Chiar dacă este un dulce natural și delicios, mierea poate fi periculoasă pentru bebeluși. Chiar și o mică picătură de miere pe suzetă pentru a-l recompensa sau pentru a-i calma o durere este considerată nesigură. Conține un tip de bacterie, care poate provoca probleme grave, chiar fatale la sugari.
Cât este de sigură mierea pentru bebeluși
Mierea nu este considerată sigură pentru bebelușii cu vârsta sub 1 an. Aceasta îi expune pe bebeluși la riscul de botulism infantil, un tip de intoxicație alimentară care poate fi fatală pentru aceștia, spune verywellfamily.com.
„Bebelușilor care au mai puțin de 1 an, nu trebuie să li se administreze niciodată niciun tip de miere, fie că este vorba de miere crudă, nepasteurizată, miere produsă în masă, miere locală sau orice alimente procesate, care conțin miere“, subliniază nutriționistul și fondatorul Fast Food Menu Prices, Harland Adkins.
Deși mierea poate fi o alternativă bună la zahărul de masă, ea este considerată o formă de zahăr adăugat. În acest context, este recomandat să eviți să o oferi copilului până când împlinește vârsta de 2 ani.
Ce riscuri apar când introduci mierea în alimentația bebelușului
Botulismul infantil este cel mai grav risc asociat cu hrănirea bebelușilor cu miere prea devreme. Deși botulismul infantil este rar, acesta poate fi fatal. De aceea, nu ar trebui să oferi miere copiilor sub vârsta de 1 an.
Mierea conține Clostridium botulinum, o bacterie ai cărei spori se colonizează în intestine și acest lucru poate duce la intoxicație la sugari. „Deoarece microbiomul bebelușului tău este încă în dezvoltare, sporii de botulinum pot crea toxine care atacă sistemul nervos“, explică nutriționistul și creatorul „The Nest: Nutriție pentru mamă și copil“, Aimee Tyler-Smith. Semnele botulismului infantil includ constipație, deshidratare, alimentație deficitară și slăbiciune.
Hrănirea bebelușului cu miere, când are mai puțin de 2 ani, nu este recomandată, deoarece aceștia nu ar trebui să aibă niciun fel de zahăr adăugat în dieta lor. Prea mult zahăr în alimentația copiilor este asociat cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, colesterol ridicat, tensiune arterială ridicată, carii dentare, obezitate și diabet de tip 2.
Însă, dacă un copil are între 1 și 2 ani și încearcă ocazional un aliment care are ca ingredient mierea, nu trebuie să-ți faci griji sau să te îngrijorezi pentru siguranța lui.
Cum și când introduci mierea în alimentația bebelușului
Cel mai sigur este să introduci mierea după ce copilul împlinește 2 ani. „Acest lucru îi ajută să dezvolte acceptarea unei varietăți mai mari de alimente și arome“, notează Tyler-Smith. Dacă alegi să o introduci după vârsta de un an, o poți introduce într-o cantitate foarte limitată. Bebelușii cu vârsta de peste 1 an nu mai prezintă risc de botulism infantil.
O poți amesteca cu o cantitate mică de alimente precum iaurtul sau fulgii de ovăz. De asemenea, o poți întinde pe pâine prăjită sau pe bețișoare de țelină. „Ca și în cazul oricărui alt aliment, începe încet“, recomandă Adkins. „Este o idee bună să încorporezi mierea în dieta bebelușului tău prin amestecarea unei cantități mici din ea cu un alt aliment.“
Pentru a verifica dacă bebelușul are alergie, încearcă să nu introduci alimente noi timp de trei până la cinci zile. Dacă nu observi nicio reacție alergică, poți continua să-i oferi cantități mici de miere, în timp ce începi să introduci și alte alimente noi.
În cantități limitate și la o vârstă sigură, mierea are multe beneficii nutriționale. Este bogată în antioxidanți, care favorizează vindecarea, și are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, contribuind la gestionarea unor boli.