Este posibil ca erupția dentară să influențeze durata și calitatea somnului bebelușului? Răspunsul este complex și variază de la un copil la altul. Cu toate acestea există unele tendințe generale în ceea ce privește somnul bebelușului în timpul erupției dentare.
Ce este erupția dentară și cum îl afectează pe bebeluș
Erupția dentară este procesul prin care dinții de lapte ai unui copil încep să iasă la suprafața gingiei. Acest proces poate începe încă din primele luni de viață și poate continua până la vârsta de aproximativ doi ani și jumătate. În timpul acestui proces, gingiile pot deveni inflamate și sensibile, ceea ce-i poate provoca bebelușului disconfort și iritabilitate.
Specialiștii de la Asociația Dentară Americană explică faptul că la naștere, bebelușii au, de obicei, 20 de dinți sub gingii. Incisivii centrali din partea de jos(cei doi dinți de jos) ies de obicei primii. Adică undeva între 6 și 10 luni. Urmează incisivii centrali de sus, care apar în cele mai multe cazuri în jurul vârstei de 8-12 luni. După aceea, incisivii lateral, care stau în dreptul incisivilor centrali, erup în tipar opus (întâi sus, apoi jos). Acest lucru se întâmplă, de obicei, cam pe la 9-13 luni și, respectiv, 10-16 luni. Iar primii molari tind să apară după vârsta de un an, un an și jumătate.
Aceste perioade sunt pur orientative, deoarece fiecare bebelușul este unic, astfel încât și erupția dentară diferă de la copil la copil. În cazul unor bebeluși dinții pot erupe chiar din a doua lună de viață, pe când alții pot experimenta o astfel de etapă abia după ce își aniversează primul an de viață. De asemenea, nici ordinea apariției dinților nu este obligatorie și fixă.
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare
Da, e adevărat că erupția dentară poate fi extrem de incomodă și dificilă pentru bebeluș. Cele mai multe informații despre somnul bebelușului în timpul erupției dentare indică faptul că această etapă perturbă obiceiurile de somn. Într-un studiu realizat de către cei de la Pub Med, peste 125 de părinți au raportat despre obiceiurile de dentiție ale bebelușilor lor, acoperind un număr impresionant de 475 de erupții dentare. Iar printre cele mai frecvente dificultăți au semnalat ca fiind somnul.
Academia Americană de Pediatrie menționează, de asemenea, că durerea provocată de erupția dentară poate fi suficientă pentru a trezi bebelușul din somn. Dincolo de asta, părinții care ajung să schimbe rutina de somn a bebelușului ca răspuns la iritabilitate pot agrava problema. Specialiștii recomandă ca rutina de somn să fie păstrată chiar și în etapa erupției, deoarece bebelușii au nevoie de ea pentru confort și siguranță.
Cât doarme bebelușul în timpul erupției dentare
În ceea ce privește întrebarea dacă doarme sau nu mai mult bebelușul în timpul erupției dentare, răspunsul nu este unul singular.
Există bebeluși care sunt mai somnolenți în această perioadă. Iar asta fie din cauza medicamentele pe care părinții i le administrează pentru a calma durerea, fie din cauza faptului că erupția are și manifestări de răceli. Atenție, dacă micuțul e mult prea somnolent, ar fi indicat să vorbești cu medicul pediatru.
Pe de altă parte, există și foarte mulți bebeluși care dorm mult mai puțin în timpul erupției dentare. Iar asta se întâmplă din cauza durerii, a iritabilității și a stării de agitație pe care o are. Așadar, dacă este agitat, s-ar putea să nu doarmă mai mult de 40-50 de minute pe repriză. Există situații în care bebelușii dorm chiar și mai puțin.