Reclamă

Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă

Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face această perioadă cât mai ușoară.

O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are parte de o călătorie unică / Shutterstock

Există multe lucruri la care te poți aștepta după naștere. Totodată, există multe obiceiuri la care te poți întoarce, cum ar fi dormitul pe burtă. Totuși, specialiștii sunt de părere că anumite obiceiuri trebuie adaptate la un nou stil de viață pentru a face această călătorie cât mai plăcută pentru tine și pentru bebelușul tăi.

Recuperarea după naștere

Atunci când vine vorba de experiența nașterii, fiecare mămică experimentează ceva diferit Există mămici care nasc pe cale naturală și mămici care nasc cu ajutorul operației de cezariană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Recuperarea după naștere variază de la o persoană la alta, dar există câteva reguli generale pe care mămicile ar trebui să le ia în seamă.

Încearcă să fii atentă la corpul tău

În funcție de experiența ta de naștere, s-ar putea să fii surprinsă de modificările corpului tău după naștere. Specialiștii recomandă să porți o discuție cu medicul tău specialist înainte de a folosi tampoane pe care să le introduci în vagin sau de a avea din nou contact sexual.

Discuția despre aceste obiceiuri ar trebui să vină la controlul de după naștere. Acesta are loc de obicei după 6 săptămâni de la momentul nașterii.

Primul motiv pentru care ar trebui să eviți tampoanele vaginale sau cupele menstruale este dat de riscul de infecție. Uterul se recuperează fizic după naștere.

Când utilizezi produse pentru menstruație, cum ar fi cupele menstruale sau tampoanele vaginale, bacteriile se pot forma rapid și pot provoca infecții dacă există răni la nivelul vaginului.

Reclamă

Sângerarea după naștere durează între 2 și 6 săptămâni, iar specialiștii recomandă folosirea tampoanelor clasice în această perioadă.Cei mai mulți medici recomandă, de asemenea, să așteptați între 4 și 6 săptămâni pentru a avea din nou contact sexual.

Dacă ai avut parte de o naștere vaginală, colul uterin s-a dilatat pentru a permite copilului să iasă și va dura ceva timp până ce acesta va reveni la dimensiunea normală.

Reclamă

Încearcă să nu pui presiune asupra ta

S-ar putea ca lucrurile să se schimbe rapid după venirea copilului pe lume. Unele zile vor fi pline, în timp ce în altele te vei simți copleșită.

Cu toate acestea, alocarea timpului pentru a te odihni este crucială. Este posibil să observi că îți faci mai mult timp pentru nevoile copilului decât pentru propriile nevoie.

Este important să acorzi atenție corpului și să-l asculți. Exagerarea după naștere poate duce la sentimente de copleșire și anxietate, spun specialiștii.

Dincolo de sarcinile zilnice, s-ar putea să fii dornică să-ți reiei rapid activitățile de dinainte de naștere. Încearcă să fii înțelegătoare cu tine și cu corpul tău. Plimbările liniștite îți vor face mult mai mult bine decât antrenamentele solicitante.

Nu ignora durerea

Majoritatea femeilor vor avea un anumit tip de durere după naștere, dar fiecare experiență este unică și variază de la o mămică la alta.

De exemplu, durerea ar putea fi diferită în funcție de numărul sarcinilor avute anterior, de modul în care ai născut sau dacă ai avut complicații în timpul sau după naștere.

Durerea poate dura câteva zile, până la câteva săptămâni. Tipurile de dureri care pot fi normale după naștere includ: crampe pe măsură ce uterul se micșorează la dimensiunea sa obișnuită, durere în zona dintre vagin și anus, durere în jurul inciziei și cusăturilor, disconfort la nivelul gâtului, spatelui și articulațiilor, umflarea sânilor și multe altele.

Pe de altă parte, aceste tipuri de durere nu sunt tipice și ar trebui evaluate de medic dacă persistă: durere severă de cap, febră, durere în timpul urinării, sângerare abundentă, durere într-o anumită zonă a sânului, durere cu umflare la nivelul picioarelor, durere în piept și dificultăți de respirație.

Dacă aceste tipuri de durere apar și persistă, atunci cel mai bine este să te consulți cu medicul tău specialist.

