Streptococul A este o bacterie gram-pozitivă care se găsește pe piele sau în gât. De obicei, aceasta nu cauzează probleme, dar, în anumite circumstanțe, poate deveni problematică. Astfel că un om poate fi purtător al streptococului A, fără a avea însă simptome. Infecțiile cu streptococ A sunt răspândite în întreaga lume, dar pot fi tratate cu antibiotice, de obicei cu penicilină.
Ce boli sunt cauzate de infecția cu streptococul A
Streptococul A poate cauza o serie de boli și infecții, unele mai puțin grave și altele mai severe. Printre cele mai comune afecțiuni se numără următoarele:
Amigdalita
Aceasta este o infecție a amigdalelor, care poate provoca durere în gât severă, febră, inflamație și dificultăți la înghițire. Amigdalita este mai des întâlnită la preșcolari și adolescenți. Boala are o incidență crescută, în special în lunile reci de toamnă și iarnă, fiind contagioasă și ușor transmisibilă prin contact direct. De obicei, amigdalita se tratează cu antibiotice. Însă tratamentul se prescrie de către medicul de familie, în urma rezultatelor de laborator.
Faringita streptococică
Faringita este o afecțiune destul de comună, mai ales în rândul copiilor, caracterizată prin inflamația mucoasei din spatele gâtului, care include zona faringelui. Infecția cu streptococ A poate duce la faringită streptococică. Simptomele includ dureri în gât, febră, inflamație și dificultăți la înghițire. Spre deosebire de faringita cauzată de o infecție virală, cea bacteriană nu prezinta simptome precum tuse sau rinoree, iar febra are, de cele mai multe ori, valori mai crescute.
Scarlatina
Scarlatina este o formă a infecției cu streptococ A care se caracterizează prin erupții cutanate, în formă de pete roșii. Aceste pete pot fi însoțite de simptome precum dureri de gât, febră și inflamație a amigdalelor. Scarlatina apare mai frecvent la copiii cu vârsta între 5 – 10 ani. Fiind o boală contagioasă, apare, în special, în grădinițe sau școli, acolo unde se dezvoltă focare. Diagnosticul este pus pe baza culturii din proba de exsudat faringian.
Infecții cutanate
Streptococul A poate cauza infecții cutanate, cum ar fi impetigo (o infecție a pielii caracterizată prin leziuni cu cruste), celulită (infecție a țesutului moale de sub piele) sau erizipel (infecție a pielii care provoacă inflamație și umflături).
Fasciita necrozantă
Fasciita necrozantă este o boală rară. Această infecție severă a țesuturilor profunde, cunoscută și sub denumirea de „carne mâncătoare,” este cauzată de streptococul A. Pentru tratarea ei, este necesar un tratament medical de urgență. Infecția poate duce la moartea țesuturilor și poate pune în pericol viața.
Infecții ale sângelui
Streptococul A poate provoca infecții ale sângelui, cunoscute sub numele de septicemie. Acestea sunt foarte grave și necesită tratament urgent.
Febră reumatică
Aceasta este o complicație rară, dar gravă, care poate să apară după o infecție streptococică netratată sau netratată corespunzător. Afecțiunea afectează în special inima, articulațiile și țesutul subcutanat.
Glomerulonefrita
Această infecție renală se poate dezvolta ca urmare a unei infecții streptococice, dar apare de obicei la câteva săptămâni după infecție. Poate provoca inflamație la nivelul rinichilor și poate afecta funcția lor.
Simptomele infecției cu streptococ A
Infecțiile cu streptococ A pot avea o varietate de manifestări. Cele mai comune simptome includ:
-dureri în gât
-dureri musculare sau articulare
-stări de vomă
-pete pe piele
Cum se stabilește diagnosticul și tratamentul pentru infecția cu streptococul A
Diagnosticul infecției cu streptococ A se face de obicei pe baza simptomelor clinice și a unui test rapid pentru streptococ. Acesta implică prelevarea unor mostre din gât pentru detectarea bacteriei. Dacă testul rapid este pozitiv, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice. De obicei, se recomandă penicilină sau un antibiotic cu spectru asemănător.
Tratamentul cu antibiotice este important pentru combaterea infecției și prevenirea complicațiilor, cum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrita. Este esențial ca tratamentul să fie luat exact așa cum a fost prescris de către medic. Atenție, la copii, dacă tratamentul nu s-a efectuat corect sau boala nu a fost deloc tratată, poate apărea reumatismul.
Cum se previne infecția cu streptococ A
Pentru prevenirea infecției cu streptococ A sunt necesare luarea câtorva măsuri de igienă. Spre exemplu:
-înainte de a mânca, e important ca mâinile să fie spălate. După ce se vine de afară, la fel, e nevoie ca mâinile să fie spălate.
-se evită contactul direct cu persoanele infectate. În cazul în care la grădiniță sau la școală există cazuri, e bine să se țină acasă copilul și să se facă un exudat.
-în perioadele cu multe cazuri, se recomandă purtarea măștilor de protecție.
Respectarea măsurilor de prevenire și igienă este esențială pentru a reduce răspândirea acestei bacterii și pentru a proteja sănătatea