Potrivit cercetărilor prezentate în Frontiers in Psychology, aproximativ 50 până la 90% dintre femeile americane au un anumit tip de poftă în timpul sarcinii.
Este ceva obișnuit în timpul sarcinii să poftești la combinații neașteptate de alimente sau să îți fie poftă de lucruri pe care nu ai vrut niciodată să le încerci. Medicii nu cunosc exact motivul pentru care femeile însărcinate simt nevoia pentru anumite gusturi, texturi sau combinații de arome.
Când apar poftele în sarcină
Unul dintre motivele pentru care ar putea apărea poftele în timpul sarcinii este dat de schimbările hormonale.
Pofta apare și din cauza muncii suplimentare pe care corpul viitoarei mămici o depune pentru a produce mai mult sânge. Pentru majoritatea femeilor, poftele apar în primul trimestru, ating un vârf în al doilea trimestru și scad în al treilea.
Medicii spun că puține pofte continuă să apară după naștere. De fapt, multe femei au o poftă pentru o zi sau două, o altă poftă pentru următoarea perioadă și așa mai departe.
Rareori poftele se repetă în timpul sarcinii, spun specialiștii de la Healthline.
La ce pofte te poți aștepta în timpul sarcinii
Majoritatea poftelor din timpul sarcinii sunt inofensive, iar unele pot stârni curiozitatea sau amuzamentul. Unele dintre cele mai frecvente pofte raportate din SUA sunt la: dulciuri, înghețată, brânză, fructe, carbohidrați cu amidon, fast-food și murături.
Pentru unele femei, combinațiile neobișnuite de alimente sunt cele mai satisfăcătoare. Unele pofte pot fi periculoase și pot fi un semn că este momentul să mergi la medic. În timp ce doar un număr mic de femei tânjește la alcool în timpul sarcinii, pericolul pentru bebelușul tău este prea mare pentru a ceda acestei tentații.
Discută cu medicul tău înainte de a consuma orice alimente care te îngrijorează. Acesta îți poate confirma dacă este sigur pentru tine și pentru bebelușul tău.
Este important să te asiguri că atunci când îți satisfaci o poftă nu faci un obicei nesănătos. Moderația este cheia când vine vorba de satisfacerea poftelor din sarcină, spun specialiștii de la EatThis.com. O dietă nesănătoasă poate duce la creșterea excesivă în greutate, diabet gestațional sau la alte probleme care pot dura dincolo de naștere copilului tău.
Ce sunt aversiunile alimentare
Aversiunile alimentare reprezintă tocmai opusul poftelor. Ele pot crea sentimente la fel de neobișnuite. Pofta de mâncare și aversiune alimentară în timpul sarcinii încep de obicei în același timp.
De altfel, studiile sugerează că poftele nu au legătură cu greața și vărsăturile din primul trimestru de sarcină. Aversiune alimentară pare să apară, cel mai adesea, la carnea roșie.
Studiile arată că mai multe femei au prezentat aversiune alimentară atunci când au văzut sau au mirosit carnea crudă.
Mai multe cercetări din 2006 au arătat că mai multe femei se confruntă cu grețurile de dimineață, mai ales dacă anterior au consumat carne.