Reclamă

Febra la copii. Ce să faci și ce să nu faci când copilul are temperatura crescută

Poate că ți se pare familiar ca atunci când vine weekend-ul sau trebuie să plecați undeva, copilul nu mai este atât de activ și când pui mâna pe fruntea lui, constați că este foarte fierbinte. Ca și la adulți, febra la copii apare ca un mecanism de apărare al corpului, împotriva infecțiilor.

Publicat: 21 octombrie 2023, 07:39
Băiețel într-o pijama albastră, care să sub pilotă , cu un ursuleț lângă el, iar mama stă deasupra lui și pune un termometru portocaliu în gură și cu o mână îi verifică fruntea
Dacă o temperatură normală a corpului este de aproximativ 37°C, o temperatură de 38,2 °C sau mai mare este considerată febră pentru un copil / Shutterstock

De fapt, corpul copilului își crește temperatura pentru a distruge germenii și în majoritatea cazurilor este inofensivă. Dacă urmezi câteva reguli simple, îl vei face să se simtă mai bine. În mod normal, ar trebui să dispară de la sine în 3 zile. Dacă nu se întâmplă asta sau este foarte crescută, contactează de urgență un medic.  

Ce ar trebui să faci când apare febra la copii

Pentru a scădea febra poți folosi antitermicele precum paracetamolul sau ibuprofenul (poate fi folosit după ce copilul a făcut 3 luni).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe lângă acestea, pentru a-l face pe copil să se simtă mai bine, poți folosi comprese cu apă rece, pe care să le pui pe frunte. În plus, încearcă să menții o temperatură moderată în camera copilului, spune webmd.com. Nu uita să îl hidratezi foarte bine, pentru că va transpira destul de mult.

Reclamă

Care termometru este cel mai precis

Dacă o temperatură normală a corpului este de aproximativ 37°C, o temperatură de 38,2 °C sau mai mare este considerată febră pentru un copil. Ca să fii sigură, cel mai bine ar fi să folosești un termometru pentru a-i lua temperatura.

Academia Americană de Pediatrie sfătuiește părinții să nu mai folosească termometre cu mercur pentru a preveni otrăvirea accidentală, spune childrens.com. Este foarte ușor să scapi și să spargi un termometru de sticlă care conține mercur și este tentant pentru copii să-l atingă.

În schimb, poți alege între trei tipuri de termometre digitale :

  • Termometru digital cu utilizare multiplă. Poate fi folosit pentru citirea temperaturii rectale, orale sau subraț, cu ajutorul senzorului din vârful termometrului. REste recomandat să-l folosești rectal pentru sugari și copii până la 3 ani. Apoi, după 4-5 ani și mi mult, îl poți folosi oral.
Reclamă
  • Termometru pentru frunte. Citește undele de căldură în infraroșu eliberate de artera temporală, care traversează fruntea. Recomandat pentru copiii cu vârsta de 3 luni și mai mari.
  • Termometru pentru ureche. Citește undele de căldură în infraroșu eliberate de timpan. Citirea se obține prin introducerea termometrului în ureche. Recomandat pentru copii de 6 luni și mai mari.

Ce nu ar trebui să faci cand apare febra la copii

Nu-i dai niciodată copilului aspirină, pentru că poate provoca o afecțiune gravă numită sindromul Reye.

Dacă te decizi să folosești un medicament pentru răceală, consultă tot timpul pediatrul pentru a te asigura că este potrivit vârstei copilului și că folosești cantitatea raportată la vârstă și kilograme.

Potrivit FDA, niciunui copil cu vârsta sub 2 ani nu trebuie să i se administreze niciun fel de produs împotriva tusei sau răcelii care conține un decongestionant sau antihistaminic, spune webmd.com. Este bine ca prudența să se aplice chiar și în cazul copiilor care au mai mult de 2 ani. În plus, niciunui copil cu vârsta sub 4 ani nu trebuie să i se administreze un produs care combină medicamente pentru tuse și răceală. Asta din cauza posibilelor efecte secundare, care pot fi grave și chiar îi pot pune în pericol viața.

Contrar ideii că o baie călâie ar putea să răcorească, din contră acesta poate crește febra. Același efect îl are și alcoolul.

Nu îmbrăca copilul foarte gros. În cazul în care febra este însoțită de frisoane, îl poți înveli cu o pătură ușoară.

Când ar trebui să iei legătura cu un medic

De obicei, pentru febră nu este nevoie să vă duci copilul la medic. Dar, sunt cazuri  în care  febra poate fi un semnal de alarmă serios. Sună pediatru sau mergi la spital dacă:

  • Are mai puțin de 3 luni și are o temperatură de 38,2°C  sau mai mare. 
  • Are o febră care durează mai mult de 72 de ore (sau mai mult de 24 de ore dacă copilul dumneavoastră are sub 2 ani)
  • Are febră împreună cu alte simptome, cum ar fi gât înțepenit, durere extremă în gât, dureri de urechi, erupții cutanate sau dureri de cap severe.
  • Are convulsii.
  • Pare foarte bolnav, iritat sau nu reacționează.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide