Statisticile arată că infectarea cu parvovirus B19 este de 5-10% printre copiii mai mici (2-5 ani). Ea crește cu până la 50% până la vârsta de 15 ani și cu 60% până la 30 de ani. De asemenea, studiile mai spun că până la 60% dintre persoane sunt seropozitive pentru infecția cu acest virus până la vârsta de 20 de ani.
Boala obrajilor pălmuiți: cauzele apariției
Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este cauzată de infecția cu parvovirusul uman B19. Acest virus se transmite pe cale aerogenă, iar uneori și prin sânge(femeile însărcinate infectate pot transmite virusul fătului). Perioada de incubație este de aproximativ 4 până la 14 zile după expunerea la virus.
Acesta este mai contagios înainte de apariția erupției cutanate, când simptomele par a fi cele ale unei răceli obișnuite. Copiii de grădiniță sau cei din clasele primare sunt mai expuși riscului de a contacta această afecțiune. Cu toate acestea, boala poate apărea chiar și la adulți, în orice perioadă a anului.
Boala obrajilor pălmuiți: ce simptome apar
Primele simptome ale bolii obrajilor pălmuiți seamănă cu cele ale unei răceli normale. De obicei, ele apar la aproximativ șase zile de la expunerea la virus și durează cam o săptămână. Printre cele mai frecvente simptome se numără:
-durerea de cap
-oboseala
-durerea de gât
-greața
-secrețiile nazale
-congestia nazală
-erupția cutanată de pe obraji apare după simptomele enumerate mai sus.
Cum se pune diagnosticul de boala obrajilor pălmuiți
De obicei, medicii pun diagnosticul după ce observă erupția de pe față și de pe corp. În cazul în care nu a apărut erupția, însă se manifestă alte simptome, se pot face analize de sânge pentru a vedea dacă parvovirusul B19 este cel care le provoacă.
Deoarece este cauzată de un virus, boala obrajilor pălmuiți nu se tratează cu antibiotic. În cele mai multe cazuri, este o boală ușoară care se vindecă de la sine, deci nu este nevoie de medicamente.
În cazul copiilor, aceștia au nevoie de repaus și odihnă. Pentru ameliorarea simptomelor, pot fi administrate ceaiuri, miere și cât mai multe fructe și legume. Dacă boala se manifestă prin febră, se pot administra și antitermice. Atenție, aspirina nu este recomandată copiilor. Pentru erupția cutanată, cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul pediatru, pe a vă recomanda soluții care pot ameliora disconfortul.
Din păcate, singura variantă de a preveni boala obrajilor pălmuiți este evitarea contactului cu persoanele afectate. Spălatul pe mâini este și el o metodă de a preveni, precum și spălatul alimentelor. Vestea bună este că odată trecut prin boala, organismul capătă imunitate. Aceasta protejează pentru tot restul vieții.