Este normal să ai o anemie ușoară atunci când ești însărcinată. Dacă aceasta este severă și nu este tratată, poate crește riscul de complicații grave, cum ar fi nașterea prematură. Iată ce trebuie să știi despre cauzele, simptomele și tratamentul anemiei în timpul sarcinii.
Ce este anemia în sarcină
Anemia este o afecțiune în care organismul nu poate produce suficiente celule roșii. Un număr scăzut de celule roșii din sânge face mai dificilă trimiterea de oxigen în tot corpul, iar acest lucru poate duce la simptome precum oboseala excesivă.
În plus, o anemie severă, netratată în timpul sarcinii, poate crește riscul de complicații, inclusiv nașterea prematură. De aceea, este important să mergi la toate programările prenatale și să-ți anunți medicul dacă ai simptome neobișnuite.
Anemia în sarcină: cauze
De obicei, nivelurile scăzute de fier cauzează aproximativ 75% din cazurile de anemie, pentru că nu primești suficient din acest mineral esențial în dieta ta. Până în săptămâna 24 de sarcină, cantitatea de sânge din corpul tău crește cu până la 45% pentru a te susține atât pe tine, cât și bebelușul în creștere.
Globulele roșii conțin hemoglobină, o proteină bogată în fier, care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului. Acum organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, de aproximativ două ori mai mult decât aveai nevoie înainte de a fi însărcinată.
Fără suficiente rezerve de fier, producția de globule roșii încetinește și furnizează organismului mai puțin oxigen. Acest lucru face ca mama să fie foarte obosită. Factorii de risc pentru anemie în timpul sarcinii includ:
- A fi însărcinată cu mai mult de un copil.
- Vărsături frecvente din cauza grețurilor matinale severe.
- Să rămâi însărcinată la scurt timp după ultima sarcină.
- Antecedente de anemie sau un flux menstrual abundent.
- Nu consumi suficient fier în dieta ta.
În cazuri mai rare, anemia ar putea fi cauzată de:
- O deficiență de vitamine (vitamina B12, vitamina C sau vitamina B9, care este acidul folic), un motiv în plus pentru care este atât de important să iei vitaminele prenatale.
- O afecțiune de bază, cum ar fi boala tiroidiană.
Simptomele anemiei în sarcină
La început, este posibil să confunzi simptomele anemiei cu cele normale ale sarcinii. De fapt, unele femei însărcinate nu știu că sunt anemice până când fac un test de sânge. Pe măsură ce afecțiunea progresează, semnele de anemie în sarcină pot include:
- Oboseală sau slăbiciune excesivă.
- Dureri de cap.
- Amețeli.
- Dificultăți de respirație.
- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
- Amorțeală sau o senzație de frig în mâini și picioare.
- O temperatură scăzută a corpului.
- Piele palidă, în special o pierdere de culoare la nivelul feței, buzelor sau unghiilor.
- Dureri în piept.
- Iritabilitate (din cauza unei deficiențe de vitamina B12).
- Probleme de concentrare.
Cum se diagnostichează anemia în sarcină
Medicul va efectua o hemogramă completă, care arată numărul diferitelor celule care alcătuiesc sângele. Dacă numărul de celule roșii din sânge este scăzut, medicul va pune diagnosticul de anemie și îți poate face și alte analize de sânge pentru a afla care este tipul pe care îl ai.
Testul de sânge este o parte standard a îngrijirii la începutul sarcinii, dar care se face și mai târziu, în timpul sarcinii.
Riscurile anemiei în sarcină
Dacă anemia este lăsată netratată, aceasta poate deveni severă. Anemia severă netratată, în special în primele două trimestre, poate crește riscul de:
- Creștere slabă a fătului.
- Infecții.
- Naștere prematură.
- Un copil cu greutate mică la naștere.
- Necesitatea unei transfuzii de sânge în timpul nașterii.
- Depresie postpartum.
Vestea bună este că, deși te-ai confruntat cu anemia pe tot parcursul sarcinii, este extrem de rar ca și bebelușul să aibă o deficiență de fier. Asta pentru că acesta ia de la tine tot fierul de care are nevoie pentru a se dezvolta.
Cum se tratează anemia
În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru anemia indusă presupune să iei mai mult fier. Medicul îți poate prescrie un supliment zilnic de fier pe care să-l iei în plus față de vitamina prenatală. Pentru rezultate maxime, ia suplimentele de fier cu un pahar de suc de portocale, dar evită-le pe cele îmbogățite cu calciu (vitamina C ajută la creșterea absorbției fierului, dar calciul o poate diminua) sau sucul de prune (care ajută și la inevitabila constipație pe care o aduce cu sine fierul suplimentar).
Ține cont și de faptul că momentul în care iei fierul este important. Timp de o oră, înainte de a lua suplimentul de fier, și două ore după, evită laptele, brânza, iaurtul, ouăle, spanacul, cerealele integrale, cafeaua și ceaiul, deoarece acestea pot împiedica absorbția fierului.
Pe lângă administrarea suplimentelor, asigură-te că dieta ta include o mulțime de alimente bogate în fier, precum carnea de pasăre, legumele cu frunze verzi, lintea, fasolea și carnea de vită.
De asemenea, trebuie să știi că suplimentele de fier pot agrava greața. În acest caz, încearcă tratamentele standard pentru grețurile matinale, inclusiv mâncarea unor mese în cantități mai mici și mai frecvente și consumul de multă apă. În plus, ai putea încerca să iei suplimentul de fier chiar înainte de culcare, deoarece este mai puțin probabil să simți greața atunci când dormi.
Cum să previi anemia atunci când ești însărcinată
Deși nu toate cazurile de anemie în timpul sarcinii pot fi prevenite, obținerea unei cantități suficiente de fier în alimentația ta contribuie în mare măsură la evitarea acestei probleme. Dacă înainte de a fi însărcinată trebuia să consumi 18 mg de fier pe zi, odată ce ai conceput, ar trebui să crești aportul la 27 mg.
În timp plus, ar trebui să încerci să mănânci o varietate de alimente sănătoase care sunt bogate în fier. Acestea includ:
- Cereale îmbogățite cu fier (18 mg pe porție).
- Carne de vită slabă (2 mg per 85 gr de carne).
- Ficat (5 mg per 85 gr de ficat de vită).
- Fasole și leguminoase (4 mg per 1/2 cană de fasole albă și 3 mg per 1/2 cană de linte).
- Legume cu frunze verzi (6 mg per 1 cană de spanac gătit).
- Semințe și nuci (2 mg per 18 caju).
- Ciocolată neagră (7 mg per 85 gr).
- Cartofi copți (2 mg per un cartof de dimensiune medie).
De asemenea, gătitul în tigăi de fontă poate contribui la creșterea aportului de fier, deoarece alimentele absorb o parte din fierul din tigaie. În plus, reține că fierul care provine din carne este absorbit de organism mai bine decât cel de origine vegetală.