Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre streptococul A

Streptococul A este o bacterie care poate cauza diverse infecții în organismul uman. Această bacterie este cel mai adesea asociată cu infecțiile în gât, cum ar fi amigdalita sau faringita, dar poate provoca și alte afecțiuni mai grave.

Fetiței i se recoltează din gât o probă
Exudatul faringian infirmă sau confirma prezența streptococului A / Shutterstock

Streptococul A este o bacterie gram-pozitivă care se găsește pe piele sau în gât. De obicei, aceasta nu cauzează probleme, dar, în anumite circumstanțe, poate deveni problematică. Astfel că un om poate fi purtător al streptococului A, fără a avea însă simptome. Infecțiile cu streptococ A sunt răspândite în întreaga lume, dar pot fi tratate cu antibiotice, de obicei cu penicilină.

Ce boli sunt cauzate de infecția cu streptococul A

Streptococul A poate cauza o serie de boli și infecții, unele mai puțin grave și altele mai severe. Printre cele mai comune afecțiuni se numără următoarele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Amigdalita

Aceasta este o infecție a amigdalelor, care poate provoca durere în gât severă, febră, inflamație și dificultăți la înghițire. Amigdalita este mai des întâlnită la preșcolari și adolescenți. Boala are o incidență crescută, în special în lunile reci de toamnă și iarnă, fiind contagioasă și ușor transmisibilă prin contact direct. De obicei, amigdalita se tratează cu antibiotice. Însă tratamentul se prescrie de către medicul de familie, în urma rezultatelor de laborator.

Reclamă

Faringita streptococică

Faringita este o afecțiune destul de comună, mai ales în rândul copiilor, caracterizată prin inflamația mucoasei din spatele gâtului, care include zona faringelui. Infecția cu streptococ A poate duce la faringită streptococică. Simptomele includ dureri în gât, febră, inflamație și dificultăți la înghițire. Spre deosebire de faringita cauzată de o infecție virală, cea bacteriană nu prezinta simptome precum tuse sau  rinoree, iar febra are, de cele mai multe ori, valori mai crescute.

Scarlatina

Scarlatina este o formă a infecției cu streptococ A care se caracterizează prin erupții cutanate, în formă de pete roșii. Aceste pete pot fi însoțite de simptome precum dureri de gât, febră și inflamație a amigdalelor. Scarlatina apare mai frecvent la copiii cu vârsta între 5 – 10 ani. Fiind o boală contagioasă, apare, în special, în grădinițe sau școli, acolo unde se dezvoltă focare. Diagnosticul este pus pe baza culturii din proba de exsudat faringian. 

Infecții cutanate

Streptococul A poate cauza infecții cutanate, cum ar fi impetigo (o infecție a pielii caracterizată prin leziuni cu cruste), celulită (infecție a țesutului moale de sub piele) sau erizipel (infecție a pielii care provoacă inflamație și umflături).

Fasciita necrozantă

Fasciita necrozantă este o boală rară. Această infecție severă a țesuturilor profunde, cunoscută și sub denumirea de „carne mâncătoare,” este cauzată de streptococul A.  Pentru tratarea ei, este necesar un tratament medical de urgență. Infecția poate duce la moartea țesuturilor și poate pune în pericol viața.

Reclamă

Infecții ale sângelui

Streptococul A poate provoca infecții ale sângelui, cunoscute sub numele de septicemie. Acestea  sunt foarte grave și necesită tratament urgent.

Febră reumatică

Aceasta este o complicație rară, dar gravă, care poate să apară după o infecție streptococică netratată sau netratată corespunzător. Afecțiunea afectează în special inima, articulațiile și țesutul subcutanat.

Glomerulonefrita

Această infecție renală se poate dezvolta ca urmare a unei infecții streptococice, dar apare de obicei la câteva săptămâni după infecție. Poate provoca inflamație la nivelul rinichilor și poate afecta funcția lor.

Simptomele infecției cu streptococ A

Infecțiile cu streptococ A pot avea o varietate de manifestări. Cele mai comune simptome includ:

-dureri în gât

-dureri musculare sau articulare

-stări de vomă

febră

-pete pe piele

Cum se stabilește diagnosticul și tratamentul pentru infecția cu streptococul A

Diagnosticul infecției cu streptococ A se face de obicei pe baza simptomelor clinice și a unui test rapid pentru streptococ. Acesta implică prelevarea unor mostre din gât pentru detectarea bacteriei. Dacă testul rapid este pozitiv, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice. De obicei, se recomandă penicilină sau un antibiotic cu spectru asemănător.

Tratamentul cu antibiotice este important pentru combaterea infecției și prevenirea complicațiilor, cum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrita. Este esențial ca tratamentul să fie luat exact așa cum a fost prescris de către medic. Atenție, la copii, dacă tratamentul nu s-a efectuat corect sau boala nu a fost deloc tratată, poate apărea reumatismul. 

Cum se previne infecția cu streptococ A

Pentru prevenirea infecției cu streptococ A sunt necesare luarea câtorva măsuri de igienă. Spre exemplu:

-înainte de a mânca, e important ca mâinile să fie spălate. După ce se vine de afară, la fel, e nevoie ca mâinile să fie spălate.

-se evită contactul direct cu persoanele infectate. În cazul în care la grădiniță sau la școală există cazuri, e bine să se țină acasă copilul și să se facă un exudat.

-în perioadele cu multe cazuri, se recomandă purtarea măștilor de protecție.

Respectarea măsurilor de prevenire și igienă este esențială pentru a reduce răspândirea acestei bacterii și pentru a proteja sănătatea

Te-ar mai putea interesa și
Băiat are bubițe pe mână
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Tânăr bărbat se află la un consult urologic
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Închide