Diversificarea poate fi o adevărată provocare pentru părinții care se află la început de drum. Este dificil să-ți dai seama ce anume poți introduce în alimentația copilului astfel încât micuțul să fie în siguranță și să nu fie expus riscului de a se îneca.
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului
Smochinele proaspete pot fi introduse în alimentația copilului de îndată ce acesta este pregătit să mănânce alimente solide.
Acest lucru se întâmplă, în general, în jurul a șase luni de viață. Ține cont de faptu că fiecare copil este difeirt. Înainte de a-i oferi smochine micuțului tău este bine să te sfătuiești cu medicul pediatru pentru a te asigura că acesta este pregătit pentru alimente solide.
Acest fruct, crescut anterior în Asia de Sud-Vest, s-a răspândit în Marea Mediterană și Africa de Nord. În prezent există mai multe soiuri de smochine, fiecare cu variații de culoare a pielii și a pulpei.
Smochinele sunt benefice pentru cei mici deoarece au un conținut semnificativ de carbohidrați, fibre, calciu, magneziu, potasiu și vitaminele B6, C și K. Toți acești nutrienți ajută la furnizarea de energie pentru a sprijini organismul bebelușului, dar și dezvoltarea microbiomului intestinal.
De asemenea, smochinele susțin densitatea osoasă, echilibrul electrolitic, procesele metabolice, sănătatea pielii și absorbția fierului. De asemenea, smochinele conțin o mulțime de antioxidanți care susțin sănătatea generală a bebelușului tău.
Specialiștii de la Solidstarts te sfătuiesc să nu neglijezi perioada de valabilitate a smochinelor proaspete. Pentru a le maximiza prospețimea, specialiștii recomandă să le păstrezi la frigider, la distanță de alte fructe.
Spală smochinele înainte de servire cu mare atenție și ține cont că acestea nu pot rămâne proaspete pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Smochinele nu reprezintă un alergen comun, dar pot fi un pericol de sufocare
Specialiștii sunt de părere că smochinele nu reprezintă un alergen comun. Persoanele care sunt alergice la latex sau care au sindrom de alergi oraă pot fi sensibile la smochine.
Sindromul de alergie orală duce de cele mai multe ori la mâncărimi de scurtă durată, furnicături sau arsuri în zona gurii. Atunci când introduci un aliment nou în alimentația copilului este important să-i oferi o cantitate cât mai mică. În felul acesta vei putea urmări dacă cel mic are o reacție alergică.
Dacă o reacție alergică nu apare după primele porții, atunci data următoare poți crește cantitatea de fruct pe care i-o oferi.
Ține cont de faptul că smochinele nu sunt un alergen comun, dar sunt un pericol real de sufocare pentru cei mici.
Smochinele, mai ales atunci când nu sunt suficient de coapte, pot fi ferme și greu de mestecat. Acest lucru poate crește riscul de sufocare. Pentru a reduce riscul de sufocare este important să servești smochinele într-un mod adecvat vârstei copilului tău.
Acestea trebuie servite în bucățele mici și pasate pentru a putea fi ușor de mestecat de către cei mici.
Smochinele uscate nu ar trebui servite copiilor. Acestea sunt ferme și dificil de mestecat.
Pentru copiii care au mai mult de șase luni, smochinele ar trebui să fie oferite doar atunci când sunt coapte foarte bine. Acestea pot fi tăiate pe jumătate, iar conținutul poate fi pasat cu atenție, menționează specialiștii pentru Parents.com.