Atunci când părinții își fac timp pentru a face activități distractive cu copiii, se simt speciali. Ba chiar și simplele comisioane de zi cu zi sau luarea cinei pot constitui o experiențe extraordinare de apropiere.
Beneficiile timpului petrecut alături de familie
Faptul că sunt prinși în activități comune, copiii sunt nu mai sunt la fel de tentați să folosească ecranele. Iată câteva dintre beneficiile de care te poți bucura și tu alături de familia ta.
Legături între membrii familiei
Petrecerea timpului liber în familie a fost asociată cu legătură emoțională mai mare între membrii. Atât activitățile obișnuite, precum jucatul unui joc de societate, vizionarea unui film, grădinăritul sau joaca în aer liber, cât și activitățile care necesită o investiție mai mare de planificare, timp și bani, precum vacanțele pot avea un impact major asupra sănătății generale a unei familii, potrivit cercetării publicate de Consiliul Național pentru Relații Familiale, conform pittsburghparent.com.
Simpla obișnuință de a manifesta interesul pentru bunăstarea membrilor familiei poate duce la o disponibilitate de a împărtăși problemele și de a construi un respect reciproc între părinți și copii.
Performanța școlară
Părinții care se ocupă și se interesează de educația copiilor tind să aibă rezultate mai bune, decât cei ai căror părinți și-au petrecut timpul acasă ocupându-se de propriile hobby-uri, potrivit unui studiu publicat pe familyfacts.org. Prin oferirea îndrumărilor și asistarea la teme, dar și folosirea jocurilor educaționale, au un impact pozitiv asupra copiilor. Acest lucru poate crește bunăstare emoțională și îi poate ajuta să atingă niveluri mai ridicate de succes în plan educațional, pe măsură ce cresc.
Abilități de comunicare
Petrecerea timpului împreună cu familia poate ajuta la formarea unor relații mai puternice între părinți și copii, dar și la o comunicare mai bună. Modelul parental este foarte important pentr copii, mai ales că învățarea comportamentului și a comunicării se face prin imitație.
Chiar și câteva ore pe zi petrecute împreună sunt esențiale . Astfel, familiile înveță să se asculte, să aibă încredere și să se înțeleagă reciproc, dar și să dezvolte comportamente adecvate.
Modelează comportamentul
Potrivit familyfacts.org, adolescenții care comunică și petrec mai mult timp cu familiile lor tind să prezinte niveluri mai scăzute de agresivitate și comportamente negative. Asta în comparație cu colegii cu părinți mai puțin implicați. Relațiile mai apropiate dintre membrii familiei a fost asociată și reducerea violenței, a comportamentului delincvent, a abuzului de substanțe și a consumului de tutun.
De asemenea, comunicarea și petrecerea timpului împreună pot ajuta la ameliorarea sentimentelor de anxietate sau furie. În plus, contribuie la reducerea impulsurilor de a participa la comportamente riscante.
Creează amintiri
Printre cele mai importante beneficii ale petrecerii timpului împreună se numără crearea de amintiri, care vor dura o viață întreagă. Amintirile pozitive sunt bunuri dragi care dau membrilor familiei un sentiment de apartenență și pot contribui la consolidarea familiei.
Pentru a putea să vă focusați unul asupra celuilalt, este important este să vă deconectați de la lumea digitală. Puteți juca ceva împreună, puteți participa la un eveniment sau puteți merge în vacanță. O idee minunată este și aceea de a vă așeza în jurul mesei pentru a vorbi și a spune glume.