Reclamă

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci

Bebelușilor le place să fie ținuți în brațe și mângâiați, așa că nu e de mirare că atunci când îi pui în pătuț să fie supărați și să înceapă să plângă imediat. Există mai multe motive pentru care fac asta, inclusiv anxietatea de separare, disconfortul sau adaptarea la un mediu nou. În acest sens, este destul de util să știi de ce bebelușul plânge când e așezat în pat pentru a putea să vă bucurați de un somn liniștit.

Publicat: 22 septembrie 2023, 07:45
Bebeluș, îmbrăcat cu o salopetî gri cu dungi albastre, care stă într-un pătuț din lemn, care are deasupra capului un carusel, iar mama sa stă sprinjinită cu mâinile și capul de pătuț, ilustrând Bebelușul plânge când e așezat în pat
Bebelușul plânge când e așezat în pat, pentru că își dorește să fie aproape de mamă, se sperie sau trece printr-o perioadă de agitație / Shutterstock

Fiecare bebeluș vine la pachet cu propria personalitate și cu un set unic de provocări. Venirea pe lume a bebelușului este destul de incitantă pentru noii părinți, poate fi la fel de obositoare, afectând puternic calitatea somnului familiei.

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta?

Bebelușul plânge când e așezat în pat din diferite motive și, deși este normal să se întâmple asta, poate fi o reală provocare pentru părinți. Iată ce l-ar putea supăra:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vrea să fie aproape de mamă

Nu este niciun secret că nou-născuții au nevoie de multă atenție din partea mamei, inclusiv de apropiere fizică. Aceștia sunt obișnuiți cu confortul pântecelui și cu sunetul liniștitor al bătăilor inimii tale, iar asta îi face să se simtă în siguranță în brațele tale. De asemenea, contactul apropiat îi ajută pe nou-născuți să formeze atașamente sigure față de cei care îi îngrijesc. Acest lucru este foarte important, contribuind la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale.

Reclamă

Se sperie

Nou-născuții experimentează reflexul Moro. Este o reacție normală, involuntară pe care o au bebelușii mici atunci când se sperie. Acest lucru îi face să-și întindă brațele și picioarele și să își arunce capul pe spate. Adesea, acest reflex îi trezește pe nou-născuții adormiți, speriindu-i și făcându-i să plângă pe unii dintre ei. Reflexul Moro este unul dintre numeroasele reflexe ale cu care se nasc bebelușii. Acesta ar trebui să dispară până la vârsta de aproximativ 2-4 luni.

Trece printr-o perioadă de agitație

Toți nou-născuții plâng și, uneori, se poate întâmpla asta fără niciun motiv anume. Unii bebeluși plâng mult atunci când au colici, atingând apogeul în jurul vârstei de 6 săptămâni. Alții încep să plângă de pe la 2 săptămâni, până la 3 sau 4 luni. Uneori, aceasta este numită perioada de „plâns violet“. În timpul acestor săptămâni poate fi foarte dificil să-ți liniștești nou-născutul și este posibil să plângă mai multe ore pe zi, indiferent de ceea ce faci. Unii nou-născuți sunt deosebit de agitați, mai ales seara, iar acest lucru poate fi dificil pentru părinți. 

Este posibil să nu poți identifica cu ușurință sursa plânsului bebelușului și se poate intensifica, indiferent dacă îl ții sau nu în brațe. Dacă începi să te simți foarte stresată că bebelușul plânge când e așezat în pat, roagă-ți partenerul să stea cu el și ia o pauză. 

Alte motive pentru care bebelușul plânge când e așezat în pat

Chiar dacă mai crește, bebelușul plânge când e așezat în pat pentru că poate experimenta disconfort atunci când este lăsat din brațe și din alte motive. Iată care ar fi acestea: 

Reclamă

Anxietatea de separare

Bebelușii să încep să se confrunte cu anxietatea de separare în jurul vârstei de 8 sau 9 luni. Anxietatea de separare este o parte normală a dezvoltării copilului și este un semn că ai stabilit un atașament sigur cu bebelușul tău. Poți ajuta la atenuarea anxietății de separare cu scurte sesiuni de „antrenament“. Așază copilul într-un loc sigur și spune-i că te veți întoarce în curând și pleacă din fața lui, pentru câteva secunde. Continuă să exersezi, prelungind perioada de timp în care ești plecată. În timp, bebelușul tău va învăța că deși pleci, te vei întoarce întotdeauna.

Incapacitatea de a se liniști singur

Unii bebeluși pot adormi cu ușurință în propriul lor pătuț, dar alții se pot trezi imediat ce i-ai pus jos. În plus, se pot chinui să se liniștească sau să adoarmă din nou. Auto-calmarea este o abilitate care necesită timp pentru a fi învățată. Poți contribui și tu la învățarea auto-calmării, prin stabilirea unei rutine consistente de somn și prin culcarea bebelușului somnoros, dar treaz.

Bebelușul plânge când e așezat în pat: ce poți face să îl calmezi

Există câteva modalități prin care îl puteți ajuta pe cel mic să se simtă mai confortabil, astfel încât să nu mai plângă atunci când trebuie să-l culci:

  • Înfașă-l. Mulți nou-născuți se simt mai bine când sunt înfășați într-o pătură subțire. Înfășarea se aseamănă cu confortul din pântecele mamei și, în plus, este mai puțin probabil ca reflexul Moro să-l facă pe bebeluș să se trezească.
  • Folosește un sistem de purtare a bebelușului. Și acest lucru ajută la imitarea experienței sale în uter. Mulți bebeluși adoră să fie ținuți aproape, iar mișcarea îi poate liniști și chiar adormi. În plus, purtarea bebelușului îți să te miști mai mult și să-ți poți folosi mâinile. 
  • Încearcă un balansoar. Dacă bebelușul plânge atunci când îl așezi pe un covoraș de joacă, încearcă să-l pui într-un balansoar. Mulți bebeluși adoră mișcarea înainte și înapoi a acestor dispozitive, iar folosirea lor îți poate oferi o pauză binemeritată.
  • Cere ajutor. Atunci când te simți copleșită, nu ezita să ceri ajutorul partenerului sau unui membru din familie pentru a putea avea grijă și de tine. 
  • Creează o rutină pentru somn. La aproximativ 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt capabili din punct de vedere al dezvoltării să stabilească abilități de auto-calmare și să doarmă independent. Există câteva metode diferite din care poți alege, iar cea potrivită va depinde de temperamentul bebelușului și de preferințele personale.
Te-ar mai putea interesa și
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Bebelușul doarme în pătuțul lui
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Mama ține strâns la piept bebelușul care doarme
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face......
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
În ultimii ani, stilurile de parenting au devenit tot mai diverse, iar părinții sunt mai conștienți de impactul pe care modul de creștere îl are asupra copiilor. Unul dintre stilurile de parenting care a câștigat popularitate este......
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel cu un card albastru în mână
13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu dovleac pentru copii
07:49
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
O femeie însărcinată care se dă cu cremă hidratantă pe burtică
07:22
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
O fetiță blondă care își suflă nasul în șervețel
9 octombrie, 16:10
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
O femeie însărcinată care consumă o ceșacă de ceai
9 octombrie, 08:27
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
O fetiță care ține în brațe un castron plin cu prune
9 octombrie, 07:03
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Închide