în curând și pleacă din fața lui, pentru câteva secunde. Continuă să exersezi, prelungind perioada de timp în care ești plecată. În timp, bebelușul tău va învăța că deși pleci, te vei întoarce întotdeauna.
Incapacitatea de a se liniști singur
Unii bebeluși pot adormi cu ușurință în propriul lor pătuț, dar alții se pot trezi imediat ce i-ai pus jos. În plus, se pot chinui să se liniștească sau să adoarmă din nou. Auto-calmarea este o abilitate care necesită timp pentru a fi învățată. Poți contribui și tu la învățarea auto-calmării, prin stabilirea unei rutine consistente de somn și prin culcarea bebelușului somnoros, dar treaz.
Bebelușul plânge când e așezat în pat: ce poți face să îl calmezi
Există câteva modalități prin care îl puteți ajuta pe cel mic să se simtă mai confortabil, astfel încât să nu mai plângă atunci când trebuie să-l culci:
- Înfașă-l. Mulți nou-născuți se simt mai bine când sunt înfășați într-o pătură subțire. Înfășarea se aseamănă cu confortul din pântecele mamei și, în plus, este mai puțin probabil ca reflexul Moro să-l facă pe bebeluș să se trezească.
- Folosește un sistem de purtare a bebelușului. Și acest lucru ajută la imitarea experienței sale în uter. Mulți bebeluși adoră să fie ținuți aproape, iar mișcarea îi poate liniști și chiar adormi. În plus, purtarea bebelușului îți să te miști mai mult și să-ți poți folosi mâinile.
- Încearcă un balansoar. Dacă bebelușul plânge atunci când îl așezi pe un covoraș de joacă, încearcă să-l pui într-un balansoar. Mulți bebeluși adoră mișcarea înainte și înapoi a acestor dispozitive, iar folosirea lor îți poate oferi o pauză binemeritată.
- Cere ajutor. Atunci când te simți copleșită, nu ezita să ceri ajutorul partenerului sau unui membru din familie pentru a putea avea grijă și de tine.
- Creează o rutină pentru somn. La aproximativ 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt capabili din punct de vedere al dezvoltării să stabilească abilități de auto-calmare și să doarmă independent. Există câteva metode diferite din care poți alege, iar cea potrivită va depinde de temperamentul bebelușului și de preferințele personale.