Poartă discuții sincere cu partenerul de viață și cei apropiați

Dacă întâmpini dificultăți psihice după naștere, atunci nu ești singură. Peste 80% dintre femei sunt afectate de nașterea copilului și experimentează sentimente induse de tristețe, anxietate sau stres în primele 10 până la 14 zile post-partum.

Totuși, dincolo de primele două săptămâni,dacă încă nu te simți bine cu tine, atunci este important să fii evaluată pentru depresia postpartum.

Aproximativ 1 din 5 mămici suferă de depresie postpartum, spun cei de la Healthline. Simptomele depresiei postpartum includ: plânsul, senzația de furie, te simți retrasă de familie.

Nu te bucuri de lucrurile care înainte îți aduceau zâmbetul pe buze, ești îngrijorată constant, te simți deconectată de copil, etc.

Depresia postpartum poate fi dificilă. Primul pas spre rezolvare este să te adresezi unei persoane specializate. Discuțiile cu partenerul, cu apropiații sau cu cineva specializat sunt imperios necesare în această perioadă sensibilă.

Fii atentă la metodele contraceptive

Studiile arată că poți rămâne din nou însărcinată la 6 până la 8 săptămâni după naștere. Facă acest lucru nu este în planul tău, atunci este esențial să discuți cu medicul specialist.

Acesta te va ajuta să alegi cea mai bună metodă de contracepție. Pilulele contraceptive nu sunt recomandate în primele săptămâni, iar o discuție cu medicul ginecolog este esențială pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului în timpul alăptării.

Unele mituri susțin că nu poți rămâne însărcinată în timp ce alăptezi. Acest lucru este adevărat într-o oarecare măsură.

În unele cazuri, alăptarea poate opri ovulația, care se numește amenoree lactațională. Cu toate acesta, pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să-ți alăptezi copilul cel puțin la fiecare 4 ore în timpul zilei și la fiecare 6 ore în timpul nopții.

În plus, fiecare femeie este diferită, iar ovulația poate începe mai devreme pentru unele personae.

Ai grijă la alimentație pe care o ai în această perioadă

Menținerea copilului în siguranță în această perioadă este principalul obiectiv. Corpul tău va avea nevoie de mulți nutrienți pentru a putea hrăni copilul.

Dacă alăptezi, corpul tău are nevoie între 450 și 500 de calorii suplimentare pe zi pentru a susține producția de lapte.

În funcție de greutatea pe care o ai, acest lucru înseamnă că va fi nevoie să consumi chiar și 2.500 de calorii pe zi.

Specialiștii recomandă alimentele bogate în proteine slave, reducerea la minimum a gustărilor bogate în grăsimi saturate și consumul de fructe și legume proaspete.

Hidratarea este deosebit de importantă în această perioadă. Totodată, este important să fii atentă la ce alimente consumi în timp ce alăptezi. Specialiștii spun că unele dintre ele pot fi periculoase pentru bebeluși.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care deschide un borcan cu murături
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
MAi multe felii de pâine cu avocado și somon afumat
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
O femeie însărcinată care prepară o salată cu brânză de capră
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha este compusă din copiii născuți după 2010, aceia care cresc într-o lume digitală, conectată și rapidă. Ca mamă, probabil că ai observat deja câteva diferențe între felul în care acești copii își trăiesc copilăria......
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
4
Femeie gravidă taie legume în bucătărie
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Sarcina vine cu multe întrebări și incertitudini, iar una dintre ele se referă adesea la dietă. Multe viitoare mame se întreabă dacă este sigur sau nu să consume alimente picante în timpul sarcinii.  Răspunsurile și recomandările......
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată care deschide un borcan cu murături
7 octombrie, 06:09
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
MAi multe felii de pâine cu avocado și somon afumat
6 octombrie, 07:09
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
O femeie însărcinată care poartă o rochie neagră și ține un cățel de usturoi în palmă
5 octombrie, 06:34
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Buchet de trei bețe pe care sunt înșirate fructe de sticlă
5 octombrie, 06:14
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
O fetiță fericită care îți ține mama în brațe
4 octombrie, 07:29
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
O femeie însărcinată care prepară o salată cu brânză de capră
4 octombrie, 06:34
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Închide