Reclamă

Care sunt semnele travaliului. Cum știi că se apropie nașterea și la ce să te aștepți

Orice viitoare mămică este cuprinsă de emoții atunci când se apropie nașterea. Primirea unui nou membru în familie aduce multe gânduri și idei de viitor. Până atunci este important să știe care sunt semnele travaliului și cum se apropie venirea pe lume a micuțului. Chiar și părinții care au mai trecut prin această experiență se pot simți luați prin surprindere.

Femeie gravidă ține mâna pe burtă în cabinetul doctorului
Orice viitoare mămică este cuprinsă de emoții atunci când se apropie nașterea. Primirea unui nou membru în familie aduce multe gânduri și idei de viitor. Până atunci este important să știe care sunt semnele travaliului și cum se apropie venirea pe lume a micuțului. / Shutterstock

Acest lucru se întâmplă deoarece semnele sunt deseori vagi și pot fi ușor interpretate. Crampele sunt un exemplu elocvent în acest sens. Pot fi rezultatul mișcării bebelușului în burtică sau din cauza indigestiei dat fiind meniul ales la masă.

Care sunt semnele travaliului

Orice femeie gravidă poate confunda scurgerea lichidului amniotic cu ruperea apei, deși este vorba despre alte probleme. Urinarea poate duce la confuzie, asta pentru că bebelușul apasă pe vezică și aceasta nu mai are controlul necesar. Pentru a înlătura orice urmă de întrebare, am adunat în articolul de mai jos mai multe informații cu privire la semnele travaliului și indiciile care duc spre acesta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atunci când viitoarea mămică se gândește că sarcina nu mai poate dura multă vreme, poate experimenta diferite semne că aceasta se apropie. Nu se produc într-o ordine particulară și unele femei le pot întâmpina pe toate, sau doar unele dintre acestea. Pot experimenta mai multe situații de acest gen în aceeași zi și altele pot apărea și dispărea instant.

Reclamă

Respirația este ușurată

Pe măsură ce se finalizează cele 9 luni de sarcină, bebelușul ajunge către canalul de naștere, iar acest proces se numește “relaxare”. În acest fel, greutatea nu mai presează diafragma și respirația este ușurată. Există un potențial crescut în ceea ce privește presiunea în zona pelvisului, arată Parents.com.

Scurgerile vaginale cresc în cantitate

Multe femei experimentează leucoreea la un nivel mult mai amplu pe tot parcursul sarcinii. Cu toate acestea, atunci când nașterea se apropie, scurgerea vaginală este și ea mai crescută. Astfel, vaginul se pregătește pentru ca bebelușul să treacă prin canalul de naștere. Leucoreea joacă un rol vital în abilitatea vaginului de a se curăța singur.

Pe măsură ce lunile trec, cervixul se dilatează, se subțiază și acest proces începe înainte de nașterea oficială. Odată cu deschiderea cervixului, scurgerea vaginală are o culoare maronie sau roz. Dacă urmează un control intern, doctorul sau moașa pot informa viitoarea mămică în legătură cu dilatarea cervixului, ceea ce reprezintă un alt semn că nașterea se apropie.

Creșterea în greutate este stopată

Aproape de termenul limită al nașterii, femeile încetează să mai ia în greutate. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că bebelușul a reușit să atingă cele 9 luni dedicate creșterii la termen. Există și viitoare mămici care pot avea umflături spre sfârșitul sarcinii. Indiferent de motiv, un nou consult în cabinetul doctorului este indicat de specialiști.

Reclamă

Dispare dopul gelatinos

În timpul sarcinii se formează un dop de mucus ce împiedică bacteriile să intre în uter. Atunci când cervixul se relaxează, acest dop este eliminat în mod natural. Astfel, acest moment precede sarcina. Nu toate femeile observă acest semn, mai ales că se poate întâmpla chiar și cu câteva zile înainte de venirea pe lume a nou-născutului, spun cei de la americanpregnancy.org.

Nevoia de a urina este mai intensă

Așa cum menționează Rochel Lieberman, o moașă specializată din Brooklyn, New York, “acesta este felul trupului pentru a goli intestinele astfel încât uterul să se contracte cât mai bine.” Cele mai multe femei simt o nevoie constantă de a urina în timpul sarcinii, iar aceasta se poate accentua spre finalul termenului.

Nevoia de organizare este mai acută

Viitoarele mămici pot simți nevoia de a organiza totul înainte de marele eveniment, chiar dacă nu știu cu exacitate când va avea loc acesta. Este un fenomen natural, întâlnit la femele, fiind o pregătire pentru a-și întâlni puiul pentru prima dată. Dacă această senzație este mai acută, sfatul specialiștilor este de a nu duce totul la extrem. Toate eforturile trebuie păstrate pentru sarcina propriu-zisă.

