Reclamă

Metode eficiente de adormit copilul: sfaturi pentru un somn liniștit

Somnul este o parte importantă a menținerii sănătății, dar problemele legate de adormire nu sunt doar probleme care vin odată cu vârsta adultă. Copiii pot avea probleme să se odihnească suficient. Ai mai jos câteva metode eficiente de adormit copilul.

O mamă care îi citește copilului ei o poveste înainte de culcare, cu lumina de veghe aprinsă
Copiii pot avea probleme să se odihnească suficient / Shuterstock

Ora de culcare poate deveni o zonă de luptă atunci când cei mici pur și simplu nu vor să doarmă. Dar există modalități de a egala șansele de victorie. Încearcă să folosești aceste metode eficiente de adormit copilul pentru a învăța cum să duci bătălia și să câștigi.

Metode eficiente de adormit copilul

Somnul unui copil este o parte importantă din procesul de creștere. Odihna îl ajută să se dezvolte armonios, să crească, să-și dezvolte creierul, să dea randament în activități specifice vârstei. Ai mai jos câteva sfaturi pentru un somn liniștit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Stabilește o oră de culcare

Copiii de vârstă școlară au nevoie de între 9 și 11 ore de somn în fiecare noapte, potrivit Fundației Naționale pentru Somn. Dar există o mare variabilitate în nevoile și tiparele de somn. Majoritatea copiilor au tipare care nu se schimbă prea mult, indiferent de ceea ce faci.

Cei care se trezesc devreme se vor trezi devreme, chiar dacă îi culci mai târziu, iar cei care preferă să stea mai târziu în noapte nu vor adormi până când corpul lor nu este gata de somn.

De aceea, este important ca părinții să lucreze cu copiii lor pentru a stabili o oră de culcare responsabilă, care să le permită să doarmă suficient și să se trezească la timp, spune Ashanti Woods, MD, medic pediatru din Baltimore, Maryland.

Reclamă

Setează o oră de trezire

Stabilește o oră de trezire în funcție de cât de mult somn are nevoie copilul și de ora la care merge la culcare. Woods recomandă crearea unei rutine de trezire încă din anii preșcolari pentru a ajuta la prevenirea stresului pe viitor.

Și nu uita să fii în concordanță cu programul. Dacă îi permiți copilului să doarmă mai mult în weekend este un lucru normal, dar ar putea avea efecte negative pe termen lung.

Reclamă

Acele ore suplimentare de somn vor îngreuna corpul lor să se simtă obosit la culcare.

Stabilește o rutină la culcare

Rutinele sunt deosebit de importante pentru sugari, copii mici și preșcolari. Woods recomandă ca, după cină, restul serii să includă timp de joacă ușoară, baie, spălat pe dinți, o poveste înainte de culcare și apoi somn.

Stabilește o rutină care să fie reconfortantă și relaxantă, creând atmosfera ideală pentru culcare. În curând, corpul copilului poate începe automat să intre în starea de somn la începutul rutinei.

Oprește ecranele cu cel puțin 2 ore înainte de culcare

Melatonina este o parte importantă a ciclurilor somn-veghe. Când nivelul melatoninei este cel mai ridicat, majoritatea oamenilor sunt adormiți și sunt gata de culcare.

Cercetările din 2011 au descoperit că lumina albastră de la un ecran de televizor, telefon sau monitor de computer poate interfera cu producția de melatonină. Conform acestui studiu din 2017, televizorul, jocurile video sau derularea paginilor web de pe un telefon sau computer chiar înainte de culcare, menține copilul treaz suplimentar între 30 și 60 de minute.

Fă din dormitor o zonă fără ecrane sau cel puțin asigură-te că toate ecranele sunt întunecate la culcare. Dă telefonul pe modul silențios atunci când te afli în camera copilului sau nu-l lua deloc acolo.

În loc de timpul petrecut pe ecran, Abhinav Singh, directorul Indiana Sleep Center, recomandă cititul seara pentru a-i permite creierului să se odihnească.

Redu stresul înainte de culcare

Un alt hormon care joacă un rol în starea de somn este cortizolul, cunoscut și sub numele de „hormonul stresului”. Când nivelurile de cortizol sunt ridicate, corpul copilului nu se va putea opri și adormi.

