Fiecare bebeluș e diferit și la fel este și nevoia de a scoate aerul. La unii e necesar să faci asta după fiecare masă, la alții mai rar. În cazul în care vezi că bebelușul se agită, e posibil sa fi înghițit mai mult aer și trebuie să găsești un mod de a-l scoate.
3 metode eficiente pentru a combate eructația la bebeluși
Există mai multe moduri prin care poți face asta. Iată 3 metode de a combate eructația la bebeluși, care dau rezultate și pe care le poți încerca. Important să o găsești pe cea mai confortabilă și eficientă pentru tine și bebelușul tău.
1. Ține bebelușul ridicat pe piept sau pe umăr
Folosește o bucată de muselină pentru a-ți proteja hainele de salivă și așează bebelușul pe pieptul, astfel încât bărbia lui să se sprijine pe umărul tău. Cu o mână sprijină-i fundulețul și, cu cealaltă, mângâie-l ușor sau masează-i spatele.
Ca alternativă, atunci când bebelușul are mai mult control și își poate susține capul și gâtul, îl poți ridica pe umăr, astfel încât acesta să apese ușor pe burta lui, creând o presiune ușoară care va scoate aerul.
Susține-l cu o mână și, cu cealaltă, mângâie-l ușor.
Aruncă o privire în oglindă pentru a te asigura că bebelușul poate respira confortabil și că nu este prea aplecat.
2. Scoate aerul din stomacul bebelușul în timp ce stă în poala ta
Eructația la bebeluși prin această metodă presupune să-l pui în poală, cu fața spre tine sau pe-o parte. Folosește o mână pentru a-i susține corpul, palma mâinii susținându-i pieptul, în timp ce degetele îi susțin ușor bărbia și maxilarul. Asigură-te că nu-i pui degetele în jurul gâtului. Înclină ușor bebelușul în față și mângâie-l sau masează-i spatele cu cealaltă mână.
3. Pune bebelușul cu fața în jos pe picioare, în timp ce stai așezată
Pune o protecție peste picioare, în timp ce stai așezată, pentru a evita să saliveze pe tine. Așază bebelușul cu fața în jos, astfel încât să fie poziționat peste genunchii tăi, perpendicular pe corp.
Sprijină-i bărbia și maxilarul cu o mână și asigură-te că ține capul ușor ridicat (nu trebuie să fie mai jos decât restul corpului). Îi poți mângâia sau masa spatele cu cealaltă mână.
Indiferent de poziția pe care o folosești, iată câteva sfaturi utile:
- Asigură-te că spatele bebelușului este drept, nu încovoiat.
- Folosește o presiune fermă, dar blândă.
- Încearcă să faci și mișcări circulare.
- Dacă hrănești bebelușul cu biberonul, este posibil să constați că anumite tipuri de biberoane îl ajută pe bebeluș să înghită mai puțin aer.
- Dacă observi că bebelușul tinde să regurgiteze mult, evită pozițiile care exercită o presiune suplimentară asupra burticii.
Eructația la bebeluși: cât de des trebuie să faci acest lucru
Este o idee bună să scoți aerul după fiecare 60-90 ml de lapte, pe care îl bea bebelușul. Dacă alăptezi, pune-l să eructeze după ce termină de mâncat la un sân. Dacă bebelușul pare inconfortabil în timp ce se hrănește, este agitat sau se îndepărtează și începe să plângă, își arcuiește spatele sau își ridică picioarele, este posibil să fie din cauza aerului din stomac. Asta în seamnă că este momentul să îi scoți aerul.
Dacă nu faci acest lucru atunci când bebelușul are nevoie, aerul va ocupa spațiul pentru laptele matern sau formulă. În plus, se poate crea un cerc vicios dacă bebelușul este nefericit pentru că trebuie să râgâie. Atunci el plânge și poate înghiți mai mult aer.
„Dacă bebelușul mănâncă bine, ia în greutate și nu pare afectat de gaze sau reflux, atunci este rezonabil să săriți peste sesiunile de râgâială cu totul“, explică Liz Donner, medic pediatru în Orlando, Florida.
Pe măsură ce bebelușii cresc, sistemele lor digestive devin mai mature. Acest lucru îi ajută să mănânce fără să înghită mult aer. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care încep să mănânce alimente solide, în jurul vârstei de 4-6 luni. Dacă este nevoie, nu este nimic greșit să continui să scoți aerul și după această perioadă.
Bebelușii alăptați la sân au nevoie să li se scoată aerul
În general, eructația la bebeluși, atunci când sunt alăptați la sân, nu este la fel de necesară ca atunci când sunt hrăniți cu biberonul, deoarece tind să înghită mai puțin aer.
Dar, unii bebeluși alăptați la sân au nevoie să li se scoată aerul, mai ales dacă foarte înfometați sau supărați când încep să mănânce. În plus, dacă ai o scurgere rapidă și/sau o cantitate mare de lapte, este posibil ca bebelușul tău să înghită puțin aer pe măsură ce se adaptează la flux. Cum fiecare bebeluș este diferit, este bine să te adaptezi.