Dacă te așteptai să vrei să mănânci tot ce vezi în timpul sarcinii, lucrurile nu stau chiar așa. Iată de ce nu poți mânca unele lucruri pe care obișnuiai să le iubești și cum poți face față aversiunilor alimentare în sarcină.
Ce cauzează aversiunile alimentare în sarcină sarcinii
Aversiunile alimentare, ca și poftele, sunt posibil cauzate de schimbările hormonale din timpul sarcinii. Cantitatea de hCG, se dublează la fiecare câteva zile în timpul primului trimestru și se stabilizează în jurul săptămânii 11 de sarcină, spune healthline.com. Până în acel moment, nivelurile în creștere rapidă pot sta la baza unor simptome precum greața, pofta de mâncare și aversiunile alimentare. Cu toate acestea, hormonii vor continua să afecteze pofta de mâncare pe tot parcursul sarcinii.
Aversiunile alimentare în sarcină ar putea fi asociate cu grețurile matinale și ar putea fi legate de alimentele pe care le mănânci în acel moment. Potrivit Clinicii Mayo, greața și aversiunile alimentare pot fi simptome timpurii ale sarcinii, care continuă pe parcursul trimestrului 1. Uneori, acestea pot continua și pe restul sarcinii.
Care sunt aversiunile alimentare în sarcină
În timpul sarcinii, poți experimenta o aversiune sau o poftă pentru orice aliment. Este chiar posibil să ai o aversiune față de un anumit aliment, la un moment dat, în timpul sarcinii, și să poftești la același aliment, mai târziu. Cu toate acestea, cele mai frecvente aversiuni sunt față de cele care au mirosuri puternice.
Aversiunile comune în timpul sarcinii includ: carnea, ouăle, lapte, ceapa, usturoi, ceaiul, cafeaua și alimentele picante. Alimentele pe care le urăști sau la care poftești în timpul sarcinii nu au neapărat legătură cu dieta ta de dinainte de sarcină.
Cum poți face față aversiunilor alimentare în timpul sarcinii
În majoritatea cazurilor, este sănătos să îți asculți corpul în timpul sarcinii și să încerci să ai o dietă echilibrată. Un studiu publicat în revista „Appetite“ a constatat că a ceda în mare măsură poftelor în timpul sarcinii este asociat cu creșterea excesivă în greutate.
Dacă aversiunile includ alimente care sunt importante în timpul sarcinii, asigură-te că obții nutrienții necesari în alte moduri. De exemplu, dacă ai o aversiune față de carne, consumă alimente bogate în proteine, cum ar fi nucile și fasolea.
De asemenea, poți să ocolești aversiunile față de anumite alimente ascunzându-le în alte altele care îți plac. De exemplu, dacă salatele te fac să te simți rău, încearcă să adaugi niște frunze într-un smoothie de fructe. Acolo nu veți observa gustul sau textura.
Atât aversiunile alimentare, cât și poftele sunt normale în timpul sarcinii și nu trebuie să-ți faci griji. Cu toate acestea, dacă nu poți mânca majoritatea alimentelor, acest lucru ar putea afecta creșterea bebelușului tău. În acest sens, ar trebui să discuți cu medicul tău despre acest lucru.
În timpul sarcinii, ai putea experimenta aversiuni alimentare însoțite de pofte pentru gheață sau alte non-alimente.
Pofta pentru non-alimente poate fi dăunătoare, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Această afecțiune se numește Pica și poate fi un semn al unei probleme medicale subiacente. Și în acest caz este bine să discuți cu medicul.