Faceți activități ușoare înainte de culcare. Acest lucru poate ajuta la evitarea cantităților excesive de cortizol în sistemul copilului. „Trebuie să reduceți stresul pentru a adormi mai ușor”, spune dr. Sarah Mitchell, chiropractician și consultant de somn.

Organizează un mediu care induce somnul

Cearșafurile moi, nuanțele care întunecă camera și liniștea relativă pot ajuta copilul să facă diferența între zi și noapte, făcându-i mai ușoară tranziția către somn.

„Crearea unui mediu care induce somnul este importantă, deoarece pregătește scena pentru somn prin reducerea distragerilor”, spune Mitchell. „Când ești calm, nu ești distras și poți adormi mai repede și cu mai puțin ajutor”.

Păstrează o temperatură mai scăzută în cameră

Ciclul de somn al copilului nu depinde doar de lumină sau de lipsa acesteia. Este, de asemenea, sensibil la temperatură. Nivelurile de melatonina ajuta la reglarea scăderii temperaturii interne a corpului, necesară pentru a dormi.

Cu toate acestea, puteți ajuta la reglarea temperaturii exterioare. Nu strânge copilul prea mult în brațe și nu seta o temperatură prea mare în cameră.

Whitney Roban, PhD, psiholog clinician și specialist în somn, recomandă să îmbraci copilul în pijamale din bumbac respirabil și să menții temperatura în dormitor între 18,3 – 21,1 grade Celsius noaptea.

Ajută la atenuarea fricilor

Este posibil ca fantomele și alte creaturi înfricoșătoare să nu-i dea pace copilului înainte de somn. În loc să îndepărtezi temerile, discută cu copilul. Dacă simpla asigurare nu funcționează, încearcă să utilizezi o jucărie specială pentru a sta de pază noaptea sau stropește camera cu „spray monstru” înainte de culcare.

Roban recomandă să discutați în timpul zilei pentru a aborda orice temeri și a evita folosirea orei de culcare pentru acest tip de conversații.

„Copiii sunt foarte inteligenți și vor învăța rapid că pot opri ora de culcare dacă folosesc timpul pentru a-și exprima temerile”, spune ea.

Fii calmă

Copiii pot avea probleme în „a-și închide creierul” pentru noapte. Deci, în loc să crești această anxietate insistând că este timpul să mergeți la culcare, a în considerare să vă concentrați mai mult pe relaxare și să menții copilul calm.

Încearcă să-l înveți pe copil o tehnică de respirație profundă pentru a-și calma corpul. „Inspiră pe nas timp de 4 secunde, ține respirația timp de 5 secunde, expiră pe gură timp de 6 secunde”, spune Roban.

Copiii mai mici pot exersa pur și simplu să inspire și să expire lung și adânc, completează ea.

Fii atentă la tulburările de somn

Uneori, cele mai bune planuri ale tale pur și simplu nu dau rezultatele pe care le dorești. Dacă copilul are probleme în a adormi, are coșmaruri persistente, sforăie sau respiră pe gură, ar putea avea o tulburare de somn, spune Mitchell.

Discută întotdeauna cu medicul pediatru dacă ai îngrijorări cu privire la obiceiurile de somn ale copilului. Ei pot recomanda un consultant de somn sau pot avea alte sugestii pe care să le încercați, astfel încât întreaga familie să poată avea un somn bun.

Te-ar mai putea interesa și
Băiatul își ține mâinile la ochi înainte de a adormi singur
De la ce vârstă doarme copilul singur, una dintre provocările parenting-ului modern
De la ce vârstă doarme copilul singur, una dintre provocările parenting-ului modern
Fetiță care doarme în pat, pe burtă
Somnul de zi al copilului: ghid pentru părinți
Somnul de zi al copilului: ghid pentru părinți
O fetită blondă, care se uită la televizor
Expunerea copiilor la ecrane. De ce este nocivă și ce consecințe are
Expunerea copiilor la ecrane. De ce este nocivă și ce consecințe are
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Cele mai noi
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
30 noiembrie, 06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Închide