Reclamă

Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă

Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face această perioadă cât mai ușoară.

O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are parte de o călătorie unică / Shutterstock

Există multe lucruri la care te poți aștepta după naștere. Totodată, există multe obiceiuri la care te poți întoarce, cum ar fi dormitul pe burtă. Totuși, specialiștii sunt de părere că anumite obiceiuri trebuie adaptate la un nou stil de viață pentru a face această călătorie cât mai plăcută pentru tine și pentru bebelușul tăi.

Recuperarea după naștere

Atunci când vine vorba de experiența nașterii, fiecare mămică experimentează ceva diferit Există mămici care nasc pe cale naturală și mămici care nasc cu ajutorul operației de cezariană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Recuperarea după naștere variază de la o persoană la alta, dar există câteva reguli generale pe care mămicile ar trebui să le ia în seamă.

Încearcă să fii atentă la corpul tău

În funcție de experiența ta de naștere, s-ar putea să fii surprinsă de modificările corpului tău după naștere. Specialiștii recomandă să porți o discuție cu medicul tău specialist înainte de a folosi tampoane pe care să le introduci în vagin sau de a avea din nou contact sexual.

Discuția despre aceste obiceiuri ar trebui să vină la controlul de după naștere. Acesta are loc de obicei după 6 săptămâni de la momentul nașterii.

Primul motiv pentru care ar trebui să eviți tampoanele vaginale sau cupele menstruale este dat de riscul de infecție. Uterul se recuperează fizic după naștere.

Când utilizezi produse pentru menstruație, cum ar fi cupele menstruale sau tampoanele vaginale, bacteriile se pot forma rapid și pot provoca infecții dacă există răni la nivelul vaginului.

Reclamă

Sângerarea după naștere durează între 2 și 6 săptămâni, iar specialiștii recomandă folosirea tampoanelor clasice în această perioadă.Cei mai mulți medici recomandă, de asemenea, să așteptați între 4 și 6 săptămâni pentru a avea din nou contact sexual.

Dacă ai avut parte de o naștere vaginală, colul uterin s-a dilatat pentru a permite copilului să iasă și va dura ceva timp până ce acesta va reveni la dimensiunea normală.

Reclamă

Încearcă să nu pui presiune asupra ta

S-ar putea ca lucrurile să se schimbe rapid după venirea copilului pe lume. Unele zile vor fi pline, în timp ce în altele te vei simți copleșită.

Cu toate acestea, alocarea timpului pentru a te odihni este crucială. Este posibil să observi că îți faci mai mult timp pentru nevoile copilului decât pentru propriile nevoie.

Este important să acorzi atenție corpului și să-l asculți. Exagerarea după naștere poate duce la sentimente de copleșire și anxietate, spun specialiștii.

Dincolo de sarcinile zilnice, s-ar putea să fii dornică să-ți reiei rapid activitățile de dinainte de naștere. Încearcă să fii înțelegătoare cu tine și cu corpul tău. Plimbările liniștite îți vor face mult mai mult bine decât antrenamentele solicitante.

Nu ignora durerea

Majoritatea femeilor vor avea un anumit tip de durere după naștere, dar fiecare experiență este unică și variază de la o mămică la alta.

De exemplu, durerea ar putea fi diferită în funcție de numărul sarcinilor avute anterior, de modul în care ai născut sau dacă ai avut complicații în timpul sau după naștere.

Durerea poate dura câteva zile, până la câteva săptămâni. Tipurile de dureri care pot fi normale după naștere includ: crampe pe măsură ce uterul se micșorează la dimensiunea sa obișnuită, durere în zona dintre vagin și anus, durere în jurul inciziei și cusăturilor, disconfort la nivelul gâtului, spatelui și articulațiilor, umflarea sânilor și multe altele.

Pe de altă parte, aceste tipuri de durere nu sunt tipice și ar trebui evaluate de medic dacă persistă: durere severă de cap, febră, durere în timpul urinării, sângerare abundentă, durere într-o anumită zonă a sânului, durere cu umflare la nivelul picioarelor, durere în piept și dificultăți de respirație.

Dacă aceste tipuri de durere apar și persistă, atunci cel mai bine este să te consulți cu medicul tău specialist.

Poartă discuții sincere cu partenerul de viață și cei apropiați

Dacă întâmpini dificultăți psihice după naștere, atunci nu ești singură. Peste 80% dintre femei sunt afectate de nașterea copilului și experimentează sentimente induse de tristețe, anxietate sau stres în primele 10 până la 14 zile post-partum.

Totuși, dincolo de primele două săptămâni,dacă încă nu te simți bine cu tine, atunci este important să fii evaluată pentru depresia postpartum.

Aproximativ 1 din 5 mămici suferă de depresie postpartum, spun cei de la Healthline. Simptomele depresiei postpartum includ: plânsul, senzația de furie, te simți retrasă de familie.

Nu te bucuri de lucrurile care înainte îți aduceau zâmbetul pe buze, ești îngrijorată constant, te simți deconectată de copil, etc.

Depresia postpartum poate fi dificilă. Primul pas spre rezolvare este să te adresezi unei persoane specializate. Discuțiile cu partenerul, cu apropiații sau cu cineva specializat sunt imperios necesare în această perioadă sensibilă.

Fii atentă la metodele contraceptive

Studiile arată că poți rămâne din nou însărcinată la 6 până la 8 săptămâni după naștere. Facă acest lucru nu este în planul tău, atunci este esențial să discuți cu medicul specialist.

Acesta te va ajuta să alegi cea mai bună metodă de contracepție. Pilulele contraceptive nu sunt recomandate în primele săptămâni, iar o discuție cu medicul ginecolog este esențială pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului în timpul alăptării.

Unele mituri susțin că nu poți rămâne însărcinată în timp ce alăptezi. Acest lucru este adevărat într-o oarecare măsură.

În unele cazuri, alăptarea poate opri ovulația, care se numește amenoree lactațională. Cu toate acesta, pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să-ți alăptezi copilul cel puțin la fiecare 4 ore în timpul zilei și la fiecare 6 ore în timpul nopții.

În plus, fiecare femeie este diferită, iar ovulația poate începe mai devreme pentru unele personae.

Ai grijă la alimentație pe care o ai în această perioadă

Menținerea copilului în siguranță în această perioadă este principalul obiectiv. Corpul tău va avea nevoie de mulți nutrienți pentru a putea hrăni copilul.

Dacă alăptezi, corpul tău are nevoie între 450 și 500 de calorii suplimentare pe zi pentru a susține producția de lapte.

În funcție de greutatea pe care o ai, acest lucru înseamnă că va fi nevoie să consumi chiar și 2.500 de calorii pe zi.

Specialiștii recomandă alimentele bogate în proteine slave, reducerea la minimum a gustărilor bogate în grăsimi saturate și consumul de fructe și legume proaspete.

Hidratarea este deosebit de importantă în această perioadă. Totodată, este important să fii atentă la ce alimente consumi în timp ce alăptezi. Specialiștii spun că unele dintre ele pot fi periculoase pentru bebeluși.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide