Factorii de risc pentru rujeolă includ nevaccinarea, dar și călătoriile la nivel internațional. Dacă ai avut rujeolă sau ai fost vaccinată împotriva rujeolei, cel mai probabil ai dezvoltat imunitate.
Cum se transmite rujeola
Rujeola se răspândește atunci când oamenii inspiră sau au contact direct cu fluide infectate cu virusul. De exemplu, se poate transmite prin picăturile pulverizate în aer atunci când o persoană cu rujeolă strănută, tușește sau vorbește. Acestea pot ateriza pe o suprafață, unde pot trăi și se pot răspândi timp de câteva ore. Poți contracta virusul rujeolei dacă vă pui degetele în gură, în nas sau la ochi, după ce ai atins o suprafață infectată.
Persoanele cu rujeolă pot răspândi boala de la 4 zile înainte de începerea erupției cutanate și până la aproximativ 4 zile după aceea. Acestea sunt cel mai contagioase în timp ce au febră, le curge nasul și tușesc.
Simptomele rujeolei
Semnele și simptomele pot apărea la 10-14 zile de la expunerea la virus. De obicei, acestea includ:
- Febră
- Tuse uscată
- Scurgerea nasului.
- Dureri în gât.
- Ochi inflamați.
Pete albe minuscule cu centrul alb-albăstrui pe un fond roșu, găsite în interiorul gurii, pe mucoasa interioară a obrazului, numite și pete Koplik. O erupție cutanată formată din pete mari, plate, care adesea se unesc. Infecția apare mai multe etape, care se întind pe parcursul a 2 până la 3 săptămâni. Acestea sunt:
- Infecție și incubație. Până la 10-14 zile după infectare, virusul rujeolei se răspândește în organism, dar în această perioadă nu există semne sau simptome de rujeolă.
- Semne și simptome nespecifice. Rujeola debutează de obicei cu o febră ușoară până la moderată, adesea cu o tuse persistentă, nas care curge, ochi inflamați și durere în gât. Această etapă poate dura între 2 și 3 zile.
- Erupția cutanată. Erupția cutanată este formată din mici pete roșii, dintre care unele sunt ușor ridicate. Punctele și umflăturile în grupuri strânse dau pielii un aspect roșu pătat. Prima dată, erupția apare pe față. După aceea, erupția se răspândește pe brațe, piept și spate, apoi pe coapse, partea inferioară a picioarelor și picioarelor. În același timp, febra crește brusc, ajungând adesea la 40-41 °C.
- Recuperare. Erupția dispare treptat, mai întâi de pe față și ultima dată de pe coapse și picioare. Pe măsură ce alte simptome ale bolii dispar, tusea, dar aspectul întunecat și descuamarea pielii în locul unde a fost erupția cutanată pot rămâne timp de aproximativ 10 zile.
Complicațiile rujeolei
Pe lângă semnele și simtomele de mai sus, rujeola poate prezenta și complicații. Acestea pot include:
- Diaree și vărsături care pot duce pot duce la deshidratare.
- Infecție bacteriană a urechii.
- Bronșită, laringită și inflamarea căilor respiratorii.
- Poate provoca în mod obișnuit o infecție la nivelul plămânilor, numită pneumonie, mai ales persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
- Aproximativ 1 din 1.000 de persoane cu rujeolă pot dezvolta o complicație numită encefalită (iritarea și inflamația creierului). Probleme în timpul sarcinii, deoarece boala poate provoca naștere prematură, greutate mică la naștere și moarte fetală.