Reclamă

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci

Bebelușilor le place să fie ținuți în brațe și mângâiați, așa că nu e de mirare că atunci când îi pui în pătuț să fie supărați și să înceapă să plângă imediat. Există mai multe motive pentru care fac asta, inclusiv anxietatea de separare, disconfortul sau adaptarea la un mediu nou. În acest sens, este destul de util să știi de ce bebelușul plânge când e așezat în pat pentru a putea să vă bucurați de un somn liniștit.

Publicat: 22 septembrie 2023, 07:45
Bebeluș, îmbrăcat cu o salopetî gri cu dungi albastre, care stă într-un pătuț din lemn, care are deasupra capului un carusel, iar mama sa stă sprinjinită cu mâinile și capul de pătuț, ilustrând Bebelușul plânge când e așezat în pat
Bebelușul plânge când e așezat în pat, pentru că își dorește să fie aproape de mamă, se sperie sau trece printr-o perioadă de agitație / Shutterstock

Fiecare bebeluș vine la pachet cu propria personalitate și cu un set unic de provocări. Venirea pe lume a bebelușului este destul de incitantă pentru noii părinți, poate fi la fel de obositoare, afectând puternic calitatea somnului familiei.

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta?

Bebelușul plânge când e așezat în pat din diferite motive și, deși este normal să se întâmple asta, poate fi o reală provocare pentru părinți. Iată ce l-ar putea supăra:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vrea să fie aproape de mamă

Nu este niciun secret că nou-născuții au nevoie de multă atenție din partea mamei, inclusiv de apropiere fizică. Aceștia sunt obișnuiți cu confortul pântecelui și cu sunetul liniștitor al bătăilor inimii tale, iar asta îi face să se simtă în siguranță în brațele tale. De asemenea, contactul apropiat îi ajută pe nou-născuți să formeze atașamente sigure față de cei care îi îngrijesc. Acest lucru este foarte important, contribuind la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale.

Reclamă

Se sperie

Nou-născuții experimentează reflexul Moro. Este o reacție normală, involuntară pe care o au bebelușii mici atunci când se sperie. Acest lucru îi face să-și întindă brațele și picioarele și să își arunce capul pe spate. Adesea, acest reflex îi trezește pe nou-născuții adormiți, speriindu-i și făcându-i să plângă pe unii dintre ei. Reflexul Moro este unul dintre numeroasele reflexe ale cu care se nasc bebelușii. Acesta ar trebui să dispară până la vârsta de aproximativ 2-4 luni.

Trece printr-o perioadă de agitație

Toți nou-născuții plâng și, uneori, se poate întâmpla asta fără niciun motiv anume. Unii bebeluși plâng mult atunci când au colici, atingând apogeul în jurul vârstei de 6 săptămâni. Alții încep să plângă de pe la 2 săptămâni, până la 3 sau 4 luni. Uneori, aceasta este numită perioada de „plâns violet“. În timpul acestor săptămâni poate fi foarte dificil să-ți liniștești nou-născutul și este posibil să plângă mai multe ore pe zi, indiferent de ceea ce faci. Unii nou-născuți sunt deosebit de agitați, mai ales seara, iar acest lucru poate fi dificil pentru părinți. 

Este posibil să nu poți identifica cu ușurință sursa plânsului bebelușului și se poate intensifica, indiferent dacă îl ții sau nu în brațe. Dacă începi să te simți foarte stresată că bebelușul plânge când e așezat în pat, roagă-ți partenerul să stea cu el și ia o pauză. 

Alte motive pentru care bebelușul plânge când e așezat în pat

Chiar dacă mai crește, bebelușul plânge când e așezat în pat pentru că poate experimenta disconfort atunci când este lăsat din brațe și din alte motive. Iată care ar fi acestea: 

Reclamă

Anxietatea de separare

Bebelușii să încep să se confrunte cu anxietatea de separare în jurul vârstei de 8 sau 9 luni. Anxietatea de separare este o parte normală a dezvoltării copilului și este un semn că ai stabilit un atașament sigur cu bebelușul tău. Poți ajuta la atenuarea anxietății de separare cu scurte sesiuni de „antrenament“. Așază copilul într-un loc sigur și spune-i că te veți întoarce în curând și pleacă din fața lui, pentru câteva secunde. Continuă să exersezi, prelungind perioada de timp în care ești plecată. În timp, bebelușul tău va învăța că deși pleci, te vei întoarce întotdeauna.

Incapacitatea de a se liniști singur

Unii bebeluși pot adormi cu ușurință în propriul lor pătuț, dar alții se pot trezi imediat ce i-ai pus jos. În plus, se pot chinui să se liniștească sau să adoarmă din nou. Auto-calmarea este o abilitate care necesită timp pentru a fi învățată. Poți contribui și tu la învățarea auto-calmării, prin stabilirea unei rutine consistente de somn și prin culcarea bebelușului somnoros, dar treaz.

Bebelușul plânge când e așezat în pat: ce poți face să îl calmezi

Există câteva modalități prin care îl puteți ajuta pe cel mic să se simtă mai confortabil, astfel încât să nu mai plângă atunci când trebuie să-l culci:

  • Înfașă-l. Mulți nou-născuți se simt mai bine când sunt înfășați într-o pătură subțire. Înfășarea se aseamănă cu confortul din pântecele mamei și, în plus, este mai puțin probabil ca reflexul Moro să-l facă pe bebeluș să se trezească.
  • Folosește un sistem de purtare a bebelușului. Și acest lucru ajută la imitarea experienței sale în uter. Mulți bebeluși adoră să fie ținuți aproape, iar mișcarea îi poate liniști și chiar adormi. În plus, purtarea bebelușului îți să te miști mai mult și să-ți poți folosi mâinile. 
  • Încearcă un balansoar. Dacă bebelușul plânge atunci când îl așezi pe un covoraș de joacă, încearcă să-l pui într-un balansoar. Mulți bebeluși adoră mișcarea înainte și înapoi a acestor dispozitive, iar folosirea lor îți poate oferi o pauză binemeritată.
  • Cere ajutor. Atunci când te simți copleșită, nu ezita să ceri ajutorul partenerului sau unui membru din familie pentru a putea avea grijă și de tine. 
  • Creează o rutină pentru somn. La aproximativ 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt capabili din punct de vedere al dezvoltării să stabilească abilități de auto-calmare și să doarmă independent. Există câteva metode diferite din care poți alege, iar cea potrivită va depinde de temperamentul bebelușului și de preferințele personale.
Te-ar mai putea interesa și
Bebelușul doarme în pătuțul lui
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Mama ține strâns la piept bebelușul care doarme
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
Bebeluș vesel, îmbrăcat în body alb cu steluțe bleu, care stă ridicat pe marginea patului din lemn alb
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide