Reclamă

Ruperea apei. Află totul despre acest semn al travaliului

Pe măsură ce nașterea se apropie se întețesc și gândurile despre ruperea apei. Acest semn indică de fapt chiar începutul travaliului. În articolul de mai jos vorbim despre simptome și cum se simte în realitate. Sunt câteva puncte care indică faptul că sacul amniotic s-a rupt și bebelușul este pe cale să vină pe lume.

Femeie însărcinată pe patul de spital se pregătește să nască
Pe măsură ce nașterea se apropie se întețesc și gândurile despre ruperea apei. Acest semn indică de fapt chiar începutul travaliului. / Shutterstock

Poate ți-ai imaginat dacă știi cu adevărat diferența dintre ruperea apei versus scurgerile care au loc în ultimul trimestru de sarcină. Atunci când are loc începutul travaliului nu este deloc ca în filmele pe care le-ai văzut la televizor despre acest moment important din viața viitoarei mămici.

Ce se întâmplă când are loc ruperea apei

Acest moment a fost văzut în repetate rânduri în filmele romantice, însă doctorii susțin că nu este nimic mai fals. De fapt, ruperea apei este cu mult mai puțin dramatică decât se cunoaște. Dacă unele mămici nu sunt decât o ușoară scurgere, altele pot simți acest fluid într-un mod mult mai proeminent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Joyce Gottesfeld, specialist în obstetrică și ginecologie în Denver susține că “ruperea apei este mult mai puțin dramatică decât cred oamenii”. Deci, ce este de știut atunci când acest lucru se întâmplă cu adevărat și ce trebuie făcut la scurt timp după eveniment? Experții au venit cu abordări pentru ca viitoarele mămici să treacă peste această etapă cu mult mai puțină teamă decât o făceau înainte.

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie cunoscut motivul exact pentru care se produce ruperea apei. Conform explicațiilor doctorului Ilana Ressler, “în timpul sarcinii, copilul crește în uterul mamei care conține un sac plin cu lichid amniotic”. Acest lichid protejează copilul, îi reglează temperatura și ajută ca dezvoltarea să se realizeze într-un mod natural.

Cu puțin timp înainte să aibă loc nașterea propriu-zisă, sacul amniotic se rupe și lichidul se va scurge. Această “ruptură a membranelor” este cunoscută drept “ruperea apei”. În ciuda preconcepțiilor, doar 15 – 20 % dintre femei trec prin această experiență înainte de a intra în travaliu. În cele mai multe dintre cazuri, sacul amniotic se rupe în timpul travaliului sau nașterii. În cele mai rare dintre situații, sacul amniotic nu se rupe și bebelușul se naște în interiorul acestuia.

Semnele că sacul amniotic s-a rupt

Acestea sunt cele mai importante semne care indică faptul că sacul amniotic s-a rupt și că nașterea este pe cale să înceapă. Dat fiind faptul că viitoarele mămici cunosc mai multe variante ale acestei experiențe, este dificil să fie încrezătoare atunci când vine vorba despre întâmplarea propriu-zisă.

Reclamă

Scurgerea este incontrolabilă

Poți simți o scurgere ușoară sau din contră, un lichid pe care nu-l mai poți opri sub nicio formă. Cantitatea depinde de ruptura sacului amniotic.

Reclamă

Ahley Brichter, specialist în nașteri și fondatoare a Birth Smarter susține că „dacă sacul amniotic se rupe sub capul bebelușului, lichidul se va simți din plin, însă dacă ruperea apei are loc mai sus în burtica mamei, fluidul poate fi observat foarte greu. În oricare dintre cazuri, acest moment nu poate fi împiedicat.

Scurgerea are o culoare roz, însă nu are miros

În general, fluidul amniotic nu are miros, însă anumite mămici au depistat o aromă dulce sau apropiată de cea a clorului. Culoarea este roz, apropiată de cea a sângelui.

Are loc o presiune dureroasă

Unele mămici simt o presiune incontrolabilă atunci când li se rupe apa. Cu toate acestea, nicio durere nu este fără sfârșit. Specialiștii susțin că atunci când încep contracțiile puternice, femeile ar trebuie să ajungă deja pe patul de spital. Acestea trebuie să aibă o durată de 45/60 de secunde. De asemenea, în cadrul travaliului activ, contracțiile au loc între 3 și 5 minute distanță, arată parents.com.

Se simte ca incontinența urinară

Atunci când sacul amniotic se rupe, senzația pe care o simte viitoarea mămică este similară cu cea de incontinență urinară. Iată cum să observi diferențele: urina are o culoare galbenă și are mirosul amoniacului, în timp ce fluidul amniotic este în general fără miros, spun specialiștii. Dacă totuși nu poți face diferența, există un truc pentru ca orice îndoială să dispară: stai jos câteva minute, apoi ridică-te. Dacă există în continuare lichid care se scurge, probabil apa s-a rupt.

Ruperea apei vs. alte scurgeri

Femeile însărcinate pot confunda foarte ușor ruperea apei cu alte scurgeri în timpul celor 9 luni. Atât lichidul amniotic, dar și scurgerile vaginale pot fi fără miros. Leucoreea este în general mai lăptoasă, similară unui mucus alb. Lichidul amniotic de cealaltă parte este foarte subțire și apos. Viitoarele mămici mai trebuie să fie atente pentru a nu confunda ruperea apei cu pierderea dopului gelatinos ( un alt semn că nașterea a început). Dopul gelatinos în sarcină este o acumulare a unor secreții ce se află la intrarea în uter. Poate fi acoperit cu sânge.

Citește despre menstruația în sarcină. Află dacă este posibil acest lucru și ce spun specialiștii.

Ce să faci atunci când se rupe apa

Dacă experimentezi semnele ruperii sacului amniotic, cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să iei legătura cu doctorul ginecolog. Dacă nu au început contracțiile sau se află într-o varianță ușoară, acesta te poate sfătui să rămâi acasă până când totul va progresa. Cu toate acestea, poate că ar trebui să mergi la spital dacă:

Apa s-a rupt înainte de 37 de săptămâni

Dacă sacul amniotic se rupe înainte de termen, ceea ce reprezintă ruperea prematură, doctorul te poate îndruma către întârzierea nașterii pentru a oferi copilului timp suficient să se dezvolte, spun cei de la mayoclinic.org.

Lichidul amniotic miroase urât, are o culoare verzuie sau conține mult sânge

Acest lucru indică faptul că bebelușul a avut primul scaun. În acest caz, doctorul trebuie să efectueze un consult de specialitate.

Contracțiile nu au început la 24 h de la ruperea apei

Dacă a trecut un timp îndelungat de la ruperea apei și contracțiile nu au început, se pot dezvolta infecții ce vor afecta bebelușul, indică my.clevelandclinic.org.

Viitoarea mămică a fost testată pozitiv pentru streptococ grupa B

Femeile însărcinate sunt testate pozitiv între săptămâna 36 și săptămâna 37 de sarcină. Dacă sunt purtătoare ale virusului vor trebui să urmeze un tratament cu antibiotic înainte de naștere.

Ce se întâmplă dacă sacul amniotic nu se rupe

În timpul travaliului activ, cervixul este dilatat și se strânge în același timp. Dacă sacul amniotic nu s-a rupt doctorul poate folosi o procedură specială. Aceasta poartă numele de amniotomie și reprezintă ruperea artificială a membranelor. Este folosit un cârlig subțire de plastic pentru a face o mică deschizătură în sacul amniotic și a cauza ruperea apei.

Este normal să te simți anxioasă legată de naștere și travaliu. Cu toate acestea, nu poți prezice când ți se va rupe apa. De aceea, este indicat să urmezi pașii în direcția corectă.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide