Reclamă

Care e vârsta ideală pentru a face un copil

Nu există vârsta potrivită pentru a avea un copil. Chiar dacă ar exista nu ar avea cum să funcționeze pentru toată lumea. Femeile sunt de obicei capabile să aibă copii de la adolescență până la menopauză, în timp ce bărbații pot rămâne fertili până la 60 sau 70 de ani. Și totuși, sunt multe femei care se întreabă care e vârsta ideală pentru a face un copil.

Publicat: 17 august 2023, 08:31
Un cuplu care se află în cabinetul medicului ginecolog și ascultă explicațiile medicului specialist
Femeile sunt de obicei capabile să aibă copii de la adolescență până la menopauză, în timp ce bărbații pot rămâne fertili până la 60 sau 70 de ani / Shutterstock

Problemele economice, cariera și preferințele personale sunt acum pe primul loc. Pentru multe femei, perioada în care sunt cele mai fertile ar putea să nu mai fie cea mai bună pentru a avea un copil.

Factorii economici joacă un rol semnificativ în decizia unei persoane de a avea un copil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care e vârsta ideală pentru a face un copil

În acest articol, ne-am propus să explicăm limitele biologice ale bărbaților și femeilor. Efectele emoționale și financiare și ce trebuie făcut dacă o persoană trece de „vârsta ideală pentru a concepe un copil” sunt de asemenea teme menționate mai jos.

Fertilitatea începe în adolescență, la pubertate, iar apoi crește constant timp de câțiva ani. De obicei, varsta de 20 de ani marchează o perioadă de fertilitate ridicată atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă, femeile experimentează o ușoară reducere a fertilității la începutul vârstei de 30 de ani. Aceasta va scădea semnificativ între 35 și 45 de ani. O femeie sănătoasă de 30 de ani are aproximativ 20% șanse de a rămâne însărcinată. Până la 40 de ani, această cifră se reduce la mai puțin de 5%.

Reclamă

Nu există o limită stabilită legată de vârstă pentru fertilitatea masculină. Cu toate acestea, calitatea spermei scade ușor pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. Până la vârsta de 60 de ani, o reducere a numărului și calității spermatozoizilor ar putea face mai dificilă conceperea.

Vârsta nu este singurul factor care poate afecta capacitatea unei persoane de a concepe. Starea de sănătate individuală este la fel de importantă.

Reclamă

Factori psihologici și sincronizare

Nu există o perioadă sau o vârstă definitivă pentru a avea un copil. Fiecare om e diferit. Unii oameni se simt pregătiți din punct de vedere psihologic pentru a avea un copil la 20 de ani, în timp ce alții nu.

A avea un copil poate aduce provocări emoționale și psihologice. De aceea, ai nevoie de mai mulți factori pentru a avea o sarcină.

 • răbdare;
 • flexibilitate;
 • planificare;
 • dorința de a căuta ajutor atunci când este necesar;
 • empatie.

Cele mai multe cercetări noi sugerează că creierul unei persoane nu se dezvoltă complet până la vârsta de 25 de ani. Unii oameni pot alege să aștepte până când sunt pregătiți din punct de vedere cognitiv, emoțional și financiar pentru a avea un copil.

Câteva întrebări pe care cei mai mulți oameni și le pot pune despre dacă sunt pregătiți să aibă un copil sunt:

 • Mă simt în stare să am grijă de un copil?
 • Sunt dispusă să-mi schimb stilul de viață sau să amân unele dintre obiectivele mele?
 • Cum va arăta viața mea după ce copilul va crește?
 • Ce sper să realizez înainte de a avea un copil?

Situația financiară

Poate dura mulți ani pentru ca oamenii să se simtă pregătiți financiar pentru a avea un copil. Acest lucru poate implica un loc de muncă stabil, o locuință sigură sau chiar deținerea unei locuințe.

Potrivit unui sondaj, vârsta medie a cumpărătorilor de locuințe este acum de 32 de ani, comparativ cu aproximativ 29 de ani în anii 1980.

Mai mulți oameni își doresc să-și finalizeze studiile universitare înainte de a avea un copil. Cei mai mulți oameni termină facultatea la mijlocul vârstei de 20 de ani. Ar putea dura câțiva ani pentru ca ei să se simtă stabili financiar după facultate.

Acești factori combinați pot însemna că mulți oameni nu sunt pregătiți să aibă un copil până la sfârșitul perioadei de 20 de ani sau începutul celei de 30 de ani. Unii pot avea nevoie de și mai mult timp, mai ales dacă locuiesc în zone cu un cost ridicat al vieții.

Există un decalaj semnificativ în ceea ce privește vârsta medie la care o persoană vrea un copil, iar acest lucru depinde în mare măsură de locul în care sunt stabiliți. Aceste diferențe de vârstă sunt și din cauza diferențelor financiare, cât și normelor culturale.

Unele întrebări pe care oamenii și le pot pune legate de partea financiară sunt:

 • Un copil va afecta capacitatea mea de a câștiga un venit mai mare sau de a-mi termina studiile?
 • Știu care e costul mediu de întreținere al unui copil în zona în care locuiesc?
 • Îmi pot permite să întrețin un copil fără ajutor?
 • M-ar ajuta să aștept un an sau doi să devin mai stabil financiar?

Ce se întâmplă dacă ratezi vârsta ideală pentru a concepe un copil

E practic imposibil pentru o persoană să prezică exact momentul potrivit pentru conceperea unui copil.

Unele persoane ar putea fi pregătite din punct de vedere biologic să aibă un copil la 20 de ani, dar să nu se afle în locul potrivit din punct de vedere financiar și emoțional. Asta nu înseamnă că au ratat ocazia de a avea un copil. Oamenii trebuie să ia în considerare toți factorii înainte de a lua o decizie care să li se potrivească.

Cu toate acestea, femeile trebuie să fie conștiente că nu pot avea un copil după menopauză. Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani, iar majoritatea femeilor vor experimenta o scădere semnificativă a hormonilor în anii care au precedat menopauza.

Te-ar mai putea interesa și
Mama lucrează iar bebelușul stă lângă ea
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care stă cu spatele, în genunchi, cu mâinile sprijinite de perete și își lovește capul, îmbrăcat cu o cămașă albă, pantaloni bleumarin și șosete albastre cu dungi bleumarin
06:55
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Mama și băiețelul se țin în brațe și se simt bine
06:25
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Închide