Boala este cauzată de virusul varicelo-zosterian și este o formă a virusului herpesului. Aceasta este destul de răspândită în rândul copiilor sub 12 ani. Însă, când este contactată de adolescenți, adulți sau persoane cu probleme imunitare, poate fi foarte periculoasă.
Cum se manifestă varicela
Varicela este contagioasă cu una sau două zile înainte de apariția erupției cutanate. Odată ce o persoană este expusă la virus, varicela poate dura până la 14-16 zile pentru a se manifesta, spune stanfordchildrens.org. Aceasta se poate transmite de la o persoană la alta, prin contactul cu erupția unei persoane infectate. De asemenea, se poate răspândi prin aer, prin tuse sau strănut.
la început, varicela apare ca o erupție cutanată cu asociată cu mâncărimi, care se trasformă în vezicule. Înițial, erupția apare mai întâi pe piept, pe spate și pe față. Apoi, se răspândește pe tot corpul, inclusiv în interiorul gurii pe pleoape sau organele genitale.
Printre simptomele tipice, care pot începe să apară cu una sau două zile înainte de erupție, se numără:
- Febră.
- Oboseală.
- Pierderea poftei de mâncare.
- Dureri de cap.
Varicela în sarcină: riscuri
Atunci când o femeie are varicelă în primele 20 de săptămâni de sarcină, există o șansă de 1 la 50 ca bebelușul să dezvolte o serie de defecte congenitale. Acest lucru se numește sindromul de varicelă congenitală. Acesta include:
- Cicatrici.
- Defecte ale mușchilor și oaselor.
- Malformații și paralizie a membrelor.
- Dimensiunea mică a capului.
- Orbire.
- Crize convulsive.
- Handicap intelectual.
- Anomalii gastrointestinale.
Acest sindrom este rar în cazul unei infecții care apare după 20 de săptămâni de sarcină.
Riscurile varicelei după naștere
Mamele care fac erupția cutanată cu 5 zile înainte și până la 2 zile după naștere, riscul ca bebelușii să fie infectați este de 3 din 10. Aceștia vor avea o erupție cutanată între 5 și 10 zile după naștere. Riscul de a muri dacă nu sunt tratați este și el destul de mare, adică 3 din 10 bebeluși sunt în pericol. Dacă mama are o erupție cutanată între 6 și 21 de zile înainte de naștere, bebelușul poate să se confrunte cu o infecție ușoară.
Infecția poate fi prevenită sau bebelușul poate face o formă mai puțin severă, dacă acesta este tratat imediat după naștere cu o injecție de care conține imunoglobulină varicelo-zosterică.
Cum poți lupta împotriva varicelei
Cel mai bun mod de a te proteja împotriva varicelei este să faci vaccinul împotriva varicelei, aprobat în 1995, de către Food and Drug Administration.
În mod, normal, femeile însărcinate nu ar trebui să aibă contact cu cineva care are varicelă, dacă nu sunt sigure că sunt imune.
În cazul în care o femeie însărcinată a intrat în contact cu o persoană care are varicelă sau zona zoster, poate apela la vaccin. Acesta poate fi administrat în termen de 96 de ore pentru a preveni varicela, dar și pentru a diminua gravitatea acesteia.
De asemenea, femeile nu ar trebui să primească vaccinul în timpul sarcinii sau în cele 30 de zile înainte de a încerca să rămână însărcinate. Desigur, excepție o face cazul în care au fost expuse la varicelă.
Severitatea varicelei în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, redusă de medicamentul antiviral aciclovir. În ambele situații, ar trebui să discuți înainte cu un medic, pentru a lua cea mai bună decizie.