Reclamă

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta și ce poți să faci

Bebelușilor le place să fie ținuți în brațe și mângâiați, așa că nu e de mirare că atunci când îi pui în pătuț să fie supărați și să înceapă să plângă imediat. Există mai multe motive pentru care fac asta, inclusiv anxietatea de separare, disconfortul sau adaptarea la un mediu nou. În acest sens, este destul de util să știi de ce bebelușul plânge când e așezat în pat pentru a putea să vă bucurați de un somn liniștit.

Publicat: 22 septembrie 2023, 07:45
Bebeluș, îmbrăcat cu o salopetî gri cu dungi albastre, care stă într-un pătuț din lemn, care are deasupra capului un carusel, iar mama sa stă sprinjinită cu mâinile și capul de pătuț, ilustrând Bebelușul plânge când e așezat în pat
Bebelușul plânge când e așezat în pat, pentru că își dorește să fie aproape de mamă, se sperie sau trece printr-o perioadă de agitație / Shutterstock

Fiecare bebeluș vine la pachet cu propria personalitate și cu un set unic de provocări. Venirea pe lume a bebelușului este destul de incitantă pentru noii părinți, poate fi la fel de obositoare, afectând puternic calitatea somnului familiei.

Bebelușul plânge când e așezat în pat. De ce se întâmplă asta?

Bebelușul plânge când e așezat în pat din diferite motive și, deși este normal să se întâmple asta, poate fi o reală provocare pentru părinți. Iată ce l-ar putea supăra:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vrea să fie aproape de mamă

Nu este niciun secret că nou-născuții au nevoie de multă atenție din partea mamei, inclusiv de apropiere fizică. Aceștia sunt obișnuiți cu confortul pântecelui și cu sunetul liniștitor al bătăilor inimii tale, iar asta îi face să se simtă în siguranță în brațele tale. De asemenea, contactul apropiat îi ajută pe nou-născuți să formeze atașamente sigure față de cei care îi îngrijesc. Acest lucru este foarte important, contribuind la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale.

Reclamă

Se sperie

Nou-născuții experimentează reflexul Moro. Este o reacție normală, involuntară pe care o au bebelușii mici atunci când se sperie. Acest lucru îi face să-și întindă brațele și picioarele și să își arunce capul pe spate. Adesea, acest reflex îi trezește pe nou-născuții adormiți, speriindu-i și făcându-i să plângă pe unii dintre ei. Reflexul Moro este unul dintre numeroasele reflexe ale cu care se nasc bebelușii. Acesta ar trebui să dispară până la vârsta de aproximativ 2-4 luni.

Trece printr-o perioadă de agitație

Toți nou-născuții plâng și, uneori, se poate întâmpla asta fără niciun motiv anume. Unii bebeluși plâng mult atunci când au colici, atingând apogeul în jurul vârstei de 6 săptămâni. Alții încep să plângă de pe la 2 săptămâni, până la 3 sau 4 luni. Uneori, aceasta este numită perioada de „plâns violet“. În timpul acestor săptămâni poate fi foarte dificil să-ți liniștești nou-născutul și este posibil să plângă mai multe ore pe zi, indiferent de ceea ce faci. Unii nou-născuți sunt deosebit de agitați, mai ales seara, iar acest lucru poate fi dificil pentru părinți. 

Este posibil să nu poți identifica cu ușurință sursa plânsului bebelușului și se poate intensifica, indiferent dacă îl ții sau nu în brațe. Dacă începi să te simți foarte stresată că bebelușul plânge când e așezat în pat, roagă-ți partenerul să stea cu el și ia o pauză. 

Alte motive pentru care bebelușul plânge când e așezat în pat

Chiar dacă mai crește, bebelușul plânge când e așezat în pat pentru că poate experimenta disconfort atunci când este lăsat din brațe și din alte motive. Iată care ar fi acestea: 

Reclamă

Anxietatea de separare

Bebelușii să încep să se confrunte cu anxietatea de separare în jurul vârstei de 8 sau 9 luni. Anxietatea de separare este o parte normală a dezvoltării copilului și este un semn că ai stabilit un atașament sigur cu bebelușul tău. Poți ajuta la atenuarea anxietății de separare cu scurte sesiuni de „antrenament“. Așază copilul într-un loc sigur și spune-i că te veți întoarce în curând și pleacă din fața lui, pentru câteva secunde. Continuă să exersezi, prelungind perioada de timp în care ești plecată. În timp, bebelușul tău va învăța că deși pleci, te vei întoarce întotdeauna.

Incapacitatea de a se liniști singur

Unii bebeluși pot adormi cu ușurință în propriul lor pătuț, dar alții se pot trezi imediat ce i-ai pus jos. În plus, se pot chinui să se liniștească sau să adoarmă din nou. Auto-calmarea este o abilitate care necesită timp pentru a fi învățată. Poți contribui și tu la învățarea auto-calmării, prin stabilirea unei rutine consistente de somn și prin culcarea bebelușului somnoros, dar treaz.

Bebelușul plânge când e așezat în pat: ce poți face să îl calmezi

Există câteva modalități prin care îl puteți ajuta pe cel mic să se simtă mai confortabil, astfel încât să nu mai plângă atunci când trebuie să-l culci:

  • Înfașă-l. Mulți nou-născuți se simt mai bine când sunt înfășați într-o pătură subțire. Înfășarea se aseamănă cu confortul din pântecele mamei și, în plus, este mai puțin probabil ca reflexul Moro să-l facă pe bebeluș să se trezească.
  • Folosește un sistem de purtare a bebelușului. Și acest lucru ajută la imitarea experienței sale în uter. Mulți bebeluși adoră să fie ținuți aproape, iar mișcarea îi poate liniști și chiar adormi. În plus, purtarea bebelușului îți să te miști mai mult și să-ți poți folosi mâinile. 
  • Încearcă un balansoar. Dacă bebelușul plânge atunci când îl așezi pe un covoraș de joacă, încearcă să-l pui într-un balansoar. Mulți bebeluși adoră mișcarea înainte și înapoi a acestor dispozitive, iar folosirea lor îți poate oferi o pauză binemeritată.
  • Cere ajutor. Atunci când te simți copleșită, nu ezita să ceri ajutorul partenerului sau unui membru din familie pentru a putea avea grijă și de tine. 
  • Creează o rutină pentru somn. La aproximativ 6 luni, majoritatea bebelușilor sunt capabili din punct de vedere al dezvoltării să stabilească abilități de auto-calmare și să doarmă independent. Există câteva metode diferite din care poți alege, iar cea potrivită va depinde de temperamentul bebelușului și de preferințele personale.
Te-ar mai putea interesa și
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Bebelușul doarme în pătuțul lui
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Mama ține strâns la piept bebelușul care doarme
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama și fetița gătesc împreună
17 iunie, 08:22
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Bebeluș mănâncă brioșe
17 iunie, 07:24
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Un cuplu la medicul ginecolog
16 iunie, 08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Închide