Regresia de somn reprezintă o perioadă de timp, de aproximativ două-patru săptămâni, când bebelușul, care doarmea bine, are brusc probleme în a adormi sau se trezește agitat în mijlocul nopții.
Regresia de somn la bebeluși: cauze
Există o serie de factori care pot provoca disconfort unui bebeluș sau îl pot face să fie anxios sau agitat, ducând la regresia somnului, spune whattoexpect.com. Printre aceștia se numără:
- Un puseu de creștere, care îi face pe bebeluși foarte înfometați.
- Durerea de dentiție.
- Atingerea unei noi etape de dezvoltare.
- Întreruperi în rutine, cum ar fi începerea grădiniței.
- Călătoriile, care implică în mod inevitabil dormitul într-un mediu nou.
- O boală, cum ar fi o răceală sau o infecție a urechii.
Semnele de avertizare pentru regresia de somn la bebeluși
Semnele de regresie a somnului pot varia în funcție de cauza problemelor de somn ale bebelușului. Iată câteva semne că bebelușul tău poate trece printr-o regresie a somnului:
- Treziri nocturne mai frecvente.
- Dificultăți în a adormi.
- Creșterea agitației sau a irascibilității.
- Rezistență bruscă la somn.
Când apar regresiile de somn
Există câteva perioade în care regresia somnului este relativ previzibilă și apare din cauza perioadelor de creștere, a dentiției sau a atingerii unor noi etape importante:
- 3 și 4 luni: Regresia de somn la bebeluși din această perioadă este adesea cea mai dificilă pentru părinți, pur și simplu pentru că este prima. Există mai mulți vinovați în spatele problemelor de somn ale bebelușilor la această vârstă. Poate fi vorba despre durerea cauzată de dentiție, foamea legată de puseele de creștere și entuziasmul de a se rostogoli pentru prima dată.
- 6 luni: Bebelușii trec adesea prin pusee de creștere. Până la această vârstă, bebelușii sunt capabili să doarmă toată noaptea și se pot trezi doar pentru a fi îmbrățișați. Asta înseamnă că ar putea fi momentul să testezi o metodă de antrenament al somnului.
- 8 și 10 luni: Mulți bebeluși încep să se târască în jurul vârstei de 9 luni (unii încep mai devreme, iar alții mai târziu) și încep să stea în picioare în jurul vârstei de 10 luni. De asemenea, anxietatea de separare este comună și perfect normală în jurul acestei vârste. Acest lucru poate face ca bebelușii să se trezească căutând să fie liniștiți în timpul nopții.
- 12 luni: Între 9 și 12 luni, bebelușii încep să stea în picioare. În jurul vârstei de 1 an, unii bebeluși fac primii pași (deși vârsta medie este de 14 luni, iar alții așteaptă până la 18 luni). Atingerea unor etape importante poate cauza probleme temporare de somn.
Copiii mici mai trec prin regresii ale somnului în jurul vârstei de 15 luni, 18 luni, 2 ani și 3 ani, cauzate de coșmaruri și terori nocturne, frica de întuneric, dentiție și anxietatea de separare.
Sfaturi pentru gestionarea regresiei de somn la bebeluși
Din fericire, regresia somnului este temporară și pentru a o gestiona poți urma câteva sfaturi:
- Cunoaște și urmărește indiciile de somn ale bebelușului tău (cum ar fi frecarea ochilor, agitația, plânsul, privirea în altă parte). Astfel, îl poți duce la culcare înainte de a fi prea obosit, fapt care l-ar face să adoarmă mai greu.
- Respectă o rutină consistentă la culcare. Fă-i o baie, citește-i, cântă-i sau pune-i cântece de leagăn și spune-i câteva cuvinte pline dragoste.
- Asigură-te că bebelușul doarme suficient în timpul zilei, deoarece atunci când este suprasolicitat, este predispus să aibă probleme de somn noaptea.
- Dacă bebelușul începe brusc să plângă în mijlocul nopții, lasă-l câteva minute, înainte de a-i răspunde. S-ar putea să se liniștească singur și să adoarmă din nou. În caz contrar, intră în cameră pentru a verifica dacă totul este în regulă. Apoi, mângâie-l pe cap sau pe burtică, spune-i în liniște un cuvânt liniștitor și pleacă. Încearcă să eviți să-l legeni, îmbrățișezi sau să-l hrănești. Aceste lucruri l-ar putea încuraja să se trezească în mod regulat pentru a-ți atrage atenția. Dacă va continua să plângă, poți să-i spui câteva cuvinte liniștitoare de la ușă și să pleci din nou. Repetă acești pași la intervale de timp din ce în ce mai mari.