Apar contracțiile false ( Braxton Hicks)

Acestea se pot produce în săptămâna 16 de sarcină, dar și în cel de-al treilea trimestru. Contracțiile Braxton Hicks pot fi simțite atunci când se apropie nașterea și pot deveni mult mai frecvente. Nu sunt totuși un semn normal al apropierii de termen, arată healthpartners.com.

Care sunt semnele travaliului: faza latentă

Începutul acestui proces se numește faza latentă a travaliului. Este momentul în care cervixul se subțiază și lasă spațiu pentru bebelușul ce urmează să se nască. Poate dura ore sau chiar zile. De cele mai multe ori, doctorii sfătuiesc viitoarele mămici să stea acasă pentru a se odihni. Nu este recomandată internarea în spital.

Cum se simt contracțiile

Atunci când femeile însărcinate simt contracții, acest lucru înseamnă că abdomenul se strânge și se relaxează. Unele dintre acestea sunt extrem de dureroase și unele pot fi false ( Braxton Hicks), așa cum am menționat mai sus. De subliniat faptul că aceste contracții false nu sunt dureroase și nu se manifestă pe o durată lungă de timp.

Contracțiile tind să devină mai lungi, mai puternice și mai dese pe măsură ce nașterea progresează. În timpul unei contracții, durerea din zona abdomenului se mărește. Acestea împing bebelușul către canalul de naștere.

Ce se face în prima parte a travaliului

Specialiștii recomandă mișcarea în acest stadiu al sarcinii. Dacă nașterea se apropie, este foarte important consumul de lichide, iar băuturile isotonice pot crește nivelul de energie al femeilor gravide. De asemenea, o gustare este binevenită. Exercițiile de relaxare și respirație ajută foarte mult atunci când apar contracțiile. Masajul de relaxare poate ajuta la reducerea durerii. Paracetamolul trebuie luat conform instrucțiunilor, fiind una dintre pastilele care se pot utiliza în timpul sarcinii. O baie caldă ajută întotdeauna.

Ce este travaliul indus

Așa cum se arată chiar din titlu, travaliul indus este începutul nașterii într-o formă artificială. Acest lucru înseamnă că sunt folosite intervenții medicale sau alte metode pentru ca bebelușul să vină pe lume. Potrivit celor de la American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), travaliul indus ar trebui realizat doar atunci când este riscant pentru bebeluș să se nască mai devreme de termen. Se poate realiza prin medicație sau ruperea artificială a membranelor.

Travaliul poate fi indus atunci când apare o complicație, dacă bebelușul este în pericol, dacă sacul amniotic s-a rupt, dar nu există nutrienți și oxigen de ajuns provenite de la placentă. Un alt motiv este dacă sacul amniotic s-a rupt, dar travaliul nu a început în decurs de 24 – 48 de ore. Dacă sarcina depășește 42 de săptămâni, nașterea poate fi pregătită de specialiști.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe iarbă și mănâncă cu poftă o roșie
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
O mămică fără energie care stă pe marginea canapelei și privește jucăriile împrăștiate prin camera de zi
6 „sarcini invizibile” care le pot lăsa pe mămici fără energie. La ce să fii atentă atunci când îți asumi responsabilități în familie
6 „sarcini invizibile” care le pot lăsa pe mămici fără energie. La ce să fii atentă atunci când îți asumi responsabilități în familie
O fetiță frumoasă care mânâncă alune de pe o farfurie albastră
Când poți să-i oferi copilului tău alune. Sfaturi simple și utile despre diversificare
Când poți să-i oferi copilului tău alune. Sfaturi simple și utile despre diversificare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu specializare în pediatrie ORL, dar și cu competențe în chirurgie endoscopică, audiologie și chirugie ORL pediatrică. Laura Cosoi a fost și de această dată vocea părinților și i-a adresat......
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care stă pe iarbă și mănâncă cu poftă o roșie
5 iulie, 07:02
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
O mămică fără energie care stă pe marginea canapelei și privește jucăriile împrăștiate prin camera de zi
4 iulie, 08:34
6 „sarcini invizibile” care le pot lăsa pe mămici fără energie. La ce să fii atentă atunci când îți asumi responsabilități în familie
6 „sarcini invizibile” care le pot lăsa pe mămici fără energie. La ce să fii atentă atunci când îți asumi responsabilități în familie
O fetiță frumoasă care mânâncă alune de pe o farfurie albastră
4 iulie, 07:50
Când poți să-i oferi copilului tău alune. Sfaturi simple și utile despre diversificare
Când poți să-i oferi copilului tău alune. Sfaturi simple și utile despre diversificare
O bunică cu nepoțelul bebeluș în brațe
3 iulie, 11:27
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Mama verifică fontanela bebelușului
3 iulie, 07:32
Ce este fontanela și când se închide
Ce este fontanela și când se închide
O formă specială pentru ursuleți înghețați alături de câteva pipete și de câțiva ursuleți gumați
3 iulie, 07:10
Ursuleți de înghețată. Un desert răcoritor pentru cei mici
Ursuleți de înghețată. Un desert răcoritor pentru cei mici
Închide